Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Radna zona u Horgošu rešenje za nezaposlenost

26.09.2017. 15:18 08:33
Piše:
Izvor: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je u Horgošu, na završetku posete kanjiškoj opštini, da je osnovni cilj Pokrajinske vlade „ubrzani tempo ekonomskog razvoja, smanjenje broja nezaposlenih jer od toga zavisi prihod koji ostvarujemo”.

„ Ove godine smo imali značajan rast prihoda po osnovu poreza na dobit, deo tog prihoda pripada Vojvodini, takođe i po osnovu poreza na zarade, što je ispravna politika, što brže da se ide u ekonomski razvoj, pošto se tako vraća novac koja se ulažnj u obrazovanje, zdravstvo, sport i sve druge oblasti života, koje zavise od onoga što privreda stvori”, istakao je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je s potpredsednikom i resornim pokrajinskim sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihaljom Njilašem i direktorom Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljkom Kovačevićem posetio opštinu Kanjiža, gde su u Gradskoj kući s rukovodstvom opštine, spredsednikom Robertom Fejstamerom na čelu, razgovarali o mogućnostima za infrastrukturni razvoj te potiske opštine, a obišli su gradilište industrijske zone u Horgošu i Osnovnu školu „Aranj Janoš” u Trešnjevcu, gde se narednih dana iščekuje početak obnove oštećene zgrade.

Ideja je da se i u samoj Kanjiži i svim nasljenim mestima zajedničkim naporima, novcem Pokrajinske vlade, Vlade Republike Srbije, delom i međunarodnih fondova, unapredi život i rad, ima jer opština dobru privrednu osnovu(Igor Mirović)

“Razgovorali smo s predsednikom opštine gospodinom Fejstamerom i njegovim saradnicima o budućim razvojnim projektima opštine Kanjiža jer Pokrajinska vlada direktno učestvuje u finansiranju projekata – rekao je Igor Mirović. – Obišli smo dve lokacije, u Horgošu, gde se novcem Uprave za kapitalna ulaganja finansiraju radovi na izgradnji nove industrijske zone. U Kanjiži imamo negde oko 1.600 nezaposlenih po zvaničnoj evidenciji, a ta zona je idealna za rešavanje tog problema, ne samo kada je reč o kanjiškoj opštini nego i o Subotici, koja je odavde na dvadesetak kilometara i čak i opštini Novi Kneževac.”

Mirović je s domaćinima obišao školu u Trešnjevcu koja je stradala posle velike havarije krajem juna ove godine, za čiju sanaciju je, po njegovim rečima, obezbeđen novac, i očekuje se da u narednih nekoliko nedelja počnu radovi kada se završi neophodna procedura za izbor izvođača.

“Kroz ta dva primera vidi se da ima dosta zajedničkih poslova u opštini. Rukovodstvo opštine ima svoje planove i projekte koji su spremni za novi razvojni period i mi ćemo sarađivati na tim planovima. Ideja je da se i u samoj Kanjiži i svim nasljenim mestima zajedničkim naporima, novcem Pokrajinske vlade, Vlade Republike Srbije, delom i međunarodnih fondova, unapredi život i rad, ima jer opština dobru privrednu osnovu. Zaista, tu su nekoliko značajnih preduzeća, potencijali i u turizmu i poljoprivredi. Razgovarali smo kako da i te oblasti unapredimo, ali ključ je da infrastruktura koju treba da nudimo i koju ćemo nuditi, bude u budućnosti uređenija i za to će kao primer poslužiti industrijska zona u Horgošu u kojoj se izvode radovi”, naglasio je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade je dodao da je dogovoreno da se, čim budu završeni radovi na izgradnji saobraćajnica, vodovoda i kanalizacije, već na narednom konkursu Uprave za kapitalna ulaganja posao nastavi, da se uradi optika, gasna mreža, elektromreža i da industrijska zona u Horgošu bude u drugoj polovini sledeće godine potpuno spremna da primi investitore, da se zajednički radi na smanjenju broja nezaposlenih.

 


Obnova oštećene škole u Trešnjevcu

Zgrada Osnovne šikole „Aranj Janoš” u Trešnjevcu je stradala u junu ove godine, neposredno uoči završetka prethodne školske godine, a pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš ukazao je na to da je, shvatajući ogroman problem, Pokrajinska vlada je izašla u susret. Nakon detaljne analize koja je najbolja varijanta, šta uraditi, obezbeđeno je 24,5 miliona dinara iz stalne buyetske rezerve, dodatnih sedam miliona je obezbedila opština Kanjiža, tako da radovi mogu da krenu vrlo brzo, nakon završetka procedure ubrzane javne nabavke, koja je trajala malo duže nego što se očekivalo, ali Njilaš kaže da nema prepreke da do početka idućeg polugodišta deca ponovo krenu na nastavu u Trešnjevcu.

“ U međuvremenu, škola je dobro organizovala nastavu tako da deca idu u školu u susednom selu Oromu. Opština im je obezbedila prevoz efektivno i kvalitetno i mislim da đaci i nastavno osoblje ne trpe jer je problem privremeno rešen, dok se ne uradi rekonstrukcija oštećene zgrade škole. Radujem se što je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović bio odmah otvoren za rešavanje tog problema i mislim da ćemo vrlo brzo sanirati zgradu, a već imamo u izgledu i druge radove na njenoj izolaciji, samo da što pre završimo obnovu” rekao je Njilaš.  


Predsednik kanjiške opštine Robert Fejstamer je, zahvalivši na poseti i podršci pokrajinskih rukovodilaca, ukazao na to da je ona veoma bitna sredini koja je statistički razvijena opština. Fejstamer je istakao da je u protekloj godini od Pokrajinske vlade, resornih sekretarijata i Uprave za kapitalna ulaganja dobijeno više od 80 miliona dinara direktne podrške.

Ukupna vrednost ulaganja u industrijsku zonu u Horgošu je oko 100 miliona dinara, a kako je pojasnio Fejstamer, podeljena je u više faza na raspoloživa 22 hektara. Novac za radove koji su u toku ostvaren je na konkursima Uprave za kapitalna ulaganja. On je najavio da će se do druge polovine iduće godine, ukoliko i dalje bude podrške Pokrajinske vlade, moći koristiti 12 do 14 hektara, a dodatni radovi na uređenju kompletne zone moći će da se realizuju kada već investitori uđu u industrijsku zonu.

“ Imamo već lokalne investitore koji su zainteresovani, ima i nekih iz inostranstva, ali, jednostavno, oni nemaju ni vremena ni novca da ulažu u infrastrukturu pa lokalna samouprava zato, uz podršku Pokrajinske vlade, proba da izađe im u susret. Nadam se da ćemo na kraju naredne godine pričati o tome s kim smo sklopili ugovore i kakve”, očekivanja su Fejstamera.                      

Milorad Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar