UOČI BOŽIĆNOG POSTA Cene ribe iste kao lane
Božićni post počinje 28. novembra i trajaće do 6. januara naredne godine.
U tom periodu oni koji seodluče za post ne jedu mrsnu hranu, te se na trpezama najčešće nalazi riba i povrće.
Poseta novosadskim ribarnicama uveliko je počela, a, da bi pazarili neophodne namirnice, građani neretko čekaju nekoliko dana pred sam početak posta. Kada je o ribi reč, najčešći izbor većine potrošača je šaran, koji se u ribarnicama može pazariti po ceni od oko 850 ili 900 dinara po kilogramu, dok je u marketima od 600 do 700 dinara.
– Od prošle godine se ništa nije promenilo te je cena ribe ostala ista – navodi Momir Popović iz ribarnice „Hobotnica“ – Od rečnih riba sugrađani, osim šarana, najčešće kupuju soma, tostolobika i meleza, odnosno babušku., dok su od morskih riba najprodavanije skuša i oslić.
Za živog soma potrebno je izdvojiti oko 500 dinara, dok se očišćen može naći po ceni od oko 650 do 950 dinara. Tostolobik je nešto jeftiniji i ukoliko je u pitanju živa riba košta oko 240 dinara, dok je cena očišćene od 320 do 450 dinara. Skušu je moguće pazariti za oko 250 ili 300 dinara, dok se cena druge najtraženije morske ribe, oslića, kreće od oko 250 dinara.
Iako se u toku posta ne jedu meso, jaja i mlečni proizvodi, niti se za pripremu obroka koristi mast, namirnice je moguće pržiti na biljnom ulju. Poslednje nedelje posti se strožije, ne jede se riba i vernici bi trebalo da poste na vodi. Kako bi se zasladili, mnogi se opredeljuju za korišćenje orašastih plodova prilikom pripreme poslastica. Lešnici su popularna namirnica u prodavnicama zdrave hrane, a cena im se kreće od oko 1.300 dinara, odnosno čak 1.700 dinara za pečene. U jeku sezone slava i pripreme slavskih kolača, veoma tražena namirnica su orasi i njihova cena na pijacama varira od 850 do 1.300 dinara po kilogramu.
Tekst i foto: I. Japundža