Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vučić: Sa Hojt Jiem o svemu, ali ne i o centru u Nišu

24.06.2017. 08:21 13:22
Piše:
Izvor: Tanjug (Rade Prelić)

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na bilateranom sastanku sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Brajanom Hojtom Jiem razgovarano o svim pitanjima, kao i o svojoj poseti Vašingtonu 17. jula, ali ne i o ruskom humanitarnom centru u Nišu. 

Vučić je rekao da su on i gost iz SAD, koji je prisustvovao jučerašnoj svečanosti u Palati Srbija, “prošli bukvalno sve teme”: odnos Srbije i SAD, ekonomski i bilateralni odnosi, dijalog u Briselu, regionu i ulozi Srbije u regionu. . .  

Kako je rekao, hteo je u razogovoru da smanji ulogu Srbije u regionu i da se više razgovara o pitanjima naše zemlje i SAD, ali da je u prijateljskom tonu razgovarano o svim pitanjima.

Na insistiranje novinara, Vučić je rekao da tema uopšte nije bila ruski humanitarni centar u Nišu, da su o tome razgovarali prethodnom susretu, ali ne i danas. 

Kako je dodao, razgovarano je o dijalogu sa Prištinom i modalitetima tog razgovora.

Tema je bilo i to, dodao je, sa kim će sve razgovarati u Vašingtonu i kako na najbolji način prikazati američkim biznismenima poslovni ambijent u Srbiji i kako da što više njih investira u našoj zemlji.  

Zainteresovani za zajedničke projekte sa CG

Ranije danas Vučić se sastao sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, sa kojim je razgovarao o situaciji u regionu i neophodnosti jačanja ekonomske saradnje dve zemlje.

Vučić je istakao je da je Srbija zainteresovana za zajedničke projekte sa Crnom Gorom, naročito na obnovi železničke pruge Beograd - Bar i izgradnji autoputa između ta dva grada. 

Kao prvi spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori, Srbija smatra veoma značajnim skoro potpisivanje Memoranduma o razumevanju o ekonomskoj saradnji na trećim tržištima, navodi se u saopštenju Službe za saradnju s medijima.

Potencijal za saradnju dve zemlje postoji i kroz zajedničke projekte u okviru mehanizma CIEZ.

Vujanović istakao je važnost dobrosusedskih odnosa radi održanja stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Srbija i Crna Gora moraju afirmisati zajedničke projekte, pre svega u oblasti putne infrastrukture i korišćenja zajedničkih energetskih kapaciteta, jer je to velika šansa za razvoj, a između dve zemlje nema otvorenih pitanja, rekao je Vujanović.

 

Dobri odnosi, jačati ekonomsku saradnju 

Prethodno se Vučić zahvalio makedonskom kolegi Đorđu Ivanovu što je prisustvom na svečanoj ceremoniji u Beogradu potvrdio dobre odnose dve zemlje i naglasio važnost što češćih susreta na visokom nivou koji doprinose relaksiranju odnosa dva naroda. 

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Makedonije istakao i da je neophodno jačati i trgovinsku razmenu dve zemlje, kao i ekonomske veze, saradnju u oblasti kulture i sporta, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Teme razgovora Vučića i Ivanova, pored odnosa dve zemlje, bila je i situacija u regionu, kao i evropskem integracije.

Predsednik Ivanov naglasio je da je za Makedoniju Srbija važan trgovinski partner i da bi bilo značajno razmatrati saradnju na energetskom pozvezivanju, ali i unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja, koristeći pri tom mogućnosti koje pruža format Kina CIEZ (Kina i zemlje centralne i istočne Evrope).

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je predsedniku Vučiću preneo čestitke premijera Zajeva i makedonske vlade, navodi se u saopštenju.

 

Današnje susrete, Vučić je započeo sastankom sa specijalnim izaslanikom nemačke vlade Gerhardom Šrederom.

Po završetku tog sastanka, on je istakao da je "veoma važno da Nemačka, kao vodeća zemlja Evropske unije, podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropsku porodicu". 

Na sastanku su razmatrani geopolitička situacija, ekonomske reforme u Srbiji i evropske integracije regiona Zapadnog Balkana, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika posle sastanka.

Vučić je zahvalio Šrederu na prisustvu svečanoj ceremoniji, istakavši da slanjem tako visokog predstavnika Nemačka pokazuje svoje interesovanje kako za Srbiju, tako i za čitav region.

Dvojica sagovornika saglasila su se da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih veza zemalja regiona, jer samo ekonomski jake zemlje poseduju politički značaj i moć.

Šreder je istakao je da je veoma značajno prisustvo svih lidera iz regiona juče u Beogradu, jer je to signal da će jačanjem političkih i ekonomskih veza biti moguće održati stabilnost Zapadnog Balkana.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Savezne Republike Nemačke, Aksel Ditman, navodi se u saopštenju.

Autor:
Pošaljite komentar
Šreder: Srbiju u EU uvodi Vučić, na ovoj ili onoj funkciji

Šreder: Srbiju u EU uvodi Vučić, na ovoj ili onoj funkciji

27.12.2016. 22:30 21:12
Vučić: Da izvučemo Srbiju iz krize, kao što je Šreder Nemačku

Vučić: Da izvučemo Srbiju iz krize, kao što je Šreder Nemačku

21.04.2016. 15:40 13:33