overcast clouds
9°C
16.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО/ВИДЕО) ПЕЈЏЕРИ КАО СМРТОНОСНО ОРУЖЈЕ Како је Израел искористио тајно оружје против Хезболаха

16.10.2024. 21:03 21:36
Пише:
пејџер
Фото: screenshot/Youtube/Mental Outlaw

Агенција Ројтерс је објавила да су батерије у пејџерима, који су почетком године довезени у Либан у циљу десетковања милитантне групе Хезболах, имале Ахилову пету.

Ова медијска кућа је ово објавила позивајући се на неименовани либански извор који је знао о каквим пејџерима је реч. Осим тога, Ројтерсу су уступљене фотографије те батерије. Наиме, према поменутом извору, агенти који су направили пејџере осмислили су батерију у којој је било мало, али веома моћног пластичног експлозива, као и детонатор који је невидљив под рендгенским зрацима.

Експлозив скривен у батеријама

Како би продали пејџере Хезболаху, направили су лажну интернет трговину. Шест грама пластичног експлозива стављено је између две правоугаоне батеријске ћелије. Преостали простор између батеријских ћелија био је од лако запаљивог материјала који је искоришћен као детонатор. Батеријске ћелије су биле у металном кућишту величине кутије шибица. Детонатор је био необичан због тога што није био израђен од метала. Разлог због којег метал није коришћен јесте управо тај да детонатор буде невидљив под рендгенским зрацима. Према два такође неименована извора, Хезболах је по пријему пејџера проверавао присуство експлозива, и то прегледајући пејџере скенерима који се користе на аеродромима. Том приликом нису приметили ништа сумњиво. Још један разлог зашто им ништа није било сумњиво јесте што тежина батерије, односно целог уређаја, није била већа од уобичајене. Међутим, Хезболах је касније приметио да се батерија празни брже од очекиваног, али то их није превише забрињавало. Хезболах је неколико сати пре израелског напада делио пејџере својим припадницима. 

пејџер
Фото: Tanjug (AP Photo/Hassan Ammar)

Хезболахов превид скупо плаћен

Хиљаде пејџера су 17. септембра истовремено експлодирале у јужним предграђима Бејрута и другим Хезболаховим упориштима, и то у већини случајева након што су запиштали, сигнализирајући долазну поруку. Том приликом је повређен велики број људи, а многи од њих су имали повреде ока, екстремитета и стомака. Наредног дана, 18. септембра, експлодирали су воки-токији, а у дводневном нападу је убијено 39, а рањено више од 3.400 људи. Два западна безбедносна извора тврде да иза ових напада стоји израелска обавештајна агенција Мосад. Ројтерс није могао утврдити где су уређаји произведени, а из канцеларије израелског премијера Бењамина Нетањахуа нису одговорили на њихов упит за коментар. Израел није демантовао, нити потврдио да стоји иза напада. Израелски министар одбране Јоав Галант је дан после напада похвалио Мосадове „веома импресивне резултате“, што је у његовој држави протумачено као прећутно признање за Мосадово учешће. Американци уверавају да нису били унапред обавештени о нападу. 

Ахилова пета тајног оружја

Слаба карика Споља је извор напајања пејџера изгледао као стандардна литијум-јонска батерија која се користи у хиљадама електричних уређаја. Међутим, са батеријом означеном као LI-BT783 био је исти проблем као и са пејџером — није постојала на тржишту. Због тога су је израелски агенти створили буквално од нуле. Бивши неименовани израелски обавештајац, који није био укључен у напад пејџерима, изјавио је за Ројтерс да Хезболах има веома озбиљну процедуру набавке како би тачно знали шта купују. Међутим, Хезболах је преварен тако што им је продат посебан модел пејџера AR-924, али под постојећим, реномираним тајванским брендом Gold Apollo. Хсу Ћинг-куанг, председник компаније Gold Apollo, дан након напада је изјавио новинарима да су му се пре три године обратили Тереза Ву и њен „велики шеф, звани Том“ како би разговарали о уговору за лиценцу. Хсу је рекао да је имао веома мало информација о Тому, али да је њему и Ву одобрио производњу и продају производа под брендом Gold Apollo. Ројтерс није могао утврдити идентитет менаџера званог Том, нити да ли су он и Ву свесно сарађивали са израелским обавештајним службама.

пејџер
Фото: Tanjug (AP Photo/Hussein Malla)

Мистериозни AR-924

Хсу није био импресиониран када је видео пејџер AR-924, али је ипак његове фотографије и опис производа објавио на интернет страници своје компаније, помажући му да пејџер буде видљив и да има кредибилитет. Није постојала могућност да се AR-924 директно купи на интернету. Хсу уверава да ништа не зна о смртоносним пејџерима или о нападу на Хезболах те да је његова компанија жртва завере. У Gold Apollo-у су одбили додатно коментарисати овај случај, а Ву није одговарала на Ројтерсове позиве и поруке. Она се заправо није јавно огласила од дана напада. „Познат ми је овај производ“ На интернет страници apollosystemshk.com су у септембру прошле године објављене фотографије пејџера AR-924 и његове батерије те је наведено да постоји лиценца за дистрибуцију производа Gold Apollo. 

Лажна фирма и траг до Хонгконга

Дакле, реч је о интернет страници наводне компаније Apollo Systems HK, а на којој је истакнуто да је реч о компанији са адресом у Хонгконгу. Међутим, Ројтерс је објавио да у Хонгконгу под наведеним називом не постоји ниједна компанија. Међутим, Тереза Ву је на својој Фејсбук страници истакла страницу apollosystemshk.com те да је компанија раније ове године регистрована у Тајпеју. На поменутој страници пише да батерија LI-BT783 има изванредне карактеристике. Па је тако наведено да се за разлику од једнократних батерија за старије пејџере, батерија LI-BT783 може користити 85 дана те да се може пунити преко УСБ кабла. На Јутјубу је објављен и видео-запис о овој батерији. Ројтерс је открио да су две продавнице крајем прошле године почеле продавати поменуту батерију. Даље, на два интернет форума о батеријама расправљано је о батерији LI-BT783. Један од форумаша је написао да му је „овај производ познат“ те да „има одличне перформансе“. Реч је о форумашу „Мајквег“, али Ројтерс није могао утврдити његов идентитет. Бивши израелски обавештајац и два неименована западна безбедносна службеника истакли су да пејџери са батеријама нису имали физички додир са агентима Хезболаха пре напада. Са Хезболахом су у директном контакту биле само израелске батерије и пејџери, а не агенти који су све ово организовали. Наиме, интернет странице су избрисане након напада пејџерима, али су и даље видљиве архивиране и кеширане копије.

Шта је следеће у овој игри сенки?

Хезболах је покренуо своју истрагу о нападу, а пејџере су почели да користе након што су схватили да је комуникација мобилним телефонима угрожена израелским прислушкивањем.

Једна од особа упућена у Хезболахову истрагу тврди да је том истрагом откривено да су израелски агенти користили агресивну тактику продаје како би агенти били сигурни да је Хезболах изабрао пејџер АР-924. Хезболаху су пејџери понуђени по врло ниској цени.

Извор:
Klix.ba, Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
Мађарске ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ интервјуисале ДИРЕКТОРКУ компаније повезане са ПЕЈЏЕРИМА
пејџер

Мађарске ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ интервјуисале ДИРЕКТОРКУ компаније повезане са ПЕЈЏЕРИМА

21.09.2024. 17:06 17:15
ОТКРИВЕНО: Израелска обавештајна служба створила фиктивну компанију за пејџере Хезболаха (ВИДЕО, ФОТО)
Хитна помоћ у Либану

ОТКРИВЕНО: Израелска обавештајна служба створила фиктивну компанију за пејџере Хезболаха (ВИДЕО, ФОТО)

19.09.2024. 11:50 12:08
У ЛИБАНУ ДАНАС ЕКСПЛОДИРАЛИ РАДИЈИ, СОЛАРНИ УРЕЂАЈИ, ПЕЈЏЕРИ.. Најмање троје погинуло

ЈЕДНА ЕКСПЛОЗИЈА И У ТОКУ САХРАНЕ ЖРТВЕ ЕКСПЛОЗИЈА

Liban

У ЛИБАНУ ДАНАС ЕКСПЛОДИРАЛИ РАДИЈИ, СОЛАРНИ УРЕЂАЈИ, ПЕЈЏЕРИ.. Најмање троје погинуло

18.09.2024. 17:29 17:40