overcast clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Са Хојт Јием о свему, али не и о центру у Нишу

24.06.2017. 08:21 13:22
Пише:
Извор: Танјуг (Раде Прелић)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на билатераном састанку са замеником помоћника државног секретара САД Брајаном Хојтом Јием разговарано о свим питањима, као и о својој посети Вашингтону 17. јула, али не и о руском хуманитарном центру у Нишу. 

Вучић је рекао да су он и гост из САД, који је присуствовао јучерашној свечаности у Палати Србија, “прошли буквално све теме”: однос Србије и САД, економски и билатерални односи, дијалог у Бриселу, региону и улози Србије у региону. . .  

Како је рекао, хтео је у разоговору да смањи улогу Србије у региону и да се више разговара о питањима наше земље и САД, али да је у пријатељском тону разговарано о свим питањима.

На инсистирање новинара, Вучић је рекао да тема уопште није била руски хуманитарни центар у Нишу, да су о томе разговарали prеthodnom сусрету, али не и данас. 

Како је додао, разговарано је о дијалогу са Приштином и модалитетима тог разговора.

Тема је било и то, додао је, са ким ће све разговарати у Вашингтону и како на најбољи начин приказати америчким бизнисменима пословни амбијент у Србији и како да што више њих инвестира у нашој земљи.  

Заинтересовани за заједничке пројекте са ЦГ

Раније данас Вучић се састао са председником Црне Горе Филипом Вујановићем, са којим је разговарао о ситуацији у региону и неопходности јачања економске сарадње две земље.

Вучић је истакао је да је Србија заинтересована за заједничке пројекте са Црном Гором, нарочито на обнови железничке пруге Београд - Бар и изградњи аутопута између та два града. 

Као први спољнотрговински партнер Црној Гори, Србија сматра веома значајним скоро потписивање Меморандума о разумевању о економској сарадњи на трећим тржиштима, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима.

Потенцијал за сарадњу две земље постоји и кроз заједничке пројекте у оквиру механизма ЦИЕЗ.

Вујановић истакао је важност добросуседских односа ради одржања стабилности региона Западног Балкана.

Србија и Црна Гора морају афирмисати заједничке пројекте, пре свега у области путне инфраструктуре и коришћења заједничких енергетских капацитета, јер је то велика шанса за развој, а између две земље нема отворених питања, рекао је Вујановић.

 

Добри односи, јачати економску сарадњу 

Prеthodno се Вучић захвалио македонском колеги Ђорђу Иванову што је присуством на свечаној церемонији у Београду потврдио добре односе две земље и нагласио важност што чешћих сусрета на високом нивоу који доприносе релаксирању односа два народа. 

Вучић је у разговору са председником Македоније истакао и да је неопходно јачати и трговинску размену две земље, као и економске везе, сарадњу у области културе и спорта, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Теме разговора Вучића и Иванова, поред односа две земље, била је и ситуација у региону, као и европскем интеграције.

Председник Иванов нагласио је да је за Македонију Србија важан трговински партнер и да би било значајно разматрати сарадњу на енергетском позвезивању, али и унапређењу друмског и железничког саобраћаја, користећи при том могућности које пружа формат Кина ЦИЕЗ (Кина и земље централне и источне Европе).

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Македоније Никола Димитров, који је председнику Вучићу пренео честитке премијера Зајева и македонске владе, наводи се у саопштењу.

 

Данашње сусрете, Вучић је започео састанком са специјалним изаслаником немачке владе Герхардом Шредером.

По завршетку тог састанка, он је истакао да је "веома важно да Немачка, као водећа земља Европске уније, подржава интеграцију земаља Западног Балкана у европску породицу". 

На састанку су разматрани геополитичка ситуација, економске реформе у Србији и европске интеграције региона Западног Балкана, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника после састанка.

Вучић је захвалио Шредеру на присуству свечаној церемонији, истакавши да слањем тако високог представника Немачка показује своје интересовање како за Србију, тако и за читав регион.

Двојица саговорника сагласила су се да је неопходно радити на јачању економских веза земаља региона, јер само економски јаке земље поседују политички значај и моћ.

Шредер је истакао је да је веома значајно присуство свих лидера из региона јуче у Београду, јер је то сигнал да ће јачањем политичких и економских веза бити могуће одржати стабилност Западног Балкана.

Састанку је присуствовао и амбасадор Савезне Републике Немачке, Аксел Дитман, наводи се у саопштењу.

Аутор:
Пошаљите коментар
Шредер: Србиjу у EУ уводи Вучић, на овоj или оноj функциjи

Шредер: Србиjу у EУ уводи Вучић, на овоj или оноj функциjи

27.12.2016. 22:30 21:12
Вучић: Да извучемо Србију из кризе, као што је Шредер Немачку

Вучић: Да извучемо Србију из кризе, као што је Шредер Немачку

21.04.2016. 15:40 13:33