Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ČOKOLADNA POSLASTICA ZA BOŽIĆNI POST Recept koji ćete sačuvati

28.11.2024. 09:46 09:55
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

Tokom posta kreativnost u kuhinji dolazi do izražaja, a dezerti su prava prilika da iznenadimo najmilije nečim neodoljivim, a opet jednostavnim.

Veliki Božićni post koji počinje i predstavlja posebno vreme duhovne pripreme i odricanja, ali to ne znači da ne možemo uživati u ukusnim poslasticama koje poštuju pravila posta na vodi.
 
Osim što će zadovoljiti sladokusce, dobar posni dezert može uneti dozu radosti i topline u zimske dane.
 
Donosimo vam recept za posni čokoladni tart sa orasima i suvim voćem, savršen spoj bogatih ukusa i zdravih sastojaka.
 
Sastojci za koru:
 
250 g mlevenog keksa (posnog)
100 ml kokosove vode
2 kašike kakao praha
3 kašike obične vode
2 kašike meda ili agave sirupa
Sastojci za fil:
 
150 g crne posne čokolade
200 ml kokosove vode
100 g mlevenih oraha
50 g suvog grožđa
50 g seckanih suvih šljiva ili kajsija
2 kašike javorovog sirupa (opciono za dodatnu slatkoću)
 
ilustracija
Foto: Pixabay.com
Dekoracija:
 
Seckani orasi
Kokosov čips ili rendana crna čokolada
Priprema kore:
 
U većoj posudi pomešajte mleveni keks i kakao prah. Dodajte običnu vodu, med ili agave sirup, i kokosovu vodu.
 
Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Utisnite smesu u kalup za tart prečnika oko 22 cm, formirajući ravnomeran sloj. Stavite koru u frižider da se stegne dok pripremate fil.
 
Priprema fila:
 
U manjoj šerpi zagrejte kokosovu vodu, ali pazite da ne proključa. Dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi i sjedini.
 
Sklonite sa šporeta, pa dodajte mlevene orahe, suvo grožđe, i seckane suve šljive ili kajsije. Po želji zasladite javorovim sirupom.
 
Sastavljanje tarta:
 
Ohlađenu koru prelijte pripremljenim filom i ravnomerno rasporedite. Tart vratite u frižider na najmanje 3 sata (ili preko noći) kako bi se fil potpuno stegao.
 
Dekoracija:
 
Pre serviranja, tart ukrasite seckanim orasima, kokosovim čipsom ili rendanom čokoladom za dodatnu vizuelnu privlačnost.
Izvor:
Espreso
Piše:
Pošaljite komentar
POMAŽE IMUNITETU Skoro sto godina stari recept za ORAHOVAČU: Lako se pravi
ilustracija

POMAŽE IMUNITETU Skoro sto godina stari recept za ORAHOVAČU: Lako se pravi

28.11.2024. 09:25 09:33
VRAĆA U DETINJSTVO Ovo je najbolji recept za KUGLOF, oduševite sve goste
ilustracija

VRAĆA U DETINJSTVO Ovo je najbolji recept za KUGLOF, oduševite sve goste

27.11.2024. 11:14 11:25