Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KUVAR DRAGAN MILIN IZ FARKAŽDINA BAVI SE ČOBANSTVOM Pravi najbolje oblatne i na pašnjaku čuva krave

11.09.2024. 11:58 12:31
Piše:
1
Izvor: Privatna arhiva

FARKAŽDIN: Na drugoj Oblatnijadi, koja je nedavno održana u Farkaždinu, najbolje oblatne napravile su žene iz Udruženja „Vredne ruke“ iz Crepaje.

U pojedinačnoj konkurenciji, pobedu je odneo Dragan Milin. Za mnoge je to bilo iznenađenje, ali ne i za Farkaždince, jer oni dobro znaju kulinarske veštine njihovog mladog meštanina.
 

– Po zanimanju sam kuvar i jednako dobro znam da napravim i slane i slatke delikatese. Do pre tri godine sam radio u jednom poznatom zrenjaninskom restoranu. Divno mi je bilo, ali sam se vratio na selo, jer i na selu ima posla preko glave i može da se, bar onaj ko vredno radi, od toga i živi – priča Dragan Milin.

Dragana smo zatekli na pašnjaku, gde čuva krave. Teško se danas nađe čoban, pa se Dragan menja sa jednim starijim meštaninom svakog drugog dana.
 

– Na paši imamo 20 krava muzara, a kod kuće u štali i bikove i junice, u dvorštu živinu, u oboru svinje… Posla stvarno ima preko glave, pa ne kuvam često, a i nema potrebe, jer kod kuće još kuva baka, uskoči mama, a ja tek ponekad – uz osmeh priča naš sagovornik.
 

Dan počinje molitvom

Dragan dodaje i da voli da ide na razne manifestacije, da pomaže, da poje u crkvi… I za sve nađe vremena.
– Svako jutro počinjem molitvom i čitanjem psalama. To me smiruje i daje snagu za dan koji je preda mnom. A da li ću ga provesti na pašnjaku, u štali, na njivi, u povrtnjaku ili u kuhinji, nije važno – veli Dragan Milin iz Farkaždina.

Pobedničke oblatne Dragan je napravio po starinskom receptu, koji je njegova baka nasledila od svekrve. Recept je iz davne 1914. godine.

– Volim da pravim jela po starinskim receptima. A recept za oblatne je sledeći: dve šolje šećera se prvo karamelizuju, pa se dodaju dve šolje vode, da se dobro ušpinuje. Kuva se čitav sat, a smesa mora da vri, da baca ključ. Onda se dobro umuti šest belanaca od svežih i ohlađenih jaja, i to u potpuno čistoj posudi. U mlaku smesu se umešaju belanca, sve se dobro izmeša i filuju se oblatne – otkriva Dragan Milin.

U devetočlanoj porodici Milin sad je u jeku pripremanje zimnice. Kuva se paradajz, stavljaju krastavci. Baka je skuvala pekmez od belih šljiva a, kako kaže Dragan, ne radi to svake godine. Taj starinski pekmez prava je poslastica u zimskim danima. Imaju i svoje povrće, pa se svi u kući žure da ono što je rodilo sačuvaju u teglama. 

Svilena paprika

Naš sagovornik daje nam i recept za njemu omiljenu svilenu papriku: 

– Ko nije probao, neka proba svilenu papriku. Dobro se opere i očisti pet kilograma paprike, da li šilje ili slonovog uva, po izboru. Paprika se prepolovi, pa se napravi preliv od 250 grama šećera, 250 grama soli, jednog vinobrana i jednog konzervansa. Doda se 100 grama belog luka iseckanog ili prepolovljenog, nakidanog peršunovog lista, zatim jedan lovorov list, biber u zrnu, i sve to se prelije preko paprike. Ostavi se 24 sata da odstoji i povremeno promeša. Onda se ređa u tegle, ali ne gusto. Paprika ne sme da se sabija, stavi se plastična mreža da se ne podigne i dobro zatvori. Ova paprika zimi ima ukus kao sveža, hrskava je i jako lepa – objašnjava Dragan.

Ž. Balaban

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) PORODICA STANKOV IZ FARKAŽDINA USPEŠNO SE BAVI POVRTARSTVOM I RATARSTVOM Žega udarila i po ludajama, ali radnjica kraj puta radi od jutra do mraka

(FOTO) PORODICA STANKOV IZ FARKAŽDINA USPEŠNO SE BAVI POVRTARSTVOM I RATARSTVOM Žega udarila i po ludajama, ali radnjica kraj puta radi od jutra do mraka

17.08.2024. 11:55 12:10
(FOTO) STEVICA MATIĆ IZ FARKAŽDINA UZGAJA DINJE I LUBENICE Bostan je sladak kao retko koje godine; Kad je potpuno prirodan, nema mu ravnog

(FOTO) STEVICA MATIĆ IZ FARKAŽDINA UZGAJA DINJE I LUBENICE Bostan je sladak kao retko koje godine; Kad je potpuno prirodan, nema mu ravnog

14.08.2024. 10:54 11:45
U FARKAŽDINU ODRŽANA DRUGA OBLATNIJADA Draganove oblatne PO STARINSKOM RECEPTU NAJUKUSNIJE

U FARKAŽDINU ODRŽANA DRUGA OBLATNIJADA Draganove oblatne PO STARINSKOM RECEPTU NAJUKUSNIJE

30.07.2024. 07:54 08:05
(FOTO) DNEVNIK U FARKAŽDINU Otimaju se da im bude dobro, a seoska sloboda je neprocenjiva

(FOTO) DNEVNIK U FARKAŽDINU Otimaju se da im bude dobro, a seoska sloboda je neprocenjiva

Beše izuzetno vetrovito toga dana kada je naša ekipa rešila da započne novi serijal i poseti seoce Farkaždin koji, po svemu sudeći, više odaje utisak da pripada južnom Banatu, nego srednjem i Gradu Zrenjaninu.
22.01.2024. 09:44 09:59