few clouds
17°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0375
usd
105.0323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САЈАМ ЗА ЉУБИТЕЉЕ ПРИРОДЕ И ПРАЗНИК ЗА ПОРОДИЦЕ "Лорист" - Сајам лова и риболова и Сајам екологије биће одржани од 2. до 6. октобра

26.09.2024. 12:18 13:50
Пише:
1
Фото: Дневник

Међународни сајмови "Лорист", 55. по реду, у оквиру којих се одржавају Сајам лова и риболова и Сајам екологије, биће одржани од 2. до 6. октобра на Новосадском сајму, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Капије сајма биће отворене у среду, 2. октобра, од 10 часова.

За све посетиоце са купљеним улазницама Новосадски сајам ће традиционално, у сарадњи са излагачима, организовати Поклон-игру.

- Овогодишња манифестација посвећена је природи, а сајмови лова, риболова и екологије буду празници за породице - поручио је генерални директор Новосадског сајма Никола Ловрић. - Сајам је изузетно богат садржајима, а окупиће више од 120 излагача из Србије, Хрватске, Словеније, Мађарске, Аустрије, док ће нам се на предавањима и едукацијама придружити људи из Европске уније. За свакога ће бити понешто и сматрам да ћемо направити један нови искорак у будућим организацијама оваквих сајмова.

На једном од најугледнијих сајмова из области лова и риболова у региону и ове године ће бити представљени прибор и опрема за ловце и риболовце, спортска и камп опрема, ловни и риболовни туризам...

Очекују се и они који у Србији управљају шумама, заштићеним природним добрима и баве се унапређењем ловства и рибарства, као и представници професионалних удружења и асоцијација, научно-образовних институција, али и републичке, покрајинске и градске институције.

1
Фото: Дневник

Поред наоружања и риболовачке опреме, излагачи ће представити све без чега је у модерно време готово немогуће замислити успешан излазак на терен или воду, удобан и безбедан боравак у природи.

Током сајамске приредбе биће одржане специјализоване ловачке ревије, изложбе трофеја и дермопрепарата, као и промоција ловне привреде Србије.

Ту су и коњичка такмичења, која публика посебно воли.

Термин од 2. до 6. октобра биће још једна прилика за склапање послова, продају и остваривање контаката.

У фокусу овогодишњег Сајма екологије биће примарна селекција отпада, очување животне средине и враћање природи. Биће представљене савремене технологије, еколошки стандарди и иновације које би требало да унапреде однос према заштити животне средине. Сајам екологије употпуњују бројне едукативне радионице и предавања, а уједно ће бити доступне корисне информације о садњи, неговању и одржавању зеленила и цвећа.

а
Фото: Новосадски сајам

Чланица Градског већа за екологију, енергетску ефикасност и заштиту животне средине Вања Петковић нагласила је то да Град Нови Сад активно промовише еколошки прихватљив начин живота и заштиту животне средине, те да ће на предстојећој сајамској манифестацији Градска управа за заштиту животне средине на свом штанду организовати низ едукативних радионица за децу.
- Ове године, заједно за Сајмом и партнерима који ће учествовати на Сајму екологије, осмислили смо један нови приступ, а то је да ће сва деца обићи „Зелену сајамску стазу“. Овај концепт омогућиће деци да кроз игру и интеракцију на различитим штандовима стекну нова знања о заштити животне средине. Наш циљ је да од најранијег узраста развијамо свест о важности очувања животне средине и одговорности према нашем окружењу. Такође, активно ћемо учествовати на панел дискусијама, које ће бити намењене старијим посетиоцима, кроз које ћемо представити наше активности и планове за наредни период – рекла је Петковић и додала да је Град, уз подршку Министарства рударства и енергетике, од 2021. до 2024. године издвојио око 160 милиона динара за пружање новчане подршке грађанима у спровођењу мера енергетске санације, те да ће о овом и сличним програмима које Град реализује сви посетиоци Сајма екологије моћи додатно да се информишу.
У кругу Новосадског сајма биће постављено Рециклажно острво, на које ће грађани моћи да одложе одређене врсте отпада.

1
Фото: Дневник

Међу учесницима ће бити и покрајинске и градске институције, представници удружења, друштава и асоцијација, који се баве екологијом.

Стручне комисије Новосадског сајма оцењиваће квалитет експоната на обе приредбе, а најбољима уручити признања.

Текст и фото: Б. Павковић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ОД 1. ОКТОБРА ГРАЂАНИМА ДОСТУПАН НОВИ ЈАВНИ ПОРТАЛ Преко мобилне апликације пратиће се ПАРАМЕТРИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, а ево који је циљ портала

ОД 1. ОКТОБРА ГРАЂАНИМА ДОСТУПАН НОВИ ЈАВНИ ПОРТАЛ Преко мобилне апликације пратиће се ПАРАМЕТРИ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ, а ево који је циљ портала

04.09.2024. 10:14 10:22
„ДНЕВНИК” У СПЕЦИЈАЛНОМ РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ „ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ” Место где човек и природа још живе заједно (ФОТО; ВИДЕО)

Заштићено природно добро

подунавље

„ДНЕВНИК” У СПЕЦИЈАЛНОМ РЕЗЕРВАТУ ПРИРОДЕ „ГОРЊЕ ПОДУНАВЉЕ” Место где човек и природа још живе заједно (ФОТО; ВИДЕО)

15.09.2024. 12:20 14:13
НА ЈУГУ БАНАТА, ВРЕДНОГ ЗЛАТА Делиблатска пешчара - природа која нам је посуђена

НА ЈУГУ БАНАТА, ВРЕДНОГ ЗЛАТА Делиблатска пешчара - природа која нам је посуђена

01.09.2024. 15:09 15:36
СПОРТСКИ РИБОЛОВ У ОБЕДСКОЈ БАРИ ЗА 1.300 ДИНАРА Штука главна звезда, добро гризу шаран и бабушка
а

СПОРТСКИ РИБОЛОВ У ОБЕДСКОЈ БАРИ ЗА 1.300 ДИНАРА Штука главна звезда, добро гризу шаран и бабушка

Специјални резерват природе „Обедска бара” представља мрестилиште реке Саве.
10.09.2024. 16:47 16:51