Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAJAM ZA LJUBITELJE PRIRODE I PRAZNIK ZA PORODICE "Lorist" - Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije biće održani od 2. do 6. oktobra

26.09.2024. 12:18 13:50
Piše:
1
Foto: Dnevnik

Međunarodni sajmovi "Lorist", 55. po redu, u okviru kojih se održavaju Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, biće održani od 2. do 6. oktobra na Novosadskom sajmu, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Kapije sajma biće otvorene u sredu, 2. oktobra, od 10 časova.

Za sve posetioce sa kupljenim ulaznicama Novosadski sajam će tradicionalno, u saradnji sa izlagačima, organizovati Poklon-igru.

- Ovogodišnja manifestacija posvećena je prirodi, a sajmovi lova, ribolova i ekologije budu praznici za porodice - poručio je generalni direktor Novosadskog sajma Nikola Lovrić. - Sajam je izuzetno bogat sadržajima, a okupiće više od 120 izlagača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, dok će nam se na predavanjima i edukacijama pridružiti ljudi iz Evropske unije. Za svakoga će biti ponešto i smatram da ćemo napraviti jedan novi iskorak u budućim organizacijama ovakvih sajmova.

Na jednom od najuglednijih sajmova iz oblasti lova i ribolova u regionu i ove godine će biti predstavljeni pribor i oprema za lovce i ribolovce, sportska i kamp oprema, lovni i ribolovni turizam...

Očekuju se i oni koji u Srbiji upravljaju šumama, zaštićenim prirodnim dobrima i bave se unapređenjem lovstva i ribarstva, kao i predstavnici profesionalnih udruženja i asocijacija, naučno-obrazovnih institucija, ali i republičke, pokrajinske i gradske institucije.

1
Foto: Dnevnik

Pored naoružanja i ribolovačke opreme, izlagači će predstaviti sve bez čega je u moderno vreme gotovo nemoguće zamisliti uspešan izlazak na teren ili vodu, udoban i bezbedan boravak u prirodi.

Tokom sajamske priredbe biće održane specijalizovane lovačke revije, izložbe trofeja i dermopreparata, kao i promocija lovne privrede Srbije.

Tu su i konjička takmičenja, koja publika posebno voli.

Termin od 2. do 6. oktobra biće još jedna prilika za sklapanje poslova, prodaju i ostvarivanje kontakata.

U fokusu ovogodišnjeg Sajma ekologije biće primarna selekcija otpada, očuvanje životne sredine i vraćanje prirodi. Biće predstavljene savremene tehnologije, ekološki standardi i inovacije koje bi trebalo da unaprede odnos prema zaštiti životne sredine. Sajam ekologije upotpunjuju brojne edukativne radionice i predavanja, a ujedno će biti dostupne korisne informacije o sadnji, negovanju i održavanju zelenila i cveća.

а
Foto: Novosadski sajam

Članica Gradskog veća za ekologiju, energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine Vanja Petković naglasila je to da Grad Novi Sad aktivno promoviše ekološki prihvatljiv način života i zaštitu životne sredine, te da će na predstojećoj sajamskoj manifestaciji Gradska uprava za zaštitu životne sredine na svom štandu organizovati niz edukativnih radionica za decu.
- Ove godine, zajedno za Sajmom i partnerima koji će učestvovati na Sajmu ekologije, osmislili smo jedan novi pristup, a to je da će sva deca obići „Zelenu sajamsku stazu“. Ovaj koncept omogućiće deci da kroz igru i interakciju na različitim štandovima steknu nova znanja o zaštiti životne sredine. Naš cilj je da od najranijeg uzrasta razvijamo svest o važnosti očuvanja životne sredine i odgovornosti prema našem okruženju. Takođe, aktivno ćemo učestvovati na panel diskusijama, koje će biti namenjene starijim posetiocima, kroz koje ćemo predstaviti naše aktivnosti i planove za naredni period – rekla je Petković i dodala da je Grad, uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike, od 2021. do 2024. godine izdvojio oko 160 miliona dinara za pružanje novčane podrške građanima u sprovođenju mera energetske sanacije, te da će o ovom i sličnim programima koje Grad realizuje svi posetioci Sajma ekologije moći dodatno da se informišu.
U krugu Novosadskog sajma biće postavljeno Reciklažno ostrvo, na koje će građani moći da odlože određene vrste otpada.

1
Foto: Dnevnik

Među učesnicima će biti i pokrajinske i gradske institucije, predstavnici udruženja, društava i asocijacija, koji se bave ekologijom.

Stručne komisije Novosadskog sajma ocenjivaće kvalitet eksponata na obe priredbe, a najboljima uručiti priznanja.

Tekst i foto: B. Pavković

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
OD 1. OKTOBRA GRAĐANIMA DOSTUPAN NOVI JAVNI PORTAL Preko mobilne aplikacije pratiće se PARAMETRI ŽIVOTNE SREDINE, a evo koji je cilj portala

OD 1. OKTOBRA GRAĐANIMA DOSTUPAN NOVI JAVNI PORTAL Preko mobilne aplikacije pratiće se PARAMETRI ŽIVOTNE SREDINE, a evo koji je cilj portala

04.09.2024. 10:14 10:22
„DNEVNIK” U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „GORNJE PODUNAVLJE” Mesto gde čovek i priroda još žive zajedno (FOTO; VIDEO)

Zaštićeno prirodno dobro

подунавље

„DNEVNIK” U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „GORNJE PODUNAVLJE” Mesto gde čovek i priroda još žive zajedno (FOTO; VIDEO)

15.09.2024. 12:20 14:13
NA JUGU BANATA, VREDNOG ZLATA Deliblatska peščara - priroda koja nam je posuđena

NA JUGU BANATA, VREDNOG ZLATA Deliblatska peščara - priroda koja nam je posuđena

01.09.2024. 15:09 15:36
SPORTSKI RIBOLOV U OBEDSKOJ BARI ZA 1.300 DINARA Štuka glavna zvezda, dobro grizu šaran i babuška
а

SPORTSKI RIBOLOV U OBEDSKOJ BARI ZA 1.300 DINARA Štuka glavna zvezda, dobro grizu šaran i babuška

Specijalni rezervat prirode „Obedska bara” predstavlja mrestilište reke Save.
10.09.2024. 16:47 16:51