Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ČILI KON KARNE, ALI NA „ĆIRILICI“ Ovo je ubedljivo NAJLEPŠI RECEPT za popularno meksičko jelo prilagođeno srpskom nepcu

17.01.2025. 21:40 21:48
Piše:
Izvor:
Glosi Espreso
храна
Foto: Ilustracija/pixabay.com

Čili kon karne je popularno i aromatično jelo koje potiče iz teksaško-meksičke kuhinje.

Naziv dolazi iz španskog jezika i znači "čili sa mesom" (chili – ljuta paprika, con – sa, carne – meso).
 

Ovo jelo se smatra neformalnim simbolom Teksasa, gde se najviše razvilo i popularizovalo.
 

Prema pisanju portala Glosi, prvi pisani recepti datiraju iz 19. veka, kada su pioniri i vojnici pripremali ovo jednostavno, ali zasitno jelo. 

Tradicionalno se priprema sa goveđim mesom, čilijem i začinima, a verzije sa pasuljem su kasnije postale popularne.
 

Sastojci:


500 g mlevenog mesa (najbolje junetine)
1 glavica crnog luka 
2 čena belog luka
1 crvena paprika 
400 g pasiranog paradajza 
400 g crvenog pasulja iz konzerve 
1 kašika paradajz pirea
1 kašičica mlevene slatke paprike
malo ljute paprike ili čilija (po ukusu)
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje ili suncokretovo ulje za prženje
Svež peršun ili korijander za dekoraciju 
 

Priprema:
 

U velikoj tiganju ili šerpi zagrejte malo ulja i propržite crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk i pržite još minut dok ne zamiriše.
 

Dodajte mlevenu govedinu i pržite dok ne porumeni i ne ispari voda.
Umešajte crvenu papriku, paradajz pire, mlevenu slatku i ljutu papriku, kumin, so i biber. Pržite nekoliko minuta da se začini lepo sjedine.
 

Sipajte pasirani paradajz i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte oko 20-30 minuta, povremeno mešajući. Dodajte crveni pasulj i kuvajte još 10 minuta. Po potrebi dodatno začinite.
 

Poslužite toplo uz pirinač, tortilje, pavlaku ili narendani sir. Dekorišite svežim peršunom ili korijanderom.
 

Izvor:
Glosi Espreso
Piše:
Pošaljite komentar
NEODOLJIVI ČOKOLADNI UŽITAK Recept za kolač sa kafom koji ćete obožavati
колач

NEODOLJIVI ČOKOLADNI UŽITAK Recept za kolač sa kafom koji ćete obožavati

15.01.2025. 18:28 18:46