Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧОКОЛАДНА ПОСЛАСТИЦА ЗА БОЖИЋНИ ПОСТ Рецепт који ћете сачувати

28.11.2024. 09:46 09:55
Пише:
ilustracija
Фото: Pixabay.com

Током поста креативност у кухињи долази до изражаја, а дезерти су права прилика да изненадимо најмилије нечим неодољивим, а опет једноставним.

Велики Божићни пост који почиње и представља посебно време духовне припреме и одрицања, али то не значи да не можемо уживати у укусним посластицама које поштују правила поста на води.
 
Осим што ће задовољити сладокусце, добар посни дезерт може унети дозу радости и топлине у зимске дане.
 
Доносимо вам рецепт за посни чоколадни тарт са орасима и сувим воћем, савршен спој богатих укуса и здравих састојака.
 
Састојци за кору:
 
250 г млевеног кекса (посног)
100 мл кокосове воде
2 кашике какао праха
3 кашике обичне воде
2 кашике меда или агаве сирупа
Састојци за фил:
 
150 г црне посне чоколаде
200 мл кокосове воде
100 г млевених ораха
50 г сувог грожђа
50 г сецканих сувих шљива или кајсија
2 кашике јаворовог сирупа (опционо за додатну слаткоћу)
 
ilustracija
Фото: Pixabay.com
Декорација:
 
Сецкани ораси
Кокосов чипс или рендана црна чоколада
Припрема коре:
 
У већој посуди помешајте млевени кекс и какао прах. Додајте обичну воду, мед или агаве сируп, и кокосову воду.
 
Мешајте док не добијете компактну смесу. Утисните смесу у калуп за тарт пречника око 22 цм, формирајући равномеран слој. Ставите кору у фрижидер да се стегне док припремате фил.
 
Припрема фила:
 
У мањој шерпи загрејте кокосову воду, али пазите да не прокључа. Додајте изломљену чоколаду и мешајте док се не отопи и сједини.
 
Склоните са шпорета, па додајте млевене орахе, суво грожђе, и сецкане суве шљиве или кајсије. По жељи засладите јаворовим сирупом.
 
Састављање тарта:
 
Охлађену кору прелијте припремљеним филом и равномерно распоредите. Тарт вратите у фрижидер на најмање 3 сата (или преко ноћи) како би се фил потпуно стегао.
 
Декорација:
 
Пре сервирања, тарт украсите сецканим орасима, кокосовим чипсом или ренданом чоколадом за додатну визуелну привлачност.
Извор:
Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар
ПОМАЖЕ ИМУНИТЕТУ Скоро сто година стари рецепт за ОРАХОВАЧУ: Лако се прави
ilustracija

ПОМАЖЕ ИМУНИТЕТУ Скоро сто година стари рецепт за ОРАХОВАЧУ: Лако се прави

28.11.2024. 09:25 09:33
ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО Ово је најбољи рецепт за КУГЛОФ, одушевите све госте
ilustracija

ВРАЋА У ДЕТИЊСТВО Ово је најбољи рецепт за КУГЛОФ, одушевите све госте

27.11.2024. 11:14 11:25