ПАРЛАМЕНТ СРБИЈЕ наставља дебату ВЛАСТ не да Гашића, на столу понуда за ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ

Скупштина Србије састаће се сутра, како би наставила ванредно заседање које већ траје  десет дана, разматрањем последње тачке дневног реда, а то је захтев опозиције за смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

И ова дискусија део је, могло би се слободно рећи, пакета изборне дебате. Но, захтев опозиције и понуда власти за сада немају ни једну тачку укрштања, пошто су се и председник Србије  Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у старту изјаснили да им не пада на памет Гашићева смена. Опозиција је инсистирала да се захтев за сменом уврсти у дневни ред, како би наступили у директном ТВ  преносу  из скупштинске сале,  а истовремено се наметнула и као предводница уличних протеста, који су се у старту декларисали као грађански. Тако су се поклопили дневни ред најпре редовне, па потом ванредне седнице, и захтеви испостављени као услов да се са уличним протестима прекине. Самим тим сада виси у ваздуху питање који је излаз из ситуације у којој власт позива на дијалог у институцијама, без уличног притиска и одбацује ултиматуме, док са друге стране опозиција најављује радикалније потезе, уколико Гашић не буде смењен.

Насупрот медијском пребројавању учесника протеста, где је тешко измерити ко припада којој опцији, бројке које тренутно и једино валидно мере политичку снагу исписују се у парламенту. Дошло се до апсурдне ситуације да опозиција поставља ултиматум власти, а не може да скупи потребних 84 посланика, од укупно 250, како би уопште почела дебата коју ултимативно тражи. Да не говоримо о неопходних 126 гласова који су потребни да би неки министар био смењен, који су поред свих збрајања и пребројавања за сада далеки сан опонената власти.


Палма: Баста да поднесе оставку

И председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма током викенда осудио је последњу у низу спорну изјаву Басте да би сви министри морали да буду на улици са грађанима.

- Следеће недеље Раде Баста мора да поднесе оставку на место министра привреде у Влади Србије или ће бити смењен. Чуо сам се са мојим коалиционим партнером, председником СПС Ивицом Дачићем и рекли смо да то више не можемо да слушамо и трпимо, јер је Баста на место министра привреде предложен са листе СПС - ЈС - Зелени Србије. У влади треба да постоји демократија и различита мишљења, али не око националних и државних питања и ту је тачка. Он је моја ружна прошлост. Видећете шта ће се десити следеће недеље. Србија има много већих проблема од Радета Басте. Оградио сам се од његове изјаве да Србија треба да уведе санкције Русији и рекли смо да то није став ни ЈС ни СПС – подвукао је он.


Да опозиција ни сама не верује у своју снагу, сведочи њено одбијање разговора о изборима које власт нуди као решење. Наиме, јесте да власт не да Гашића, али нуди оставку целе владе, самим тим ванредне парламентарне изборе, што је поновила и премијерка Ана Брнабић у парламенту. 

- Када смо рекли – идемо на изборе, онда су се неки од вас јавили и рекли – не изборе, сада правимо покрет да би се борили против избора, него техничка влада, на власт без избора. Не, можемо да идемо на изборе у сваком тренутку. Ако мислите да смо изгубили легитимитет, да грађани мисле да не радимо добро, већинска Србија, у реду, у сваком тренутку, само што ми се чинило да сте рекли – никако избори у овом тренутку - прокоментарисала је она, оптуживши опозицију да институционално игнорише грађане који су започели протесте и покушава да их злоупотреби за насилну смену власти. - Да не желите насилну смену власти, желели бисте изборе. Једино што ви не желите су избори и зато нисте ни тражили моју смену, него сте тражили смену Гашића, не моју, да случајно не би довели до избора. У Србији насиље не може да донесе промену политике и на власт не може да се дође тако што правите насиље на улицама, већ само и искључиво изборима. Од тих избора не бежимо, увек смо спремни за њих. Рачунајте да имате моју оставку. Слободно, само се договорите, ако желите, да идемо одмах на изборе можемо - изричита је Ана Брнабић.

Да је позив председника упућен свима који желе да разговарају о решењима кризе настале после два злочина, у београдској основној школи и околини Смедерева, још увек отворен, сведочи и то што власт не жури са избором новог министра просвете. Уместо Бранка Ружића, предложена је висока функционерка СПС Славица Ђукић Дејановић,  а в.д. шеф тог ресора и даље је министар без портфеља Ђорђе Милићевић. Председница владе проследила је кандидатуру нове министарке последњег дана који јој је остављао закон, односно 13. јуна, док са друге стране законодавац није дефинисао тајминг до ког министарски кабинет у Немањиној мора да буде попуњен. Тако је избор новог министра на чекању, за сада до даљњег док се не види да ли ће се ипак ићи ове јесни на изборе, или ће се можда сачекати пролеће. 

Још једно име чека расплет изборне приче. За власт је сада већ дефинитивно упитно име министра привреде Радета Басте, коме је председник СНС и потпредседник владе Милош Вучевић поручио да треба да поднесе оставку, имајући у виду да се очигледно више не залаже за политику владе.

- Пошто Баста не дели исте вредности у које је, бар званично, веровао и не залаже се више за политику због које је изабран за члана владе, а пре свега због нарушавања њеног јединства, најмање што може да учини је да поднесе оставку, одмах - изричит је Вучевић.

А Баста о оставци не размишља, још увек. Зна да се о оставци не дебатује, већ се она само констатује у парламенту, док се о захтеву за смену расправља и гласа. Не само да је подржао протесте опозиције, већ је на Инстаграму и предложио како испунити њихове захтеве. По његовом мишљењу, треба дати националну дозволу ТВ Нова, сменити РЕМ и заједнички изабрати „нове стручне људе”.

- МУП-у оставимо министра, али ћемо направити заједничко радно тело да се утврди да ли је било пропуста - додао је Баста, заборављајући да није ни премијер, нити лидер стожерне странке владајуће коалиције.

С. Станковић

EUR/RSD 117.0324
Најновије вести