overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Делегација Скупштине Србије напустила заседање ПС СЕ

27.04.2017. 16:08 21:31
Пише:
Извор: EPA (PATRICK SEEGER)

СТРАЗБУР: Делегација Скупштине Србије је у знак протеста напустила заседање Парламентарне скупштине Савета Европе, које се одржава у Француској, у Стразбуру, и вратила се за Београд.

Како је саопштила Скупштине Србије, делегација осуђује срамотну одлуку француског суда у Колмару да ослободи Рамуша Харадинаја кога Србија терети за ратне злочине.

 

Истражно веће Апелационог суда у Колмару одбило је данас захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и укинуло му меру забране напуштања Француске, али није дао образложење своје одлуке.

Ф. Артман: Француска има компликоване процедуре за изручења

БЕОГРАД: Некадашња портпаролка Тужилаштва Хашког трибунала Флоранс Артман није изненађена негативним мишљењем француског суда поводом захтева Србије за изручење Рамуша Харадинаја не изненађује, јер, каже, та држава има компликоване процедуре за изручење прописане њеним законодавством. 



“Овај предмет треба ставити у контекст Француске, где су апслоутно све процедуре за екстрадицију, без обзира да ли се тражи Харадинај или неко мање познат, јако компликоване када су у питању ратни злочини, злочини против човечности и геноцид”, рекла је Артман Танјугу. 



Она је указала да је Француска одбијала изручење и за много тежа кривична дела због неиспуњености формалинх услова, напомињући да је до сада одбила све екстрадиције за геноцид, међу којима је низ примера оптужених за геноцид у Руанди. 



Суштина је, како је навела, да захтев за изручење треба да испуњава све услове које предвиђа кривични закон Француске, а поред тога и низ других правних услова. 



Процедуре у Француској за одлучивање о захтеву за изручење трају јако дуго, док се у другим државама завршавају за две до три седмице, напоменула је Артман у телефонском разговору за Танјуг.

Јањић: Одлука ће ојачати "свеалбанску сарадњу"

Одлука француског суда да не уважи захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја за политичког аначитичра Душана Јањића је очекивана, а очекивано је и да ће она имати и продужене политичке и безбеднсоне последице, као што је тај случај то имао све време.



У изјави Танјугу Јањић каже да је у свему добро што сада косовска страна неће више имати оправдање за прекид дијалога. 



"Сада су обавезни да дођу на наставак разговора у Брисел, што би могло да унапреди оцену коју ЕК има и да допринесе, пре свега Београду, да се отворе нова поглавља", оцењује Јањић. 



То би, додаје, на јавност Србије или оне који подржавају власт Београду деловало релаксирајуће. 



Јањић као негативне последице одлуке француског суда види и то што ће она ојачати "свеалбанску сарадњу" на читавом Балкану, али и у дијаспори.



Албански фактор, каже Јањић, сад постаје озбиљан изазов и локалним политичарима, али и Европској Унији. 



Кад је реч о Србији, Јањић сматра да оваква одлука одговара пре свега онима који су против дијалога и против чланста у ЕУ и прибојава се да ће све више бити заговарања да се уједини Србија са РС.



Каже да је ово моменат у којем пре свега политика треба да положи испит, али упозорава да је ова одлука и сигнал лошег стања у српском тужилаштву, и правосуђу уопште. 



Додаје у прилог томе да је само у једном случају оптужница по потерници коју је Србија издала за ратни злочин испоштована у другој земљи и та је особа изручена - из Црне Горе. 



Време је зато, оцењује Јањић, да се са добрим бројем судија и тужилаца, а често су то људи из 90-тих и с Косова, држава поздрави. 



"То мора да буде први задатак и министра правде и владе", каже Јањић. 



Француски суд данас је одбио захтев Србије за изручење Харадинаја, кога Србија терети за ратне злочине.

Стратулат: Тешко до спуштања тензија и наставка дијалога

Експерт за Западни Балкан у Центру за европску политику у Бриселу, Корина Стратулат сматра да ће се одлука суда у Француској о Рамушу Хардинају лоше одразити на односе Београда и Приштине и њихов напредак на европском путу, али и на стабилност у региону.



Упитана за утицај одлуке француског суда о ослобађану бившег премијера Косова Рамуша Харадинаја који је приведен на основу потернице Републике Србије, а због оптужби за почињене ратне злочине, на односе и стабилност у региону, Корина Стратулат за Танјуг наводи да ће то погоршати ионако затегнуте односе Београда и Приштине. 



"Ово неће помоћи спуштању тензија, зато што разбија шансе да две стране ускоро наставе дијалог”, оценила је Корина Стратулат. 



Она подсећа да су без напретка у дијалогу који се одвија под покровитељством ЕУ смањене шансе за напредовање и Београда и Приштине на европском путу. 



”Такође, без добрих билатералних односа регионални мир и стабилност могу бити доведени у ризик”, каже Стратулат. 



Указује и на чињеницу да су инциденти, који су се од почетка године догађали, негативно утицали на расположење међу опозицијом и јавности на Косову, што се показало парализујуће за власти у Приштини и њихову могућност да реагују конструктивно. 



”Генерално, ова ситуација не доноси добре вести никоме: ни Србији, ни Косову, Ни Балкану ни ЕУ”, закључила је Корина Стратулат у разговору за Танјуг, а поводом одлуке о неизручивању Харадинаја Србији и последица које то може имати на односе у региону. 

ЛДП: Одлука не сме бити изговор за евентуални прекид дијалога

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић изјавио је данас да одлука Апелационог суда у Француској о пуштању на слободу Рамуша Харадинаја не сме бити изговор за евентуални прекид разговора представника Београда и Приштине.



Тиме доводимо у опасност цело косовско друштво и све грађане Србије, пошто се налазимо у периоду константног подизања тензија и претњи новим ратовима и сукобима, навео је Јовановић у изјави за јавност.



Наше тужилаштво за ратне злочине све доказе о злочинима Рамуша Харадинаја треба да преда недавно формираном специјалном тужиоцу за ратне злочине ОВК на Косову и на тај начин стварно заштити породице свих жртава рата на простору Косова и пружи им бар мало правде после разочарења које су данас осетили, рекао је Јовановић.



Према његовим речима, Француска је процењивала која ће одлука бити мање штетна - да ли она која ће пратити нашу љутњу и осећај велике неправде или бес косовских Албанаца, који би настао у случају изручења Харадинаја Србији, сматра Јовановић.



Сви народи на Балкану већ две деценије показују само разумевање за своје жртве и у исто време величају као хероје оне који су починили најтеже злочине и који су били предводници политике која се завршила у крви. 

Шешељ: Упозоравали смо, политичка игра

БЕОГРАД: Председник СРС Војислав Шешељ изјавио је да није изненађен одлуком француског суда да се ослободи Рамуш Харадинај односно да се одбије његово испоручење Србији.

Шешељ је рекао да су радикали од почетка знали да је реч само о једној игри - поигравању Србијом с једне стране, а са друге стране о настојању да Харадинај међу косовским Албанцима добије што већу популарност пред предстојеће изборе, саопштила је СРС.

"То је био смисао његовог хапшења. Ниједног тренутка није постојала могућност да га заиста испоруче", навео је Шешељ.

Он је казао да је ово једно од последњих упозорења властима у Београду да треба напокон да преиспитају своју политику учлањивања у ЕУ, "јер тамо немамо пријатеље, нити искрене сараднике".

"Треба рећи Европи да, ако хоће, можемо да сарађујемо на равноправним основама, али у ЕУ не треба да се учлањујемо, јер немамо шта тамо да тражимо", додао је Шешељ.

Додик: Пуштање Харадинаја - ту нема ни правде, ни права



БЕОГРАД: Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је пуштање Рамуша Харадинаја на слободу недопустиво и да се види да ту нема ни правде нити права.



"То је недопустиво, то дискавалификује било какве предзнаке о неутралности, ту нема ни правде ни права, нажалост. Ово је један тужан дан, али Срби су научили на те ударце", рекао је Додик, преноси РТС.



Према његовим речима, Харадинај овде остаје злочинац који је починио злочине над Србима.


Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Ово није победа Албанаца, него победа злочинаца

Вучић: Ово није победа Албанаца, него победа злочинаца

27.04.2017. 13:39 18:25