УОЧИ БОЖИЋНОГ ПОСТА Цене рибе исте као лане
Божићни пост почиње 28. новембра и трајаће до 6. јануара наредне године.
У том периоду они који сеодлуче за пост не једу мрсну храну, те се на трпезама најчешће налази риба и поврће.
Посета новосадским рибарницама увелико је почела, а, да би пазарили неопходне намирнице, грађани неретко чекају неколико дана пред сам почетак поста. Када је о риби реч, најчешћи избор већине потрошача је шаран, који се у рибарницама може пазарити по цени од око 850 или 900 динара по килограму, док је у маркетима од 600 до 700 динара.
– Од прошле године се ништа није променило те је цена рибе остала иста – наводи Момир Поповић из рибарнице „Хоботница“ – Од речних риба суграђани, осим шарана, најчешће купују сома, тостолобика и мелеза, односно бабушку., док су од морских риба најпродаваније скуша и ослић.
За живог сома потребно је издвојити око 500 динара, док се очишћен може наћи по цени од око 650 до 950 динара. Тостолобик је нешто јефтинији и уколико је у питању жива риба кошта око 240 динара, док је цена очишћене од 320 до 450 динара. Скушу је могуће пазарити за око 250 или 300 динара, док се цена друге најтраженије морске рибе, ослића, креће од око 250 динара.
Иако се у току поста не једу месо, јаја и млечни производи, нити се за припрему оброка користи маст, намирнице је могуће пржити на биљном уљу. Последње недеље пости се строжије, не једе се риба и верници би требало да посте на води. Како би се засладили, многи се опредељују за коришћење орашастих плодова приликом припреме посластица. Лешници су популарна намирница у продавницама здраве хране, а цена им се креће од око 1.300 динара, односно чак 1.700 динара за печене. У јеку сезоне слава и припреме славских колача, веома тражена намирница су ораси и њихова цена на пијацама варира од 850 до 1.300 динара по килограму.
Текст и фото: И. Јапунџа