ОВИХ ПЕТ НАМИРНИЦА ДОБРО ЈЕ ЈЕСТИ У НОВЕМБРУ Најздравије су док им траје сезона
У ово годишње доба на располагању нам је више кване хране, више калорија, масти и протеина, које је неопходно балансирати с поврћем.
Са доласком јесени мења се и наша исхарана,која је богатија али и захтевнија за припрему.
У ово годишње доба на располагању нам је више куване хране, више калорија, масти и протеина, које је неопходно балансирати с поврћем. Новембар нам доноси поврће које је веома здраво за наш организам, а ово је препорука шта би требало да конзумирате овог месеца.
1. Прокељ - Ово је сјајно време за прокељ јер хладноћа ублажава њихову горчину. Слично поврће, попут купуса и кеља, у ово време такође је најукусније. Спремајте га као што бисте спремали спанаћ, а за додатну ноту укуса, додајте уље од сусама. Бирајте прокељ чија је боја интензивна, јер оне имају највише укуса.
2. Шаргарепа - Новембар је њихово најбоље време, што важи и за целер. Њихов скроб постаје сладак након првог мраза. Шаргарепа иде сјајно с љутом алевом паприком, целер с медом и орасима, као и с мајчином душицом и кимом.
3. Бруснице - Богате антиоксидантима и витаминима Ц, бруснице су изненађујуће свестране. Искористите их за сос с ћуретином или јагњетином, или их ставите у колаче и бисквите. Приликом куповине, обратите пажњу на бруснице које имају затегнуту, сјајну кору и одскачу кад их испустите, јер такве су најсвежије.
4. Празилук - Укус празилука извлачи се до максимума након првог мраза. Кад их купујете, тражите биљке чији је горњи део светло зелене боје и с већим белим делом.
5. Црни лук - Укус јесењег и зимског лука неупоредив је с луком из осталих годишњих доба. Тражите лук који има тамну, дебљу кору и купујте оне који немају мрље споља. Испржите их с месом или лагано динстајте како бисте додајли укус сваком јелу.