ПОМАЖЕ ИМУНИТЕТУ Скоро сто година стари рецепт за ОРАХОВАЧУ: Лако се прави
Ако желите да направите укусну и здраву ораховачу, доносимо савршен рецепт стар 90 година.
У народној медицини користи се већ стотинама година као лек за желудачне тегобе и штитну жлезду. Лековити ликер од ораха, популарна ораховача или ораховац помоћи ће вам при болестима желуца и тиреоиде. Доносимо вам испробани рецепт стар 90 година.
Овај природни рецепт идеалан је за јачање имунитета, посебно током зимских месеци, а помаже и код желудачних тегоба и анемије. Млади ораси, док су још зелени, богати су витамином Ц и јодом и управо зато добри су за штитасту жлезду.
Потребно вам је:
18 младих зелених ораха, 1 кг шећера (или још боље меда), 2 литра домаће ракије, 2 домаћа лимуна, 1 поморанџа, 2 каранфилића, 2 до 4 листића пелина, 1 штапић цимета, 1 махуна ваниле, 5 зрна кафе, 1 кесица ванилин шећера, 1 литар белог вина.
Припрема:
– Орахе оперите, исеците их на пола или чак на четири дела.
– Лимун и поморанџу оперите и исеците на кришке, па додајте у лонац.
– У велики лонац или пластичну канту слажите ред ораха, па их посипајте половином шећера.
– Додајте лимун, поморанџу, каранфилић, пелин, цимет, ванилу и зрнца кафе и остатак ораха и шећера.
– На крају, све прелијте ракијом и добро промешајте и поклопите.
– Посуду држите на сунцу 40 дана, али сваки дан је мало промешајте како би се састојци што боље повезали.
– Након 40 дана мешавину процедите кроз газу, додајте литар вина и ванилин шећер. – Добијени liker прелијте у стаклене боце, па их држите на тамном и хладном месту.