broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Шредер: Србиjу у EУ уводи Вучић, на овоj или оноj функциjи

27.12.2016. 22:30 21:12
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Србију ће у Европску унију увести Александар Вучић, на овој или оној функцији, изјавио је вечерас бивши немачки канцелар Герхард Шредер.

Шредер је рекао да верује да ће Србија постати чланица ЕУ до 2020. године, а на питање Прве телевизије да ли ће је у Унију увести Вучић премијер, или Вучић председник, одговорио:

„У сваком случају ће Александар увести Србију у ЕУ, на било којој функцији. Он ће о томе донети одлуку када буде време за то. До тада ће се други јављати да хоће, а он ће радити. То је тако једноставнмо када се бавите политиком".

Истакао је да је уверен да ће то Србији и Вучићу поћи за руком, али да за то и Европа мора бити заинтересована.

"Србија је једна од најважнијих земаља, ако не и најважнија, у југоисточној Европи. Има позитиван развој иза себе, читајте податке MMф и Светске банке. Доходак по глави становника расте значајно, незапосленост пада. То је све повезано са владом Александра", истакао је бивши немачки канцелар.

"Ја сам сасвим сигуран да ЕУ стварно мора да буде заинтересована за то да се тај датум оствари", поручио је он.

Уверен је и да ће, ко год буде био на власти у Немачкој, бити на „српској страни".

На опаску да у Србији постоји срепња да, услед Брегзита, ЕУ можда више неће постојати, Шредер је узвратио да ће она свакако постојати.

Велика Британија је, оценио је, донела без икакве сумње "сулуду одлуку", а последице те одлуке су тешка ситуација за Велику Британију, али не и за ЕУ.

Поновио је да се нада да ће ЕУ схватти да Србија мора да буде чланица ЕУ, и то у брзом временском року.

Билатерална питања не смеју кочити пут ка ЕУ

Шредер је поручио да билатерални спорови не смеју да коче пут Србије у Европску унију.

Он је рекао да се нада да ће ЕУ схватити да Србија треба да буде део ЕУ, и да очекује интензивирање тог процеса и отварање више преговарачких поглавља.

Пре свега, мање државе региона не смеју због билатералних конфликата да коче тај процес, оценио је некадашњи немачки канцелар, не желећи да наводи конкретне земље.

„Ако постоји конфликт између Србије и неке друге земље региона он мора билатерално да се реши, али ЕУ не сме да се користи како би се разјашњавала билатерална питања“, подвукао је Шредер.

Изразио је уверење да то мишљење дели и немачка влада.

Добра одлука Вучића - Србија ка ЕУ, али добра с Русијом

Шредер је поздравио то што је премијер Србије Александар Вучић јасно одлучио да Србија иде у Европу, а да не напушта добре контакте са Русијом.

"Мислим да је то условљено историјски, да је то важно, јер ако Европа и ЕУ тај добар однос са Русијом изгубе у потпуности, а мало су на путу ка томе због санкција које су увели, онда то неће бити добро за Европу" рекао је Шредер гостујући на ТВ Прва заједно са премијером Вучићем.

Шредер је навео да је познато да је увек када је Европа имала и има добар однос са Русијом на континенту био мир, а да је у супротном ситуација постајала тешка.

"Вучић је човек који врло добро зна да мора да буде оријентисан ка ЕУ са Србијом и то ради врло доследно, али истовремено има и разумне и пријатељске односе са Русијом. Ништа није важније од тога" закључио је Шредер.

Према његовим речима, због традиционално добрих односа Србија као чланица ЕУ могла би да игра и играла би важну улогу што се тиче односа са Русијом.

На ту тему говорио је и премијер Вучић који је прво назначио да је и у том сегменту доста тога научио од бившег немачког канцелара и да се иначе више пута са њим консултовао о битним стварима за Србију наводећи и да на пример водећи људи најмоћнијих светских и европских компанија, слушају његове предикције о будућности.

"Оно што је важно за Србију и мислим да смо то добро урадили, то је да имамо јасну политику - дакле то није политика коју су имале неке претходне власти, када оду у Москву говоре све лепо о Русији, а све лоше о Европи и Америци. А када оду у Вашингтон и Брисел, говоре лепо о Европи и Западу, и говоре све лоше о Русији", приметио је Вучић.

Како је поручио наша политика је таква да у Русији кажемо ми смо на европском путу, али у Вашингтону и Бриселу да ми јесмо на европском путу, али за разлику од других нећемо да уводимо снакције Русији и да желимо да сачувамо наше традиционално добре односе.

Вуцић је рекао да је искрено ту позицију веома тешко чувати, и да је тачно да нас на Западу некада доживљавају као "мале Русе на Балкану", а са друге стране као претерано европски оријентисане.

"Али, је то политика за коју морате да се изборите и ако се за то изборите онда постајете и чвршћи и јачи и снажнији и поштованији" подвукао је премијер.

Вучић брине о стабилности и развоју Србије

Герхард Шредер изјавио је да код српског премијера Александра Вучића цени доследност и искреност, то што је човек који брине за стабилност, развој и добробит своје земље.

Шредер је у емисији Прва ТВ, у којој је гостовао заједно са премијером Србије, рекао да се они јако дуго познају и да су пуно разговора водили, те да, иако припадају различитим странкама и покретима, Вучића сматра пријатељем.

Ценим поузданост и искреност и то што с њима можете да знате када каже "да", онда је то "да", а када каже "не", онда је то - не, објаснио је Шредер.

"А то су особине једног човека који брине за стабилност у својој земљи и за развој и добро је што је то тако" додао је.

Како је рекао, Вучић заступа увек и пре свега интересе своје земље и зато има јако добре односе и са његовом наследницом Ангелом Меркел.

"Мимо тога можете имати и личне односе и они су важни, пре свега у кризним ситуацијама, да можете разговарати једни са другима, али никада нећете интересе земље прекрити или занемарити. Он је човек који у првом реду заступа и посматра интересе Србије", рекао је бивши немачки канцелар.

Вучић "прави политику коју врло поштујем, јер без његове реформе развој који је Србија у последње време имала сигурно се не би догодио и то је без сумње тако", истакао је.

На констатацију да је и руски председник Путин "тачка" која спаја њега и Вучића и да би се рекло да су и један и други пријатељи са шефом руске државе, Шредер је потврдио да је годинама пријатељ са Путином.

"То је тачно, ми смо већ дуго година пријатељи и то је пријатељство мимо функција на којима смо се налазили. Он је и даље председник, ја више нисам, али упркос томе пријатељство постоји, разговарамо, додуше не о немачкој политици, али да кад је реч о међународним питањима..." рекао је бивши немачки канцелар.

Премијер Вучић је подвукао да је за њега лично огромна част да је у студију заједно са Шредером, наводећи да је реч о легендарном немачком канцелару, човеку који је створио економски напредну и моћну Немачку а и много времена посветио развоју пријатељских односа са Србијом.

"Лично га веома поштујем и доживљавам као свог пријатеља и као пријатеља Србије", додао је Вучић који је назначио да је Шредер дошао на други дан Божића у Србију што говори о томе и шта мисли о нашој земљи и о нашем народу.

Како је рекао од Шредера је пуно научио и стално учи, наводећи податак да је Немачка имала 9,4 одсто стопу незапослености а за време Шредера је та стопа пала на испод пет а да смо ми сличним реформама са незапослености од 25.9 одсто дошли на 13,8 одсто.

"Једну важну реч на којој је инсистирао Герхард увек је та да кад кренете у тешке реформе морате да чувате политичку стабилност и то сам од њега слушао и учио сваки пут", подвукао је премијер.

Шредер се надовезао речима да и оно што је он радио, а сада ради Вучић, не наилази на позитиван одјек увек, чак ни у сопственој партији.

"Против моје агенде из 2010. били су многи. И ја сам увек за то да реформе морају да се спроведу, како бисмо постигли да касније свима буде боље", рекао је Шредер.

Додао је да је стекао утисак да се Србија управо налази у истој тој ситуацији и да Вучих мора да објашњава шта мора да се уради, како би се омогућио развој, како би се омогућила стабилност.

Он је упозорио да се некада створи празан простор између одлука које се доносе и успеха који се показује за две, три или пет година "и у тој празнини демократски дефинисан политичар може да падне у ту провалију".

"Вучић није пао у ту провалију, јер људи имају поверења у њега у Србији, а ја сам имао тај проблем" рекао је Шредер и објаснио да реформе нису схваћене и да су људи одлучили да га не бирају поново.

"Хвала богу, Александар се налази у ситуацији да људи у Србији разумеју да оно што он ради јесте неопходно. И због тога имају поверења у њега и због тога је он човек који се брине за стабилност у овој земљи и развој, а и једно и друго је потребно људима, људима је потребна стабилност и развој и због тога га слушају - мислим са правом", закључио је Шредер.

Нема идеологији у набавци руских мигова

Бивши немачки канцелар изјавио је вечерас да не разуме критике Србије због набавке руских "мигова", те да је уверен да то није разлог за било чија страховања, јер су те летелице набављене, истиче, за одбрану земље, а не за агресивне циљеве.

"Русија је Србији пријатељска земља и ако премијер каже да би армију наоружао ради самоодбране, нико се у региону не мора плашити тога да Србија има агресивне циљеве, ја га довољно знам да знам да он то никад не би урадио", рекао је Шредер за телевизију Прва.

Ако немате властиту индустрију, онда морате да купујете авионе, приметио је Шредер.

На констатацију да има мишљења да би набавка руског оружја могла да угрози европски пут Србије, Шредер каже да то можда јесте проблем, јер је "превише идеологије, која се непотребно меша".

"Да је реч о америчком или француском оружју, сви би рекли да је добро што је то урађено. А зашто је то другачије кад се ради о руском, јер оружје је оружје", упитао је Шредер.

Он је истакао да не разуме такве критике, јер Европа не може имати мир без рационалне политике и односа са Русијом.

Упитан да ли је усамљен у свом ставу према Русији у Немачкој, Шредер одговара да његово мишљење можда није мејнстрим у немачкој штампи и медијима, али да му то не смета.

"Увек кад западна Европа има добар однос са Русијом, онда влада мир на контитенту, а кад имамо лош однос, из тога настаје рат и то углавном запачет од стране мог народа, Немаца", каже Шредер.

Он наводи да је за Америку однос према Русији глобалан проблем, јер они хоће слабу Русију, али да је Европу и Немачку, али и Србију, то највећи сусед, да постоји потреба за ресурсима, нафтом и гасом...

Говорећи о набавци авиона из Русије, Вучић каже да ће они служити за заштиту земље и неба, а да је свако другачије тумачење апсолутно неприхватљиво.

Рекао је и да набавка авиона није била реакција на наоружавање Хрватске, те истакао да ће Србија радити и на развијању наменске индустије, која је важан део економског напретка.

Други вичу "ја хоћу", а Вучић - ради

Шредер је приметио вечерас, у емисији Прве тв, да је у Србији ситуација тренутно таква да "други вичу 'ја хоћу', а Вучић ради".

Шредер је то рекао на питање шта би саветовао српском премијеру кад је реч о кандидатури за председничке изборе.

Вучић ће, каже, кад буде време, "донети своју одлуку, са својим политичким пријатељима и сарадницима", а та одлука ће, уверен је Шредер, Србији донети стабилност и развој.

"Он (Вучић) није човек који увек мора да виче 'хоћу ја'. То раде други, то ће он урадити кад буде требало", рекао је Шредер.

Додао је и да не жели Вучићу да дели савете јавно, јер су исказани савети "више ударци, него савети".

Вучић: Волео бих да наставим овај посао,а шта ће бити-о том потом

Премијер и лидер СНС Александар Вучић изјавио је вечерас да страначки органи на којима ће бити донета одлука о председничком кандидату странке још нису заказани.

Истакао је да поштује досадашњи рад председника Томислава Николића, а да би он лично волео да настави да обавља премијерску функцију.

"Волео бих да овај посао наставим да радим, а шта ће све да се догађа и како - о том потом. Желим о свему да разговам са Николићем и мислим да је он радио пристојно и да је добре резултате дао", рекао је Вучић за телевизију Прва, у емисији са бившим канцеларом Немачке Герхардом Шредером.

Премијер је рекао да парламентарних избора "неће бити, ако не буду неопходни".

Одлука ће бити донета, истиче, на основу процене како функционишу ставри у влади и скупштини.

„Зависиће од тога да ли ће бити већине у парламенту или не. Како гледамо на будућост и да ли можемо да спроведемо уставне реформе, које јсе морају спровести најкасније до друге половине 2018.", објаснио је Вучић.

Ако их и буде, тврди, грађани неће платити никакву цену, уколико "иду" заједно са председничким.

Подсетио је да су и прошли избори прошли без стварања дефицита, не због тога што је то ставио као услов MMФ, већ због дисциплине владе.

На питање шта би посаветовао Вучића, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, рекао је да је српски премијер јасно одговорио да ће да распише изборе ако буде неопходно, како би за своју реформску политику обезбедио већину.

„Не очекујте од човека из Немачке да да јавни савет о томе. Премијер Вучић ће урадити што је неоподно да се његова реформска политика и курс ка ЕУ осигура. У то можете имати поверења", рекао је Шредер.

Упитан шта би било са премијерском позицијом уколико одлучи да се кандидује на председничким изборима, Вучић одговара:

"Ја сам се кандидовао на изборима и нисам крио - имали смо изборе за председника владе, иако су били избори за парламент. Свако је изашао са својом кандидатом, ми смо добили огромну већину, а другопласирана листа је имала 10 одсто", подсетио је Вучић.

За разлику од председничких кандидата, анкете о рејтингу странака говоре да је СНС на историјском максимуму, додао је.

Упитан да прокоментарише Николићеву изјаву да је убеђен да ће му СНС и Вучић дати подршку, премијер одговара да веома поштује председника и његов рад, те да је са њим више пута разговарао о томе и да ће наставити разговоре.

"Прво треба да се кандидују ДОС-овски кандидати и други, а ми ћемо на крају да доносимо одлуку. Они су у великој предности, они су већ победили, то показују и анкете", приметио је Вучић.

Вучић сматра да је Николић, за разлику до дела јавности која потцењује његов рад, обављао добро свој посао, у интересу Србије, да је омогућио стабилност и није "забијао нож у леђа влади", када је на томе могао да добија поене, током тешких реформи.

"Кад смо спроводили тешке мере, свако други би то користио да каже да зликовачка влада то ради, и то је председнику релативно лако да учини са овлашћењима које има влада, јер, што каже Шредер, и кад киша пада и кад сија сунце, Вучић је крив", рекао је он.

Премијер је, наводећи да је он тема и мета свих оних који су се кандидовали до сада, рекао да ће СНС одлучити о председничком кандидату којег ће подржати, а да ће у кампањи учествовати најдуже 25 дана.

"Али, не зато што смо сигурни да ћемо да победимо, напротив, мислим да су други кандидати фаворити", рекао је Вучић.

Према његовом мишљењу, фаворити су Вук Јеремић и Саша Јанковић, које назива "досовским кандидатима", Јеремића јер је био у власти од 2004. до 2012. године, а Јанковића, јер ће га подржати "досовске странке".

"Ми ћемо покушати да им се супротставимо, али они су фаворити, видим како се већински део медија орјентише према њима, а видећемо како ће да нападују они који су нас довели у овако катастрофалну ситуацију. Али и то је могиће, Сбија је земља апсурда", рекао је Вучић.

Наводећи да они имају улогу "великих фаворита", Вучић је рекао да ће СНС са својим кандидатом покушати да кратком и језгровитом кампањом прикаже зашто је важна стабилност и да се политика председника не разликује од владине политике, јер у супротном земља улази у хаос и политичке турбуленције.

(Танјуг)

Аутор:
Пошаљите коментар