overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ ПРОПИСИ ДОНОСЕ НОВЕ ОЗНАКЕ НА АУТО-ГУМАМА Да ли знате да их прочитате? ЕВО КОЈЕ СУ НАЈВАЖНИЈЕ

20.09.2024. 10:46 11:04
Пише:
gume
Извор: Pixabay

Скоро сваке сезоне у саобраћају се мењају се прописи, али и технологије.

Почетком ове године Гудјир је на својим гумама почео да користи нову ознаку EV-Ready. Та је ознака постављена на бочну страницу свих нових резервних гума за лимузинеа. Циљ је, кажу, возачима указати на то да су спремне за све типове возила, без обзира на погонски склоп. S&P Global предвиђа да ће до 2029. године чак 97 посто новопроизведених возила у Европи бити барем делимично на електрични погон, од чега ће 61% бити потпуно електрично. Зато и произвођачи пнеуматика - како би возачима електричних возила пружили оптималну издржљивост, тишу вожњу и продужени век трајања гума, развијају технологије за електрична возила, заједно с онима с другим погонским склоповима, будући да ће дулжи период на цестама бити читава палета различитих погона и аутомобила. Произвођачи гума, дакле, већ су спремни за надолазеће промене, а то подразумева и неке нове, другачије симболе на гумама.

 

Мишленова детаљна упутства

Будући да се многима ни до сада не било лако снаћи са свим тим словним, бројчаним и сликовним ознакама, доносимо Мишленова упутства како очитати податке с гуме. Зашто је то битно знати? Зато да можете очитати димензије са гуме и њено максимално оптерећење и брзину,  сазнати марку, врсту и тип гума према подацима који се налазе на самој гуми. Такође, корисно је знати шта значи симбол планинског врха с пахуљом снега, слова M+S, као и значење ОЕ ознаке. За већину информација о гумама, ваља погледати њихове бочне странице јер управо се тамо налазе бројне алфанумеричке шифре и симболи. Те ознаке пружају важне податке о употреби гума и њиховој замени. Први важан податак онај је о димензијама гуме, а дефинисан је бројкама и словима. Код словних ознака, П означава гуму за лимузину, приватни аутомобил, LT за економска возила, C гуме за комерцијална комби возила, док су ознаке XL, HL или Reinforced на гумама које имају капацитет оптерећења већи од уобичајеног за њихову димензију. Такве гуме треба заменити гумама истих карактеристика. Можете наићи још на ознаку Т, предвиђену за привремену резервну гуму мањих димензија. 

Шта значи R, а шта V

На гумама су и подаци о односу измеђуширине и висине гуме. Ово су важне ознаке на гумама које ће вам помоћи да пронађете одговарајуће гуме кад дође време за њихову замену. Први од два броја представља ширину пресека гуме. Наведена је у милиметрима, а означава удаљеност између унутарње и спољне странице гуме. 

Са гуме можете очитати и податке о структури и промеру точка – попут ознаке R 17. Ове ознаке на гумама, наиме, обично садрже слово и број. Слово R означава да је унутрашња структура гуме радијална. Број иза слова је у цолима и означава димензију точка на који се монтира предвиђена гума. Међу ознакама на пнеуматику је и онај о максималном оптерећењу и брзини гуме. То је број иза којег следи слово, нпр. 91 V. То је ознака оптерећења гуме и приказује највеће дозвољено оптерећење (у кг) које једна гума може да поднесе.

Ознака брзине гуме (V) код је који означава максималну брзину при којој гума може поднети максимално оптерећење. Ако је на бочној стенци гуме исписана реч „tubeless”, то значи да тој гуми не потребна унутрашња гума. Супротно томе, натпис „tube type” значи да је гуми потребна унутрашња гума. 

Где се види кад је произведена?

Оно што возаче највише занима кад купују гуме за своје аутомобила јесте када је она произведена. Зато ваља погледати шифру датума гуме, која се приказује у пољу DOT (енг. Department Of Transportation), где се налазе и остале ознаке за гуме. Прве шифре односе се на услове који морају бити испуњени на америчком тржишту. Шифра датума приказује се на крају, а садржи четири броја. Прва два броја означавају недељу, а задња два годину производње гуме. Ако је шифра датума гуме 4723, то значи да је гума произведена у 47. недељи 2023. године. Што се тиче краја животног века гуме, наводе из Мишлена, једини показатељ јесте њена истрошеност. Истрошеност се мери уз помоћ индикатора истрошености. 

gume
Извор: Pixabay

Логотип који приказује три планинска врха с пахуљом или 3PMSF најновија је норма за зимске гуме или гуме за снег. Јамчи минималне разине перформанси, зими захваљујући објективном тесту који пролазе све гуме с таквом ознаком. Ако имате овај логотип на својим гумама, то значи да имате оно што се сматра препорученом опремом за подручја под посебном регулацијом, на пример, за зоне око скијалишта. Неке гуме на бочној страници имају ознаку M+S, укључујући целогодишње и зимске гуме. Та слова означавају енг. „Mud” и „Snow” (блато и снег), а означавају да су гуме, према хомологацији произвођача, за снег. Међутим, гуме које имају само ознаку M+S не пролазе обвезна тестирања прикладности за зимске услове.

gume
Извор: Pixabay

Гуме с ознаком 3PMSF једине су гуме које јамче праве зимске перформансе, а посебно су дизајниране баш за употребу по снегу. За гуме намењене за зиму (с ознаком M+S и/или 3PMSF) капацитет брзине може бити мањи од фабрички монтираних летних гума.

Неки произвођачи возила опремају гумама које су посебно прилагођене њиховим потребама. Ознака ОЕ на гуми, с натписом „Original Equipment”, означава гуме које су произвођачи пнеуматика посебно дизајнирали за неки одређени модел аутомобила те су их произвођачи возила хомологирали и одобрили за фабричку уградњу на њихова возила. 

ОЕ ознака често се, дакле, не односи само на произвођача, већ и на одређени модел аутомобила. Разлике између гума такве врсте могу бити повезане с разином управљивости возила, удобности, буком, а понекад и потребама система преноса и софтверских система возила. Исто тако, на њима је оптимизован отпор котрљања.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар