Дегустација ракије у Старој Моравици надмашила све фестивале
СТАРА МОРАВИЦА: Четврта дегустација ракије коју су у Старој Моравици организовали Удружење воћара и виноградара „Ризлинг” и Културни центар „Ади Ендре” из тог места у општини Бачка Топола, надмашила је све сличне фестивале у Србији.
Жирију није било лако, јер је морао да дегустира и оцењује чак 551 узорак ракије из Србије, Мађарске и Румуније.
Уз поздравне речи домаћина из Удружења „Ризлинг” и председника Савета МЗ Стара Моравица Атиле Шефера, фестивал је отворио потпредседник Одбора за пољопривреду Народне Скупштине Србије Арпад Фремонд, нагласивши да је и ова манифестација пример да се од малог локалног може направити регионални догађај, на коме произвођачи могу да прикажу, па и продају своје производе. Фремонд је искористио прилику да произвођаче упозна са подстицајним средствима на које могу рачунати у овој години.
- Одзив произвођача домаће природне ракије је био изнад наших очекивања. Вероватно је то што све више произвођача жели да на овај начин провери квалитет својих производа у односу на колеге из окружења и иностранства, а поред тога обезбедили смо и вредне награде за најбоље, дводневни боравак у Егеру у Мађарској. За фестивал ракије и Пихтијаду обезбедили смо осам оваквих награда – каже председник Удружења „Ризлинг” Атила Фабрик.
На овом фестивалу приликом предаје узорака ракија се одлаже у исте боце, добија се код за сваки узорак, тако да приликом оцењивања нико не зна које је чија ракија. Победнички пехар фестивала освојио је са крушковачом Јожеф Туруц из Бачке Тополе, испеченом од старе сорте крушака, друго место припало је шљивовици Иштвана Молнара из Купусине, а треће лозовачи Арпада Фаркаша из Мађарске. Награду за најбољу ракију справљену у Старој Моравици добио је Атила Фабрик за ракију од бундеве!
Било је доста квалитетних ракија па је стручни жири на основу оцењивања доделио 69 златних медаља, 99 сребрних и 151 бронзану, а организатори су још посебне награде доделили за десет воћних врста ракије. Посебна награда додељена је Иштвану Билицком из Сенте, који је учествовао са 17 узорака ракије.
У дегустирање ракије у Старој Моравици добро се уклопила и прва Пихтијада, на којој је овај специјалитет спреман на традиционалан начин, али и по посебним рецептима. Било је 30 учесника из Старе Моравице, околних места и из Мађарске. Председница Културног центра „Ади Ендре” Габријела Гогољак истиче да је циљ манифестације да се укључи и промовише што више учесника.
Победници у справљању пихтија су, на староморавички начин Тамаш Риго, за традиционалну пихтију Антун Брчић, за посебну пихтију Ангела Беце, а за најуспешнију на Пихтијади проглашена је Магдалена Нађ. Награда је додељивана и за најхармоничнију пихтију која је најбоље „пасовала” уз ракију, а припала је Петеру Шурањију. Посебне награде за воћне пихтије додељене су Чаби Дароци и Ержебет Дожа Боршош.
На фестивалу у Старој Моравици дегустирале су се такмичарске ракије и пихтије, али и разни производи са овог подручја са ознаком локалних брендова. Након доделе награда добро расположење било је на дружењу уз три оркестра из Сомбора, Бачке Тополе и Мађарске.
М. Митровић