Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI PROPISI DONOSE NOVE OZNAKE NA AUTO-GUMAMA Da li znate da ih pročitate? EVO KOJE SU NAJVAŽNIJE

20.09.2024. 10:46 11:04
Piše:
gume
Izvor: Pixabay

Skoro svake sezone u saobraćaju se menjaju se propisi, ali i tehnologije.

Početkom ove godine Gudjir je na svojim gumama počeo da koristi novu oznaku EV-Ready. Ta je oznaka postavljena na bočnu stranicu svih novih rezervnih guma za limuzinea. Cilj je, kažu, vozačima ukazati na to da su spremne za sve tipove vozila, bez obzira na pogonski sklop. S&P Global predviđa da će do 2029. godine čak 97 posto novoproizvedenih vozila u Evropi biti barem delimično na električni pogon, od čega će 61% biti potpuno električno. Zato i proizvođači pneumatika - kako bi vozačima električnih vozila pružili optimalnu izdržljivost, tišu vožnju i produženi vek trajanja guma, razvijaju tehnologije za električna vozila, zajedno s onima s drugim pogonskim sklopovima, budući da će dulži period na cestama biti čitava paleta različitih pogona i automobila. Proizvođači guma, dakle, već su spremni za nadolazeće promene, a to podrazumeva i neke nove, drugačije simbole na gumama.

 

Mišlenova detaljna uputstva

Budući da se mnogima ni do sada ne bilo lako snaći sa svim tim slovnim, brojčanim i slikovnim oznakama, donosimo Mišlenova uputstva kako očitati podatke s gume. Zašto je to bitno znati? Zato da možete očitati dimenzije sa gume i njeno maksimalno opterećenje i brzinu,  saznati marku, vrstu i tip guma prema podacima koji se nalaze na samoj gumi. Takođe, korisno je znati šta znači simbol planinskog vrha s pahuljom snega, slova M S, kao i značenje OE oznake. Za većinu informacija o gumama, valja pogledati njihove bočne stranice jer upravo se tamo nalaze brojne alfanumeričke šifre i simboli. Te oznake pružaju važne podatke o upotrebi guma i njihovoj zameni. Prvi važan podatak onaj je o dimenzijama gume, a definisan je brojkama i slovima. Kod slovnih oznaka, P označava gumu za limuzinu, privatni automobil, LT za ekonomska vozila, C gume za komercijalna kombi vozila, dok su oznake XL, HL ili Reinforced na gumama koje imaju kapacitet opterećenja veći od uobičajenog za njihovu dimenziju. Takve gume treba zameniti gumama istih karakteristika. Možete naići još na oznaku T, predviđenu za privremenu rezervnu gumu manjih dimenzija. 

Šta znači R, a šta V

Na gumama su i podaci o odnosu izmeđuširine i visine gume. Ovo su važne oznake na gumama koje će vam pomoći da pronađete odgovarajuće gume kad dođe vreme za njihovu zamenu. Prvi od dva broja predstavlja širinu preseka gume. Navedena je u milimetrima, a označava udaljenost između unutarnje i spoljne stranice gume. 

Sa gume možete očitati i podatke o strukturi i promeru točka – poput oznake R 17. Ove oznake na gumama, naime, obično sadrže slovo i broj. Slovo R označava da je unutrašnja struktura gume radijalna. Broj iza slova je u colima i označava dimenziju točka na koji se montira predviđena guma. Među oznakama na pneumatiku je i onaj o maksimalnom opterećenju i brzini gume. To je broj iza kojeg sledi slovo, npr. 91 V. To je oznaka opterećenja gume i prikazuje najveće dozvoljeno opterećenje (u kg) koje jedna guma može da podnese.

Oznaka brzine gume (V) kod je koji označava maksimalnu brzinu pri kojoj guma može podneti maksimalno opterećenje. Ako je na bočnoj stenci gume ispisana reč „tubeless”, to znači da toj gumi ne potrebna unutrašnja guma. Suprotno tome, natpis „tube type” znači da je gumi potrebna unutrašnja guma. 

Gde se vidi kad je proizvedena?

Ono što vozače najviše zanima kad kupuju gume za svoje automobila jeste kada je ona proizvedena. Zato valja pogledati šifru datuma gume, koja se prikazuje u polju DOT (eng. Department Of Transportation), gde se nalaze i ostale oznake za gume. Prve šifre odnose se na uslove koji moraju biti ispunjeni na američkom tržištu. Šifra datuma prikazuje se na kraju, a sadrži četiri broja. Prva dva broja označavaju nedelju, a zadnja dva godinu proizvodnje gume. Ako je šifra datuma gume 4723, to znači da je guma proizvedena u 47. nedelji 2023. godine. Što se tiče kraja životnog veka gume, navode iz Mišlena, jedini pokazatelj jeste njena istrošenost. Istrošenost se meri uz pomoć indikatora istrošenosti. 

gume
Izvor: Pixabay

Logotip koji prikazuje tri planinska vrha s pahuljom ili 3PMSF najnovija je norma za zimske gume ili gume za sneg. Jamči minimalne razine performansi, zimi zahvaljujući objektivnom testu koji prolaze sve gume s takvom oznakom. Ako imate ovaj logotip na svojim gumama, to znači da imate ono što se smatra preporučenom opremom za područja pod posebnom regulacijom, na primer, za zone oko skijališta. Neke gume na bočnoj stranici imaju oznaku M S, uključujući celogodišnje i zimske gume. Ta slova označavaju eng. „Mud” i „Snow” (blato i sneg), a označavaju da su gume, prema homologaciji proizvođača, za sneg. Međutim, gume koje imaju samo oznaku M S ne prolaze obvezna testiranja prikladnosti za zimske uslove.

gume
Izvor: Pixabay

Gume s oznakom 3PMSF jedine su gume koje jamče prave zimske performanse, a posebno su dizajnirane baš za upotrebu po snegu. Za gume namenjene za zimu (s oznakom M S i/ili 3PMSF) kapacitet brzine može biti manji od fabrički montiranih letnih guma.

Neki proizvođači vozila opremaju gumama koje su posebno prilagođene njihovim potrebama. Oznaka OE na gumi, s natpisom „Original Equipment”, označava gume koje su proizvođači pneumatika posebno dizajnirali za neki određeni model automobila te su ih proizvođači vozila homologirali i odobrili za fabričku ugradnju na njihova vozila. 

OE oznaka često se, dakle, ne odnosi samo na proizvođača, već i na određeni model automobila. Razlike između guma takve vrste mogu biti povezane s razinom upravljivosti vozila, udobnosti, bukom, a ponekad i potrebama sistema prenosa i softverskih sistema vozila. Isto tako, na njima je optimizovan otpor kotrljanja.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar