clear sky
21°C
17.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0508
usd
105.2142
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КУВАР ДРАГАН МИЛИН ИЗ ФАРКАЖДИНА БАВИ СЕ ЧОБАНСТВОМ Прави најбоље облатне и на пашњаку чува краве

11.09.2024. 11:58 12:31
Пише:
1
Извор: Приватна архива

ФАРКАЖДИН: На другој Облатнијади, која је недавно одржана у Фаркаждину, најбоље облатне направиле су жене из Удружења „Вредне руке“ из Црепаје.

У појединачној конкуренцији, победу је однео Драган Милин. За многе је то било изненађење, али не и за Фаркаждинце, јер они добро знају кулинарске вештине њиховог младог мештанина.
 

– По занимању сам кувар и једнако добро знам да направим и слане и слатке деликатесе. До пре три године сам радио у једном познатом зрењанинском ресторану. Дивно ми је било, али сам се вратио на село, јер и на селу има посла преко главе и може да се, бар онај ко вредно ради, од тога и живи – прича Драган Милин.

Драгана смо затекли на пашњаку, где чува краве. Тешко се данас нађе чобан, па се Драган мења са једним старијим мештанином сваког другог дана.
 

– На паши имамо 20 крава музара, а код куће у штали и бикове и јунице, у дворшту живину, у обору свиње… Посла стварно има преко главе, па не кувам често, а и нема потребе, јер код куће још кува бака, ускочи мама, а ја тек понекад – уз осмех прича наш саговорник.
 

Дан почиње молитвом

Драган додаје и да воли да иде на разне манифестације, да помаже, да поје у цркви… И за све нађе времена.
– Свако јутро почињем молитвом и читањем псалама. То ме смирује и даје снагу за дан који је преда мном. А да ли ћу га провести на пашњаку, у штали, на њиви, у повртњаку или у кухињи, није важно – вели Драган Милин из Фаркаждина.

Победничке облатне Драган је направио по старинском рецепту, који је његова бака наследила од свекрве. Рецепт је из давне 1914. године.

– Волим да правим јела по старинским рецептима. А рецепт за облатне је следећи: две шоље шећера се прво карамелизују, па се додају две шоље воде, да се добро ушпинује. Кува се читав сат, а смеса мора да ври, да баца кључ. Онда се добро умути шест беланаца од свежих и охлађених јаја, и то у потпуно чистој посуди. У млаку смесу се умешају беланца, све се добро измеша и филују се облатне – открива Драган Милин.

У деветочланој породици Милин сад је у јеку припремање зимнице. Кува се парадајз, стављају краставци. Бака је скувала пекмез од белих шљива а, како каже Драган, не ради то сваке године. Тај старински пекмез права је посластица у зимским данима. Имају и своје поврће, па се сви у кући журе да оно што је родило сачувају у теглама. 

Свилена паприка

Наш саговорник даје нам и рецепт за њему омиљену свилену паприку: 

– Ко није пробао, нека проба свилену паприку. Добро се опере и очисти пет килограма паприке, да ли шиље или слоновог ува, по избору. Паприка се преполови, па се направи прелив од 250 грама шећера, 250 грама соли, једног винобрана и једног конзерванса. Дода се 100 грама белог лука исецканог или преполовљеног, накиданог першуновог листа, затим један ловоров лист, бибер у зрну, и све то се прелије преко паприке. Остави се 24 сата да одстоји и повремено промеша. Онда се ређа у тегле, али не густо. Паприка не сме да се сабија, стави се пластична мрежа да се не подигне и добро затвори. Ова паприка зими има укус као свежа, хрскава је и јако лепа – објашњава Драган.

Ж. Балабан

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) ПОРОДИЦА СТАНКОВ ИЗ ФАРКАЖДИНА УСПЕШНО СЕ БАВИ ПОВРТАРСТВОМ И РАТАРСТВОМ Жега ударила и по лудајама, али радњица крај пута ради од јутра до мрака

(ФОТО) ПОРОДИЦА СТАНКОВ ИЗ ФАРКАЖДИНА УСПЕШНО СЕ БАВИ ПОВРТАРСТВОМ И РАТАРСТВОМ Жега ударила и по лудајама, али радњица крај пута ради од јутра до мрака

17.08.2024. 11:55 12:10
(ФОТО) СТЕВИЦА МАТИЋ ИЗ ФАРКАЖДИНА УЗГАЈА ДИЊЕ И ЛУБЕНИЦЕ Бостан је сладак као ретко које године; Кад је потпуно природан, нема му равног

(ФОТО) СТЕВИЦА МАТИЋ ИЗ ФАРКАЖДИНА УЗГАЈА ДИЊЕ И ЛУБЕНИЦЕ Бостан је сладак као ретко које године; Кад је потпуно природан, нема му равног

14.08.2024. 10:54 11:45
У ФАРКАЖДИНУ ОДРЖАНА ДРУГА ОБЛАТНИЈАДА Драганове облатне ПО СТАРИНСКОМ РЕЦЕПТУ НАЈУКУСНИЈЕ

У ФАРКАЖДИНУ ОДРЖАНА ДРУГА ОБЛАТНИЈАДА Драганове облатне ПО СТАРИНСКОМ РЕЦЕПТУ НАЈУКУСНИЈЕ

30.07.2024. 07:54 08:05
(ФОТО) ДНЕВНИК У ФАРКАЖДИНУ Отимају се да им буде добро, a сеоска слобода је непроцењива

(ФОТО) ДНЕВНИК У ФАРКАЖДИНУ Отимају се да им буде добро, a сеоска слобода је непроцењива

Беше изузетно ветровито тога дана када је наша екипа решила да започне нови серијал и посети сеоце Фаркаждин који, по свему судећи, више одаје утисак да припада јужном Банату, него средњем и Граду Зрењанину.
22.01.2024. 09:44 09:59