ЧИЛИ КОН КАРНЕ, АЛИ НА „ЋИРИЛИЦИ“ Ово је убедљиво НАЈЛЕПШИ РЕЦЕПТ за популарно мексичко јело прилагођено српском непцу
Чили кон карне је популарно и ароматично јело које потиче из тексашко-мексичке кухиње.
Назив долази из шпанског језика и значи "чили са месом" (chili – љута паприка, con – са, carne – месо).
Ово јело се сматра неформалним симболом Тексаса, где се највише развило и популаризовало.
Према писању портала Глоси, први писани рецепти датирају из 19. века, када су пионири и војници припремали ово једноставно, али заситно јело.
Традиционално се припрема са говеђим месом, чилијем и зачинима, а верзије са пасуљем су касније постале популарне.
Састојци:
500 г млевеног меса (најбоље јунетине)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 црвена паприка
400 г пасираног парадајза
400 г црвеног пасуља из конзерве
1 кашика парадајз пиреа
1 кашичица млевене слатке паприке
мало љуте паприке или чилија (по укусу)
Со и бибер по укусу
Маслиново уље или сунцокретово уље за пржење
Свеж першун или коријандер за декорацију
Припрема:
У великој тигању или шерпи загрејте мало уља и пропржите црни лук док не омекша. Додајте бели лук и пржите још минут док не замирише.
Додајте млевену говедину и пржите док не порумени и не испари вода.
Умешајте црвену паприку, парадајз пире, млевену слатку и љуту паприку, кумин, со и бибер. Пржите неколико минута да се зачини лепо сједине.
Сипајте пасирани парадајз и пустите да проври. Смањите ватру и кувајте око 20-30 минута, повремено мешајући. Додајте црвени пасуљ и кувајте још 10 минута. По потреби додатно зачините.
Послужите топло уз пиринач, тортиље, павлаку или нарендани сир. Декоришите свежим першуном или коријандером.