Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO/VIDEO) PEJDŽERI KAO SMRTONOSNO ORUŽJE Kako je Izrael iskoristio tajno oružje protiv Hezbolaha

16.10.2024. 21:03 21:36
Piše:
пејџер
Foto: screenshot/Youtube/Mental Outlaw

Agencija Rojters je objavila da su baterije u pejdžerima, koji su početkom godine dovezeni u Liban u cilju desetkovanja militantne grupe Hezbolah, imale Ahilovu petu.

Ova medijska kuća je ovo objavila pozivajući se na neimenovani libanski izvor koji je znao o kakvim pejdžerima je reč. Osim toga, Rojtersu su ustupljene fotografije te baterije. Naime, prema pomenutom izvoru, agenti koji su napravili pejdžere osmislili su bateriju u kojoj je bilo malo, ali veoma moćnog plastičnog eksploziva, kao i detonator koji je nevidljiv pod rendgenskim zracima.

Eksploziv skriven u baterijama

Kako bi prodali pejdžere Hezbolahu, napravili su lažnu internet trgovinu. Šest grama plastičnog eksploziva stavljeno je između dve pravougaone baterijske ćelije. Preostali prostor između baterijskih ćelija bio je od lako zapaljivog materijala koji je iskorišćen kao detonator. Baterijske ćelije su bile u metalnom kućištu veličine kutije šibica. Detonator je bio neobičan zbog toga što nije bio izrađen od metala. Razlog zbog kojeg metal nije korišćen jeste upravo taj da detonator bude nevidljiv pod rendgenskim zracima. Prema dva takođe neimenovana izvora, Hezbolah je po prijemu pejdžera proveravao prisustvo eksploziva, i to pregledajući pejdžere skenerima koji se koriste na aerodromima. Tom prilikom nisu primetili ništa sumnjivo. Još jedan razlog zašto im ništa nije bilo sumnjivo jeste što težina baterije, odnosno celog uređaja, nije bila veća od uobičajene. Međutim, Hezbolah je kasnije primetio da se baterija prazni brže od očekivanog, ali to ih nije previše zabrinjavalo. Hezbolah je nekoliko sati pre izraelskog napada delio pejdžere svojim pripadnicima. 

пејџер
Foto: Tanjug (AP Photo/Hassan Ammar)

Hezbolahov previd skupo plaćen

Hiljade pejdžera su 17. septembra istovremeno eksplodirale u južnim predgrađima Bejruta i drugim Hezbolahovim uporištima, i to u većini slučajeva nakon što su zapištali, signalizirajući dolaznu poruku. Tom prilikom je povređen veliki broj ljudi, a mnogi od njih su imali povrede oka, ekstremiteta i stomaka. Narednog dana, 18. septembra, eksplodirali su voki-tokiji, a u dvodnevnom napadu je ubijeno 39, a ranjeno više od 3.400 ljudi. Dva zapadna bezbednosna izvora tvrde da iza ovih napada stoji izraelska obaveštajna agencija Mosad. Rojters nije mogao utvrditi gde su uređaji proizvedeni, a iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua nisu odgovorili na njihov upit za komentar. Izrael nije demantovao, niti potvrdio da stoji iza napada. Izraelski ministar odbrane Joav Galant je dan posle napada pohvalio Mosadove „veoma impresivne rezultate“, što je u njegovoj državi protumačeno kao prećutno priznanje za Mosadovo učešće. Amerikanci uveravaju da nisu bili unapred obavešteni o napadu. 

Ahilova peta tajnog oružja

Slaba karika Spolja je izvor napajanja pejdžera izgledao kao standardna litijum-jonska baterija koja se koristi u hiljadama električnih uređaja. Međutim, sa baterijom označenom kao LI-BT783 bio je isti problem kao i sa pejdžerom — nije postojala na tržištu. Zbog toga su je izraelski agenti stvorili bukvalno od nule. Bivši neimenovani izraelski obaveštajac, koji nije bio uključen u napad pejdžerima, izjavio je za Rojters da Hezbolah ima veoma ozbiljnu proceduru nabavke kako bi tačno znali šta kupuju. Međutim, Hezbolah je prevaren tako što im je prodat poseban model pejdžera AR-924, ali pod postojećim, renomiranim tajvanskim brendom Gold Apollo. Hsu Ćing-kuang, predsednik kompanije Gold Apollo, dan nakon napada je izjavio novinarima da su mu se pre tri godine obratili Tereza Vu i njen „veliki šef, zvani Tom“ kako bi razgovarali o ugovoru za licencu. Hsu je rekao da je imao veoma malo informacija o Tomu, ali da je njemu i Vu odobrio proizvodnju i prodaju proizvoda pod brendom Gold Apollo. Rojters nije mogao utvrditi identitet menadžera zvanog Tom, niti da li su on i Vu svesno sarađivali sa izraelskim obaveštajnim službama.

пејџер
Foto: Tanjug (AP Photo/Hussein Malla)

Misteriozni AR-924

Hsu nije bio impresioniran kada je video pejdžer AR-924, ali je ipak njegove fotografije i opis proizvoda objavio na internet stranici svoje kompanije, pomažući mu da pejdžer bude vidljiv i da ima kredibilitet. Nije postojala mogućnost da se AR-924 direktno kupi na internetu. Hsu uverava da ništa ne zna o smrtonosnim pejdžerima ili o napadu na Hezbolah te da je njegova kompanija žrtva zavere. U Gold Apollo-u su odbili dodatno komentarisati ovaj slučaj, a Vu nije odgovarala na Rojtersove pozive i poruke. Ona se zapravo nije javno oglasila od dana napada. „Poznat mi je ovaj proizvod“ Na internet stranici apollosystemshk.com su u septembru prošle godine objavljene fotografije pejdžera AR-924 i njegove baterije te je navedeno da postoji licenca za distribuciju proizvoda Gold Apollo. 

Lažna firma i trag do Hongkonga

Dakle, reč je o internet stranici navodne kompanije Apollo Systems HK, a na kojoj je istaknuto da je reč o kompaniji sa adresom u Hongkongu. Međutim, Rojters je objavio da u Hongkongu pod navedenim nazivom ne postoji nijedna kompanija. Međutim, Tereza Vu je na svojoj Fejsbuk stranici istakla stranicu apollosystemshk.com te da je kompanija ranije ove godine registrovana u Tajpeju. Na pomenutoj stranici piše da baterija LI-BT783 ima izvanredne karakteristike. Pa je tako navedeno da se za razliku od jednokratnih baterija za starije pejdžere, baterija LI-BT783 može koristiti 85 dana te da se može puniti preko USB kabla. Na Jutjubu je objavljen i video-zapis o ovoj bateriji. Rojters je otkrio da su dve prodavnice krajem prošle godine počele prodavati pomenutu bateriju. Dalje, na dva internet foruma o baterijama raspravljano je o bateriji LI-BT783. Jedan od forumaša je napisao da mu je „ovaj proizvod poznat“ te da „ima odlične performanse“. Reč je o forumašu „Majkveg“, ali Rojters nije mogao utvrditi njegov identitet. Bivši izraelski obaveštajac i dva neimenovana zapadna bezbednosna službenika istakli su da pejdžeri sa baterijama nisu imali fizički dodir sa agentima Hezbolaha pre napada. Sa Hezbolahom su u direktnom kontaktu bile samo izraelske baterije i pejdžeri, a ne agenti koji su sve ovo organizovali. Naime, internet stranice su izbrisane nakon napada pejdžerima, ali su i dalje vidljive arhivirane i keširane kopije.

Šta je sledeće u ovoj igri senki?

Hezbolah je pokrenuo svoju istragu o napadu, a pejdžere su počeli da koriste nakon što su shvatili da je komunikacija mobilnim telefonima ugrožena izraelskim prisluškivanjem.

Jedna od osoba upućena u Hezbolahovu istragu tvrdi da je tom istragom otkriveno da su izraelski agenti koristili agresivnu taktiku prodaje kako bi agenti bili sigurni da je Hezbolah izabrao pejdžer AR-924. Hezbolahu su pejdžeri ponuđeni po vrlo niskoj ceni.

Izvor:
Klix.ba, Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
Mađarske OBAVEŠTAJNE SLUŽBE intervjuisale DIREKTORKU kompanije povezane sa PEJDŽERIMA
пејџер

Mađarske OBAVEŠTAJNE SLUŽBE intervjuisale DIREKTORKU kompanije povezane sa PEJDŽERIMA

21.09.2024. 17:06 17:15
OTKRIVENO: Izraelska obaveštajna služba stvorila fiktivnu kompaniju za pejdžere Hezbolaha (VIDEO, FOTO)
Хитна помоћ у Либану

OTKRIVENO: Izraelska obaveštajna služba stvorila fiktivnu kompaniju za pejdžere Hezbolaha (VIDEO, FOTO)

19.09.2024. 11:50 12:08
U LIBANU DANAS EKSPLODIRALI RADIJI, SOLARNI UREĐAJI, PEJDŽERI.. Najmanje troje poginulo

JEDNA EKSPLOZIJA I U TOKU SAHRANE ŽRTVE EKSPLOZIJA

Liban

U LIBANU DANAS EKSPLODIRALI RADIJI, SOLARNI UREĐAJI, PEJDŽERI.. Najmanje troje poginulo

18.09.2024. 17:29 17:40