Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVIH PET NAMIRNICA DOBRO JE JESTI U NOVEMBRU Najzdravije su dok im traje sezona

01.11.2024. 18:40 18:55
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem.

Sa dolaskom jeseni menja se i naša isharana,koja je bogatija ali i zahtevnija za pripremu.

U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kuvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem. Novembar nam donosi povrće koje je veoma zdravo za naš organizam, a ovo je preporuka šta bi trebalo da konzumirate ovog meseca.

1. Prokelj - Ovo je sjajno vreme za prokelj jer hladnoća ublažava njihovu gorčinu. Slično povrće, poput kupusa i kelja, u ovo vreme takođe je najukusnije. Spremajte ga kao što biste spremali spanać, a za dodatnu notu ukusa, dodajte ulje od susama. Birajte prokelj čija je boja intenzivna, jer one imaju najviše ukusa.

2. Šargarepa - Novembar je njihovo najbolje vreme, što važi i za celer. Njihov skrob postaje sladak nakon prvog mraza. Šargarepa ide sjajno s ljutom alevom paprikom, celer s medom i orasima, kao i s majčinom dušicom i kimom.

Foto: pixabay.com

3. Brusnice - Bogate antioksidantima i vitaminima C, brusnice su iznenađujuće svestrane. Iskoristite ih za sos s ćuretinom ili jagnjetinom, ili ih stavite u kolače i biskvite. Prilikom kupovine, obratite pažnju na brusnice koje imaju zategnutu, sjajnu koru i odskaču kad ih ispustite, jer takve su najsvežije.

4. Praziluk - Ukus praziluka izvlači se do maksimuma nakon prvog mraza. Kad ih kupujete, tražite biljke čiji je gornji deo svetlo zelene boje i s većim belim delom.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

5. Crni luk - Ukus jesenjeg i zimskog luka neuporediv je s lukom iz ostalih godišnjih doba. Tražite luk koji ima tamnu, deblju koru i kupujte one koji nemaju mrlje spolja. Ispržite ih s mesom ili lagano dinstajte kako biste dodajli ukus svakom jelu.

Izvor:
Espreso
Autor:
Pošaljite komentar
POJEDINA HRANA UBRZAVA STARENJE Ove namirnice mogu da vam dodaju preko dve godine
храна

POJEDINA HRANA UBRZAVA STARENJE Ove namirnice mogu da vam dodaju preko dve godine

25.10.2024. 19:35 19:45
SKANDINAVSKA DIJETA JE KLJUČ ZDRAVLJA! Ishrana se zasniva na ovih 5 namirnica koju su preferirali drevni Vikinzi

VIKINŠKI RECEPT ZA VITKOST

дијета

SKANDINAVSKA DIJETA JE KLJUČ ZDRAVLJA! Ishrana se zasniva na ovih 5 namirnica koju su preferirali drevni Vikinzi

21.10.2024. 18:09 18:18
RIBLJE ULJE SMANJUJE MOGUĆNOST SRČANOG UDARA Dodatak ishrani koji umanjuje agresivnost
рибље уље

RIBLJE ULJE SMANJUJE MOGUĆNOST SRČANOG UDARA Dodatak ishrani koji umanjuje agresivnost

21.10.2024. 10:48 11:12