clear sky
-2°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧИЛИ КОН КАРНЕ, АЛИ НА „ЋИРИЛИЦИ“ Ово је убедљиво НАЈЛЕПШИ РЕЦЕПТ за популарно мексичко јело прилагођено српском непцу

17.01.2025. 21:40 21:48
Пише:
Извор:
Глоси Еспресо
храна
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Чили кон карне је популарно и ароматично јело које потиче из тексашко-мексичке кухиње.

Назив долази из шпанског језика и значи "чили са месом" (chili – љута паприка, con – са, carne – месо).
 

Ово јело се сматра неформалним симболом Тексаса, где се највише развило и популаризовало.
 

Према писању портала Глоси, први писани рецепти датирају из 19. века, када су пионири и војници припремали ово једноставно, али заситно јело. 

Традиционално се припрема са говеђим месом, чилијем и зачинима, а верзије са пасуљем су касније постале популарне.
 

Састојци:


500 г млевеног меса (најбоље јунетине)
1 главица црног лука 
2 чена белог лука
1 црвена паприка 
400 г пасираног парадајза 
400 г црвеног пасуља из конзерве 
1 кашика парадајз пиреа
1 кашичица млевене слатке паприке
мало љуте паприке или чилија (по укусу)
Со и бибер по укусу
Маслиново уље или сунцокретово уље за пржење
Свеж першун или коријандер за декорацију 
 

Припрема:
 

У великој тигању или шерпи загрејте мало уља и пропржите црни лук док не омекша. Додајте бели лук и пржите још минут док не замирише.
 

Додајте млевену говедину и пржите док не порумени и не испари вода.
Умешајте црвену паприку, парадајз пире, млевену слатку и љуту паприку, кумин, со и бибер. Пржите неколико минута да се зачини лепо сједине.
 

Сипајте пасирани парадајз и пустите да проври. Смањите ватру и кувајте око 20-30 минута, повремено мешајући. Додајте црвени пасуљ и кувајте још 10 минута. По потреби додатно зачините.
 

Послужите топло уз пиринач, тортиље, павлаку или нарендани сир. Декоришите свежим першуном или коријандером.
 

Извор:
Глоси Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар
НЕОДОЉИВИ ЧОКОЛАДНИ УЖИТАК Рецепт за колач са кафом који ћете обожавати
колач

НЕОДОЉИВИ ЧОКОЛАДНИ УЖИТАК Рецепт за колач са кафом који ћете обожавати

15.01.2025. 18:28 18:46