overcast clouds
21°C
09.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0102
usd
106.5279
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЕЊА СЕ ЗАКОН О ИГРАМА НА СРЕЋУ Глумци, спортисти, јавне личности, неће више смети да рекламирају кладионице

09.10.2024. 09:07 10:00
Пише:
Kazino
Фото: Pixabay

У току је јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о оглашавању које се највише односе на игре на срећу, али обухватају и оглашавање електронских цигарета и алкохола

Нацрт закона о изменама и допунама Закона о оглашавању, који је тренутно на јавној расправи, забрањује да се класичне игре на срећу рекламирају на отвореним површинама, "осим на месту које је удаљено најмање 100 метара ваздушном линијом од најближег комплекса предшколске, школске, здравствене установе или установе намењене деци и малолетницима". Глумци, певачи, политичари, инфлуенсери и спортисти више неће смети да рекламирају кладионице и друге приређиваче посебних игара на срећу.

Законописац наводи да предложене измене и допуне имају за циљ унапређивање регулативе оглашавања игара на срећу и обезбеђивање боље заштите деце и малолетника, као и одговорно оглашавање у јавном простору.

- Измене укључују прецизно утврђивање забрањених зона за оглашавање на отвореним површинама и возилима, уз изузетке за спортске догађаје у строго контролисаним условима, као и дозвољавање оглашавања на пословним просторијама и службеним возилима приређивача игара на срећу уз забрану коришћења светлећих средстава за оглашавање, осим на играчницама - наводи се у образложењу нацрта.

Закон о играма на срећу разликује класичне (лото, срећке, бинго, томбола) и посебне игре на срећу, у које спадају карташке игре, аутомати, клађење на спортске и друге догађаје.

Адвокат Славка Бабић каже за Курир да кладионице више неће моћи да се рекламирају на отвореним површинама, билбордима и светлећим рекламама.

- Кладионице и приређивачи посебних игара на срећу моћи ће да се оглашавају само на својим званичним сајтовима, а неће моћи на Гуглу и Јутјуб каналу. Истим изменама забрањено је јавним личностима да учествују у оглашавању посебних игара на срећу, осим ако се не ради о активним спортистима чији клуб спонзоришу приређивачи игара на срећу.
Изузетак када кладионице и остали приређивачи посебних игара на срећу могу да рекламирају игре које приређују односи се на спортске терене за време спортских догађаја које спонзоришу (или у случају спонозорисања играча).

Казне до 100.000 динара
Новчаном казном од 100.000 динара казниће се правно лице за прекршај по одређеним члановима закона ако не означи огласну поруку ознаком препознатљивости, не истакне телефонску тарифу, не обезбеди податке, ако огласна порука не садржи упозоравајућу поруку, уколико врши директно оглашавање, не чува огласну поруку 30 дана од дана последњег објављивања.

Законописац наводи да "проширене забране оглашавања на различитим медијима и платформама (телевизија, интернет, радио, штампани медији) смањују изложеност јавности, посебно деце и малолетника, огласима за игре на срећу".

Забрањено оглашавање игара на срећу без сагласности, одобрења, дозволе надлежног органа учествовање јавних личности (музичари, глумци, спортисти, политичари, уметници, инфлуенсери и сви други који могу да утичу на куповне одлуке других због свог стварног или претпостављеног ауторитета, знања или положаја, осим ако су активни спортисти клубова и друштава која спонзоришу приређивачи) оглашавање класичних игара на срећу на отвореним површинама, осим ако није најмање 100 м ваздушном линијом удаљено од предшколске, школске, здравствене установе или установе за децу и малолетнике оглашавање посебних игара на срећу и то: на свим телевизијама, и на телевизијама које програм емитују на националним фреквенцијама, као и оглашавање на кабловским телевизијским каналима, локалним телевизијским каналима осим за време преноса спортских догађаја, као и 30 минута пре и после преноса спортских догађаја, и то највише 10 огласних порука у трајању од најдуже 30 секунди по једног огласној поруци на радијима, осим током преноса спортских догађаја у штампаним медијима, осим на страницама намењеним извештавању о спортским догађајима у филмовима, спотовима, серијама, позоришним представама на отвореним површинама, укључујући и аутобусе, такси и сва друга возила (споља и изнутра): путем билборда, плаката, дисплеја, светлећих реклама и сл., осим:

1) на спортским теренима током спортских догађаја које спонзорише приређивач, односно спонзорише учеснике - спортисте, клубове или репрезентације, као и директне промотивне активности током спортских догађаја

2) постављања средстава за оглашавање на спољним површинама пословних просторија у којима се приређују игре на срећу и на местима за уплату, и то највише једног назива и једног логоа приређивача, да не покрива више од 25% површине 

3) промотивне активности испред пословних просторија где приређују игре на срећу;

4) постављања средстава за оглашавање на службеним возилима приређивача

- Боља заштита деце и малолетника од негативних утицаја оваквих огласних порука се постиже и забраном учешћа јавних личности (осим активних спортиста) у оглашавању игара на срећу - наводи се у образложењу.

Електронске цигарете и алкохолна пића

Нацртом је обухваћено и оглашавање алкохолних пића и пића са садржајем алкохола с циљем заштите јавног здравља и осетљивих група, попут малолетних особа. Такође, прописана је и забрана оглашавања електронских цигарета и сродних производа.

- Измене су неопходне ради усаглашавања с важећим прописима о дуванским производима и ради прецизнијег регулисања нових производа који су се појавили на тржишту и представљају неопходан корак у правцу боље регулације оглашавања електронских цигарета и сродних производа. Примењивање правила о оглашавању дуванских производа на ове нове категорије производа обезбеђује конзистентност у регулацији и заштиту јавног здравља, уз прецизно дефинисање изузетака за електронске уређаје за загревање дуванских и биљних производа. Измена ће довести до боље заштите потрошача и јавног здравља, као и до правне сигурности у погледу оглашавања електронских цигарета и сродних производа. Ова промена ће такође омогућити привредним субјектима јасније и транспарентније услове пословања у складу с важећим законодавством.

Комерцијалне ТВ и јавни сервис

Трајање ТВ оглашавања и ТВ продаје у програмима комерцијалних пружалаца медијске услуге у временском периоду од шест до 18 часова, као и у периоду од 18 до 24 часа не сме да прекорачи 20% одређеног периода.

Трајање ТВ оглашавања и ТВ продаје у програмима установе јавног медијског сервиса и пружаоца медијске услуге цивилног сектора у временском периоду од шест до 18 часова, као и у периоду од 18 до 24 часа не сме да прекорачи 10% одређеног периода
Ове одредбе се не примењују на телевизијске програме у целини намењене оглашавању и ТВ продаји, као и ТВ програме у целини намењене самопромоцији

Мења се и члан закона који регулише оглашавање алкохолних пића и пића са садржајем алкохола с циљем заштите јавног здравља и осетљивих група, попут малолетних особа. Брише се став којим је у оглашавању забрањено приказивање употребе или опонашање употребе алкохолних пића, што укључује сцене у којима се пије алкохол. Предложено је брисање овог става с циљем да се уклоне ограничења која могу бити супротна савременим стандардима и која ограничавају слободу уметничког изражавања.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ШТО ЈЕ МНОГО – МНОГО ЈЕ Ухапшен осумњичени који је два пута ОПЉАЧКАО ИСТУ КЛАДИОНИЦУ (ВИДЕО)

ШТО ЈЕ МНОГО – МНОГО ЈЕ Ухапшен осумњичени који је два пута ОПЉАЧКАО ИСТУ КЛАДИОНИЦУ (ВИДЕО)

28.09.2024. 23:17 23:19
ЂУРЂЕВ: Српска лига предузела храбар корак! Поднет захтев за забрану и сузбијање коцкарница и кладионица!

ЂУРЂЕВ: Српска лига предузела храбар корак! Поднет захтев за забрану и сузбијање коцкарница и кладионица!

07.06.2024. 11:12 11:27
Александар Ђурђев упозорава: Држава мора да заштити народ од пошасти зване коцкање! Број патолошких коцкара у Србији алармантан, кладионица и коцкарница има колико и продавница хране!

Александар Ђурђев упозорава: Држава мора да заштити народ од пошасти зване коцкање! Број патолошких коцкара у Србији алармантан, кладионица и коцкарница има колико и продавница хране!

05.06.2024. 15:03 15:05
У Новом Саду евидентирано чак 178 објеката за игре на срећу

У Новом Саду евидентирано чак 178 објеката за игре на срећу

Тренд отварања локала који пружају услуге „игара на срећу” у Новом Саду не одступа од модела пораста и у бројним градовима па и селима у Србији, а прилично поражавајуће звучи и податак Светске здравствене организације да је Србија, уз Босну и Херцеговину, земља са највише коцкарница по глави становника у читавој Европи.
14.05.2023. 13:10 13:12