ЧОКОЛАДНА ПОСЛАСТИЦА ЗА БОЖИЋНИ ПОСТ Рецепт који ћете сачувати
28.11.2024.
09:46
09:55
Коментари (0)
Током поста креативност у кухињи долази до изражаја, а дезерти су права прилика да изненадимо најмилије нечим неодољивим, а опет једноставним.
Велики Божићни пост који почиње и представља посебно време духовне припреме и одрицања, али то не значи да не можемо уживати у укусним посластицама које поштују правила поста на води.
Осим што ће задовољити сладокусце, добар посни дезерт може унети дозу радости и топлине у зимске дане.
Доносимо вам рецепт за посни чоколадни тарт са орасима и сувим воћем, савршен спој богатих укуса и здравих састојака.
Састојци за кору:
250 г млевеног кекса (посног)
100 мл кокосове воде
2 кашике какао праха
3 кашике обичне воде
2 кашике меда или агаве сирупа
Састојци за фил:
150 г црне посне чоколаде
200 мл кокосове воде
100 г млевених ораха
50 г сувог грожђа
50 г сецканих сувих шљива или кајсија
2 кашике јаворовог сирупа (опционо за додатну слаткоћу)
Декорација:
Сецкани ораси
Кокосов чипс или рендана црна чоколада
Припрема коре:
У већој посуди помешајте млевени кекс и какао прах. Додајте обичну воду, мед или агаве сируп, и кокосову воду.
Мешајте док не добијете компактну смесу. Утисните смесу у калуп за тарт пречника око 22 цм, формирајући равномеран слој. Ставите кору у фрижидер да се стегне док припремате фил.
Припрема фила:
У мањој шерпи загрејте кокосову воду, али пазите да не прокључа. Додајте изломљену чоколаду и мешајте док се не отопи и сједини.
Склоните са шпорета, па додајте млевене орахе, суво грожђе, и сецкане суве шљиве или кајсије. По жељи засладите јаворовим сирупом.
Састављање тарта:
Охлађену кору прелијте припремљеним филом и равномерно распоредите. Тарт вратите у фрижидер на најмање 3 сата (или преко ноћи) како би се фил потпуно стегао.
Декорација:
Пре сервирања, тарт украсите сецканим орасима, кокосовим чипсом или ренданом чоколадом за додатну визуелну привлачност.