light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Ово није победа Албанаца, него победа злочинаца

27.04.2017. 13:39 18:25
Пише:
Извор: Танјуг/Сава Радовановић

БЕОГРАД: Премијер Алескандар Вучић каже да одлуку француског суда нико нормалан не може да разуме, јер нема образложења зашто није прихваћен захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја и да то није победа Албанаца, каквом је представљају у Тирани, него победа злочинаца.

Влада сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка, рекао је Вучић на прес конференцији након ванредне седнице владе посвећене одлуци француског суда.

Премијер је истакао да ће Влада Србије упутити протестну ноту Француској и да ће амбасадор Србије у Паризу бити позван у Београд на консултације.

Он је затим навео четири тачке образложења одлуке суда, поменувши као посебно спорне трећу и четврту. 

Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6.1. 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбуцује се поднесак од 1. 3. 2017. достављен од дрзаве подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове чињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке последице по Харадинаја.

"Па нисмо га звали на чоколаде и бомбоне, него да одговара за злочине", приметио је Вучић.

Премијер је рекао и да је ступио у контакт са амбасдорима више земаља, те да ће се у 16.30 сати чути са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим

Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.

"У њему ћемо показати колико је Србија уложила у очивање мира и стабилности, како су неки покушали да мали народ унизе и уруше достојанство и покажу да над њима може да се чине злочини и да прође некажњено", рекао је Вучић.

"Мени је најважније да можемо сваког да погледамо у лице, ми се дичимо тиме да се против таквих људи који силују жене боримо", рекао је Вучић и истакао да Србија од својих одлука и рада својих тужилачких органа неће одустати.

Вучић је рекао да су данас победили злочинци, а да је обавеза Србије да због убијених и жртава настави своју борбу.

Четири тачке образложења одлуке суда у Колмару

У образложењу одлуке француског суда наведене су четири тачке којима се суд руководио у одлуци да не изручи Рамуша харадинаја Србији, а саопштио их је на прес конференцији премијер Александар Вучић.



То су:



1. Суд констатује да су у размотрању захтева од 6.1. 2017. испуњени сви услови, што знаци да је Србија доставила документа потребна за тај случај. 



2. Одбацује се поднесак од 1. марта 2017. државе подносиоца, тражен иначе да би се проверило да ли Србија има нове чињенице и исказе, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хаског ад хок трибунала. 



3. Рамуш Харадинај није сагласан да буде изручен. 



4. Суд је утврдио да изручење Рамуша Харадинаја подносиоцу захтева може да има изузетно тешке последице по њега.



Премијер је истакао да је кључна 4. тачка, која је, како је навео срамна, противправна, апсолутно неправична и пре свега политичка.

Вучић: Нисмо понижени ми, већ они који су стали иза ове одлуке

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић поручио је да Србија, после одлуке о неизручењу Рамуша Харадинаја, неће мењати своју спољну политику и да ће наставити европске интеграције.

"Ма колико да ми је тешко и да сам био и љут и огрочен и разочаран, поносан сам што живим у Србији и имам част да водим владу која се политици одобравања и подстицања злочина супротставља на најснажнији начин и наставиће то да ради", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се политика Србије не мења из дана у дан, да је Србија на европском путу, те да жели најбоље односе са Русијом и Кином. Премијер је рекао да ће наша држава, поред свих мера, наставити да гони све који су починили ратне злочине, а грађанима је поручио да ходају уздигнута чела:

"Данас нисмо ми поражени, нити понижени, већ они који су доносили такве одлуке".

Вучић је истакао да је ратни злочин кривично дело које не застарева ни по српским законима, а ни по међународним нормама.

"Људи у Србији, који се осећају тешко и који не могу да разумеју овакве одлуке, могу слободно да иду уздигнута чела улицама наше земље, јер нисмо данас ми поражени и понижени, понижени и поражени су они који су овакве одлуке доносили", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је за Србију злочинац онај ко је починио злочин, без обзира на име, презиме, нацију или вероисповест.

"За њих злочинац није злочинац, и злочин није злочин ако је почињен над онима против којих су се некада или политички или вољно борили. То више говори о њима него о нама", рекао је Вучић.

Премијер је додао да право и правда нису увек, ни лако достижни, али да се на крају и то догоди.

"Зато смо уверени да ћемо својом снагом и одлучношћу успети да се изборимо и за право и за правду и заштиту права оних који су страдали на најмонструознији начин, јер ће то бити једини начин да се то не понови у будућности", рекао је Вучић.

Како је рекао, ми смо једна мала земља која се бори за поштовање права и правде и спремна је да се супсротстави и најмоћнијим силама уколико су спремне да погазе право и правду и морал.

"За нас никада ово неће бити прихватљиво" подвукао је и додао да је добро сто су нам показали шта мисле о нашем народу и насим жртвама.

"Немој више да нам показују како функционише правна држава", рекао је премијер и подбвукао да треба да се стиде одлуке коју су донели.

Он је додао и да то нама оставља могућност да реципрочно одгворимо мерама ако у будућности треба да реагујемо.

Нису, каже, имали право да улазе у мериторинг, већ само да процене основаност захтева Србије и ниста више.

О Муслијуу надлежни органи

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић изјавио је да ће надлежни органи донети најбоље одлуке поводом изјава Јонуза Муслијуа и додао да је јасно да има "много карика и домина" које раде против интереса Србије.

Вучић је на конференцији за новинаре, упитан да ли Муслију треба кривично да одговара с обзиром да позива на "велику Албанију", рекао да држава Србија ради свој посао и да ће надлежни органи донети најбоље и најпаметније одлуке.

"Пустите нас да радимо посао на најбољи начин и тај посао ћемо да обавимо", рекао је Вучић.

Он је навео да Муслију није сам измислио своје изјаве, већ да је то "увезена памет", што, каже, ни сам Муслију није крио.

"А ни та памет није њихова, него увезена", поручио је он.

Вучић каже да је много домина и карика које су радиле против интереса Србије, али истиче да ће Србија, иако мала земља, умети мудрошћу, трпељивошћу, стрпљењем и снагом, а не доводећи у питање мир и стабилност, да им се супротстави.

Вучић о лажима, владикама, поткупљивању, дијалогу...

БЕОГРАД: Премијер Александар Вучић је рекао да ће Србија наставити да води своју политику, да неће улазити у размену увреда и лажи, у уверењу да бољитку земље доприносимо само напретком и да је правда, ипак, достижна.

Он је на прес конференцији рекао да ће Србија проследити документацију ко год је хоће и ко год је буде тражио, мада је сигуран да нема никог ко мисли да су злочини који су се догодили измишљени.

Има и оних који говоре "знамо ми тебе, Вучићу", па све до неких владика који кажу да "знају Вучића још из 91".

"Како ме знас из 91? Немам везе са политиком ни 91. ни 92....тек тамо негде крају 93. Измишљају људи шта стигну", навео је Вучић и додао да је много таквих који више и не знају шта причају и какве лажи изговарају.

Тај се притисак шири, оцењује, јер никоме не одговара слободна и слободарска Србија.

Верује да ће притисак да буде све већи, и у Београду, баш као што долази из Пристсине, Тиране, из Бујановца...

Србију то неће навести да уђе у вређање и сукобе:

"Сигуран сам да једино убрзаним путем напред можемо да допринесемо бољитку наше земље и додатно ојачамо нашу позицију у свету. А када је реч о правди за српске жртве, правда је увек достижна, пре или касније до ње се дође", рекао је Вучић.

На питање да прокоментарише најаве из Приштине да ослобађање Харадинаја сада омогућава наставак разговора у Бриселу, Вучић је рекао: "Је л'' могу да не одговорим"

"Плашим се да су потценили плећа Србије, ми њих не потцењујемо, знамо да су много снажнији, јачи од нас, а ми ћемо са ово мало снаге што имамо храбро да се боримо" подвукао је.

На питање да прокоментарише најаве из Приштине да ослобађање Харадинаја сада омогућава наставак разговора у Бриселу, Вучић је рекао:

"Је л'' могу да не одговорим".

На питање да ли мисли и да ли су у све умешани "прсти" албанске мафије, рекао је да нема никакве сумње да "поткупљују шта стигну".

Подсетио је на информацију да ће тројица њихових бизнисмена, преко туђих имена и туђих компанија, купити бање на југу Србије, земљиште и фабрике.

"За то имамо доказе и ми ћемо гледати да на различите начине, поштујући законе, обезбедимо наше националне и државне интересе", рекао је и закључио:

"Али, знате, ако неко прави славље и фешту зато што је силовање уз кекс дозвољено, то много говори о њима, а не бих рекао да добро говори".

Палибрк: Одлука је увреда за жртве и правосуђе Србије

БЕОГРАД: Београдски адвокат Драган Палибрк сматра да је одлука француског суда о одбијању изручења Рамуша Харадинаја Србији представља велику увреду за породице убијених и киднапованих на КИМ, као и непоштовање српског правосуђа.

"Ја се питам да ли ће породице икад доживети да сазнају које чинио зла над њиховим најближима - ко их је убијао, ко је наређивао да се убијају и ко их је киднаповао. Одлука је вишеструко лоша, али нисам много изненађен", рекао је Палибрк Танјугу.

Истичући да у овом тренутку не може са правне стране да коментарише ту одлуку, јер није видео ни чуо образложење, Палибрк је навео да је та одлука још једна у низу одлука земаља које су у скоријој или даљој прошлости на сличан начин поступале према спрским захтевима за изручење и нашим потерницама.

"Те државе су на тај начин показале да не поштују државу Србију и њен правосудни систем. То није добро и са тим не могу да се сложим, јер знам да се грађани Србије и те како испоручују по потереницама и Хрватске, Словеније, БИХ и осталих држава које потражују наше држављане за разна кривична дела поготово за кривична дела раних злочина", навео је Палибрк.

Он је истакао да је то нешто "са чиме се као Србин и као српски адвокат никад неће и не може сложити”.

Вучић разговарао са Лавровом о Харадинају



БЕОГРАД: Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас поподне телефоном са министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровом, кога је упознао са поступком француских власти у случају Харадинај. 



Министар спољних послова Руске Федерације изразио је искрено разумевање за ставове и позиције Владе Србије по том питању, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима. 

Аутор:
Пошаљите коментар
ДСС: Харадинај практично аболиран; Палма: Одлука политичка

ДСС: Харадинај практично аболиран; Палма: Одлука политичка

27.04.2017. 10:29 13:39
Харадинај: Битка је добијена, слободан сам да се вратим кући

Харадинај: Битка је добијена, слободан сам да се вратим кући

27.04.2017. 09:21 12:01
Харадинај: Захтев Србије директан позив на рат

Харадинај: Захтев Србије директан позив на рат

26.04.2017. 08:12 09:10