clear sky
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мировић: Радна зона у Хоргошу решење за незапосленост

26.09.2017. 15:18 08:33
Пише:
Извор: Покрајинска влада

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је у Хоргошу, на завршетку посете кањишкој општини, да је основни циљ Покрајинске владе „убрзани темпо економског развоја, смањење броја незапослених јер од тога зависи приход који остварујемо”.

„ Ове године смо имали значајан раст прихода по основу пореза на добит, део тог прихода припада Војводини, такође и по основу пореза на зараде, што је исправна политика, што брже да се иде у економски развој, пошто се тако враћа новац која се улажњ у образовање, здравство, спорт и све друге области живота, које зависе од онога што привреда створи”, истакао је Мировић.

Председник Покрајинске владе је с потпредседником и ресорним покрајинским секретаром за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљом Њилашем и директором Управе за капитална улагања Недељком Ковачевићем посетио општину Кањижа, где су у Градској кући с руководством општине, спредседником Робертом Фејстамером на челу, разговарали о могућностима за инфраструктурни развој те потиске општине, а обишли су градилиште индустријске зоне у Хоргошу и Основну школу „Арањ Јанош” у Трешњевцу, где се наредних дана ишчекује почетак обнове оштећене зграде.

Идеја је да се и у самој Кањижи и свим насљеним местима заједничким напорима, новцем Покрајинске владе, Владе Републике Србије, делом и међународних фондова, унапреди живот и рад, има јер општина добру привредну основу(Игор Мировић)

“Разговорали смо с председником општине господином Фејстамером и његовим сарадницима о будућим развојним пројектима општине Кањижа јер Покрајинска влада директно учествује у финансирању пројеката – рекао је Игор Мировић. – Обишли смо две локације, у Хоргошу, где се новцем Управе за капитална улагања финансирају радови на изградњи нове индустријске зоне. У Кањижи имамо негде око 1.600 незапослених по званичној евиденцији, а та зона је идеална за решавање тог проблема, не само када је реч о кањишкој општини него и о Суботици, која је одавде на двадесетак километара и чак и општини Нови Кнежевац.”

Мировић је с домаћинима обишао школу у Трешњевцу која је страдала после велике хаварије крајем јуна ове године, за чију санацију је, по његовим речима, обезбеђен новац, и очекује се да у наредних неколико недеља почну радови када се заврши неопходна процедура за избор извођача.

“Кроз та два примера види се да има доста заједничких послова у општини. Руководство општине има своје планове и пројекте који су спремни за нови развојни период и ми ћемо сарађивати на тим плановима. Идеја је да се и у самој Кањижи и свим насљеним местима заједничким напорима, новцем Покрајинске владе, Владе Републике Србије, делом и међународних фондова, унапреди живот и рад, има јер општина добру привредну основу. Заиста, ту су неколико значајних предузећа, потенцијали и у туризму и пољопривреди. Разговарали смо како да и те области унапредимо, али кључ је да инфраструктура коју треба да нудимо и коју ћемо нудити, буде у будућности уређенија и за то ће као пример послужити индустријска зона у Хоргошу у којој се изводе радови”, нагласио је Мировић.

Председник Покрајинске владе је додао да је договорено да се, чим буду завршени радови на изградњи саобраћајница, водовода и канализације, већ на наредном конкурсу Управе за капитална улагања посао настави, да се уради оптика, гасна мрежа, електромрежа и да индустријска зона у Хоргошу буде у другој половини следеће године потпуно спремна да прими инвеститоре, да се заједнички ради на смањењу броја незапослених.

 


Обнова оштећене школе у Трешњевцу

Зграда Основне шиколе „Арањ Јанош” у Трешњевцу је страдала у јуну ове године, непосредно уочи завршетка prеthodnе школске године, а покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш указао је на то да је, схватајући огроман проблем, Покрајинска влада је изашла у сусрет. Након детаљне анализе која је најбоља варијанта, шта урадити, обезбеђено је 24,5 милиона динара из сталне buyеtskе резерве, додатних седам милиона је обезбедила општина Кањижа, тако да радови могу да крену врло брзо, након завршетка процедуре убрзане јавне набавке, која је трајала мало дуже него што се очекивало, али Њилаш каже да нема препреке да до почетка идућег полугодишта деца поново крену на наставу у Трешњевцу.

“ У међувремену, школа је добро организовала наставу тако да деца иду у школу у суседном селу Орому. Општина им је обезбедила превоз ефективно и квалитетно и мислим да ђаци и наставно особље не трпе јер је проблем привремено решен, док се не уради реконструкција оштећене зграде школе. Радујем се што је председник Покрајинске владе Игор Мировић био одмах отворен за решавање тог проблема и мислим да ћемо врло брзо санирати зграду, а већ имамо у изгледу и друге радове на њеној изолацији, само да што пре завршимо обнову” рекао је Њилаш.  


Председник кањишке општине Роберт Фејстамер је, захваливши на посети и подршци покрајинских руководилаца, указао на то да је она веома битна средини која је статистички развијена општина. Фејстамер је истакао да је у протеклој години од Покрајинске владе, ресорних секретаријата и Управе за капитална улагања добијено више од 80 милиона динара директне подршке.

Укупна вредност улагања у индустријску зону у Хоргошу је око 100 милиона динара, а како је појаснио Фејстамер, подељена је у више фаза на расположива 22 хектара. Новац за радове који су у току остварен је на конкурсима Управе за капитална улагања. Он је најавио да ће се до друге половине идуће године, уколико и даље буде подршке Покрајинске владе, моћи користити 12 до 14 хектара, а додатни радови на уређењу комплетне зоне моћи ће да се реализују када већ инвеститори уђу у индустријску зону.

“ Имамо већ локалне инвеститоре који су заинтересовани, има и неких из иностранства, али, једноставно, они немају ни времена ни новца да улажу у инфраструктуру па локална самоуправа зато, уз подршку Покрајинске владе, проба да изађе им у сусрет. Надам се да ћемо на крају наредне године причати о томе с ким смо склопили уговоре и какве”, очекивања су Фејстамера.                      

Милорад Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар