Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВИХ ПЕТ НАМИРНИЦА ДОБРО ЈЕ ЈЕСТИ У НОВЕМБРУ Најздравије су док им траје сезона

01.11.2024. 18:40 18:55
Пише:
ilustracija
Фото: Pixabay.com

У ово годишње доба на располагању нам је више кване хране, више калорија, масти и протеина, које је неопходно балансирати с поврћем.

Са доласком јесени мења се и наша исхарана,која је богатија али и захтевнија за припрему.

У ово годишње доба на располагању нам је више куване хране, више калорија, масти и протеина, које је неопходно балансирати с поврћем. Новембар нам доноси поврће које је веома здраво за наш организам, а ово је препорука шта би требало да конзумирате овог месеца.

1. Прокељ - Ово је сјајно време за прокељ јер хладноћа ублажава њихову горчину. Слично поврће, попут купуса и кеља, у ово време такође је најукусније. Спремајте га као што бисте спремали спанаћ, а за додатну ноту укуса, додајте уље од сусама. Бирајте прокељ чија је боја интензивна, јер оне имају највише укуса.

2. Шаргарепа - Новембар је њихово најбоље време, што важи и за целер. Њихов скроб постаје сладак након првог мраза. Шаргарепа иде сјајно с љутом алевом паприком, целер с медом и орасима, као и с мајчином душицом и кимом.

Фото: pixabay.com

3. Бруснице - Богате антиоксидантима и витаминима Ц, бруснице су изненађујуће свестране. Искористите их за сос с ћуретином или јагњетином, или их ставите у колаче и бисквите. Приликом куповине, обратите пажњу на бруснице које имају затегнуту, сјајну кору и одскачу кад их испустите, јер такве су најсвежије.

4. Празилук - Укус празилука извлачи се до максимума након првог мраза. Кад их купујете, тражите биљке чији је горњи део светло зелене боје и с већим белим делом.

ilustracija
Фото: Pixabay.com

5. Црни лук - Укус јесењег и зимског лука неупоредив је с луком из осталих годишњих доба. Тражите лук који има тамну, дебљу кору и купујте оне који немају мрље споља. Испржите их с месом или лагано динстајте како бисте додајли укус сваком јелу.

Извор:
Еспресо
Пише:
Пошаљите коментар
ПОЈЕДИНА ХРАНА УБРЗАВА СТАРЕЊЕ Ове намирнице могу да вам додају преко две године
храна

ПОЈЕДИНА ХРАНА УБРЗАВА СТАРЕЊЕ Ове намирнице могу да вам додају преко две године

25.10.2024. 19:35 19:45
СКАНДИНАВСКА ДИЈЕТА JE КЉУЧ ЗДРАВЉА! Исхрана се заснива на ових 5 намирница коју су преферирали древни Викинзи

ВИКИНШКИ РЕЦЕПТ ЗА ВИТКОСТ

дијета

СКАНДИНАВСКА ДИЈЕТА JE КЉУЧ ЗДРАВЉА! Исхрана се заснива на ових 5 намирница коју су преферирали древни Викинзи

21.10.2024. 18:09 18:18
РИБЉЕ УЉЕ СМАЊУЈЕ МОГУЋНОСТ СРЧАНОГ УДАРА Додатак исхрани који умањује агресивност
рибље уље

РИБЉЕ УЉЕ СМАЊУЈЕ МОГУЋНОСТ СРЧАНОГ УДАРА Додатак исхрани који умањује агресивност

21.10.2024. 10:48 11:12