light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Цена рибе и потражња на историјском минимуму

14.12.2020. 12:22 12:27
Пише:
Извор: pixabay.com

Грађани Србије рибу најчешће купују два пута годишње – у сусрет великим празницима, када се на трпези та врста хране налази чешће него уобичајено. Управо сада долазе празници, међу којима и Божић и Нова година, али, судећи по интересовању купаца, риба се продаје мање него икад.

Рибарско газдинство „Ечка” ове зиме на тржиште је испоручило 600 тона рибе, највише шарана, који носи жиг „Здрава храна – зелена јабука”. Тај шаран има сертификат „Маде ин Банат” и заштићеног је географског порекла, али директор газдинства Дејан Зејак за „Дневник” каже да не верује да ће се сва количина продати, односно да ће половина рибе сигурно бити враћена у воду на дохрану.

– Цена рибе и потражња за њом су на историјском минимуму јер никада до сада нису биле ниске – наглашава Зејак. – Ми у рибарству смо ранијих година сви наде полагали на то да ће се, захваљујући промету и куповини током божићног поста и за Светог Николу, надоместити минуси у пословању који настају током године, али ове године неће бити тако.

По његовим речима, разлог што се риба мање купује је то што нема дружења и окупљања, прослава и манифестација.

– Због пандемије се, практично, славе обележавају искључиво у кругу уже породице, без доласка пријатеља, на трпези је мање хране, и то утиче на мању продају рибе. Потребно је да нам држава прискочи у помоћ и ослободи нас плаћања водног доприноса и омогући вишегодишње кредите под повољним условима. Сада смо, само захваљујући томе што смо добили помоћ за запослене, успели да одржимо рибњаке и произведемо рибу – каже Зејак.

Мада се цена рибе у малопродаји готово уопште није мењала протеклих неколико година, у рибарницама кажу да се купује мање него лане. Продавци разлог виде у тренутној ситуацији, односно пандемији ковида-19 јер муштерија нема много, а то је видљиво не само када је реч о свежој риби већ и оној која се купује испечена. Наиме, уместо по десетак килограма, колико се у просеку наручувало лане, сада су наруџбине крећу до највише четири килограма.

– Наравно да се риба и даље купује, али пошто нема славља у ширем кругу, домаћинства купују рибе само онолико колико им треба за један, евенутуално два оброка – каже менаџер рибарнице „Ависо” у Новом Саду Миле Марић.

До славе Светог Николе, која пада у време божићног поста, има још свега неколико дана, али, како каже Марић, поруџбина још нема. Ипак, он очекује да ће у сусрет тој великој слави потражња бити већа него prеthodnih дана, али да ће, у односу на исти период лане, купаца бити мање. Наиме, прошле године у ово доба рибарница је имала добар промет, више је купована печена риба него свежа, те ће потпуно сигурно сада бити веома тешко достићи тадашњи промет – чак 280 поруџбина испечене рибе.

У протеклих седам-осам година, од краја новембра па до почетка јануара потражња за рибом из године у годину је расла, али тај тренд сада није настављен.

– Сада је ситауција потпуно другачија – радним данима једва да се нешто прода, а током викенда буде свега неколико поруџбина, потражња је значајно мања, као да поста нема – наводи Марић, и додаје да се навике купаца нису промениле пошто се у даље углавном купује печена риба, а оних који купују свежу и неочићшену рибу готово да нема.

У рибарници „Био фиш” у Новом Саду се не жале на промет, али имају примедбе на количину која се узима. 

– Имамо посла јер нудимо печену рибу, која се све више тражи науштрб свеже, па смо због постојеће потражње продужили радно време. Међутим, не купује се као раније – 10-12 килограма рибе, већ се пазари углавном врте око три-четири килограма – кажу у овој рибарници, истичући да се надају ће већ ове недеље бити више купаца и да ће то позитивно утицати на висину пазара у радњи.

Шницле смуђа око 750 динара килограм

Цене рибе разликују се од рибарнице до рибарнице, али су разлике мале. У понуди су свежа риба, очишћена, као и она у филетима, а уз речну нуди се и морска. 

Најповољније је купити белу рибу – килограм очишћене кошта 190 динара, а неочишћене 130. Пакет за рибљу чорбу стаје 390 динара. За килограм свежег шарана потребно је довојити од 400 динара па навише, килограм очишћеног шарана креће од 450, док цена филета полази од 540 динара. Килограм очишћене пастрмке стаје 500 динара, а кечига, такође очишћена, кошта 785 динара. Шницле смуђа су око 750 динара килограм, за килограм неочишћеног смуђа треба издвојити 500 динара, а килограм очишћеног сома кошта 645 динара.

        З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар