overcast clouds
19°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Никад непријатније на Главном одбору Демократске странке

30.11.2019. 16:11 20:27
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Седница Главног одбора ДС протекла је данас у никада тако непријатној, а посебно недемократској атмосфери, сведоче неки од угледнијих чланова ДС који су незадовољни начином на који Зоран Лутовац води странку и свим оним што се у ДС и око ДС дешава.

На седници ДС је говорио Небојша Зеленовић из друге странке који је похвалио Лутовца, а репрлицирао им је посланик ДС Балша Божовић да им лекције држи неко чији је председник Драган Ђилас опљачкао ДС за пет милиона евра, а да сад долазе да управљају њом.



Након тога Радослав Милојичиће Кена затражио је да се утврди кворум, рекао је за Танјуг извор из ДС који подсећа да је Ђилас обарајући Бориса Тадића тражио да се јавном прозивком утврђује кворум.



Милојичићев захтев је, каже извор, одбијен после чега је један део чланова Главног одбора напустио седницу. Он каже да је седница настављена као да кворума има, али да је заправо у сали било преко 50 гостију. Иначе, пад кворума би значио расписивање ванредне скупштине на којој би Зоран Лутовац био смењен и донела се одлука о изласку на изборе, те да зато “Ђилас на силу без кворума држи главни одбор ДС”.



Други извор наводу да група цланова Главног одбора која је напустила странку није једина која је незадовољна стањем у странци.



“Када се погледа ко су чланови који нису били на седници, лако се може закључити да готово нико од угледнијих демократа није желео да учествује у оваквом раду странке - на њој није било ни Виде Огњеновић, ни Драгољуба Мићуновића ни других истакнутих, угледних и старих чланова”, наводи исти извор.



Додаје да је уместо тога, на састанак ГО дошло је више од 63 повереника лично одабраних од стране Лутовчевог председника Извршног одбора, који су по упутству добијеном од оних који су их поставили представљали одборе често распуштене због непослушних председника или јер су превише таласали. Они су чинили и кворум данас, а и већину у ГО.



Наводи да председник странке већ месецима одбија да прича о најважнијим питањима у странци.



“О 260.000 евра за које је Драган Ђилас рекао да је уплатио на рачун фондације Љуба Давидовић, о чињеници да је тај новац пребачен фиктивним фирмама а да се УО Фондације ниједном није састао да одлуци о тим средствима, о чињеници да процес уједињења са СДС-ом стоји а да одлуке у ДС-у опет доноси Душан Петровић и други људи ван странке, о чињеници да се ДС утопила у десничарски Савез за Србију у ком се не види и да председник већ годину дана одбија да се састане са посланичким клубом иако су му неколико пута упућивани захтеви за то”, каже тај извор.



Истиче да је Лутовац данас уместо финансијског извештаја о томе како је потрошено 260.000 евра, понудио формирање некаквог парастраначког тела за управљање финансијама које ће се састојати од неспорно угледних личности, за које је нејасно да ли су знали шта прихватају и да њихов одбор треба да послужи као замена за рад надзорног одбора странке који је изабран на скупштини и који о овим парама ништа не зна.



На тај начин је, како каже, покушао да замагли ове махинације, називајући у маниру СНС свакога ко се усуди чак и да пита за та средства издајником, лажном опозицијом, Вучићевим плаћеницима и другим увредама и оптужбама.



“Једино што у странци функционише јесте егзекутивни одред”, каже извор и додаје да је шефица Информативне службе Биљана Максимовић отпуштена путем СМС поруке истог секунда када је изашла из сале због исказаног политичког става”, наводи извор.



Заменик председника Демократске странке Саша Пауновића покушао је да релативизује незадовољство оних који су изашли, оцењујући да странка има политику и да, како каже, мањина или може да не смета већини или да потражи другу организацију.



Он је навео да је део незадовољних чланова Главног одбора који је данас напустио седницу већ неко време у јавности оспорава званичну политику ДС.



Одговарајући на критике да се у ДС укида демократије Пауновић каже да се понекада онима који су у мањини и чија је политика прегласана на Главном одбору чини да то није демократски.



“Ми смо утврдили политику. Ако се неком политика не свиђа онда може као мањина да не смета већини или да тражи организацију где ће моћи да оствари своје идеје”, рекао је Пауновић.

Божовић: Центри моћи угасили демократију у Србији и у ДС



Демократију су нам украли у Србији, сада су је разни центри моћи угасили и у Демократској странци, изјавио је заменик председника посланичког клуба ДС у Скупштини Србије Балша Божовић, поводом данашњег распуштања више општинских одбора те странке у Београду и омладинског клуба ДС.



"Распуштен Градски одбор Београд као највећи одбор у Србији. Распуштена Демократска омладина јер мисли својом главом. Укупно 70 распуштених одбора. Тужно", објавио је Божовић на свом Твитер налогу.



Председништво Демократске странке распустило је раније данас, због "непослушности", више општинских одбора странке у Београду, као и недавно изабрано руководство страначког подмлатка, сазнаје Танјуг.



Према извору агенције, распуштени су одбори ДС у општинама Палилула, Стари град, Савски венац, Земун, Нови Београд и Вождовац, као и недавно изабрано руководство подмлатка ДС.

Аутор:
Пошаљите коментар
Лутовац: Проблеме ћемо решавати у странци

Лутовац: Проблеме ћемо решавати у странци

16.10.2019. 15:53 15:54