Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОМОЋУ ОВИХ 6 ТРИКОВА ЗАЧАС ЋЕТЕ ОЉУШТИТИ ПАПРИКЕ ЗА АЈВАР Уштедећете и време и живце

23.09.2024. 19:01 10:15
Пише:
паприка
Фото: Printscreen/Youtube

Овог месеца већина домаћица припрема зимницу и традиционално се опредељује да направи домаћи ајвар по већ испробаној рецептури, док се оне храбрије чак усуђују да експериментишу.

Између паприке и жеље да отворите теглу ајвара на зимској трпези стоји посао који је временски и физички захтеван: морате да испечете, ољуштите и оцедите брдо паприка.

Будући да скидање препечене љуске с паприка уме да буде досадно и заморно, поготово кад су паприке лошијег квалитета и мање меснате, доносимо вам неколико трикова уз помоћ којих ћете то урадити брзо и једноставно.

Савет је да при куповини паприка бирате оне дебље с више меса, оне се лакше љуште након печења.

На једном месту сакупили смо трикове који ће вам помоћи да их ољуштите.

1. Трик с најлон-кесом
Непосредно близу шпорета ставите велику шерпу или ванглу и припремите најобичније пластичне кесе. Како коју паприку испечете, тако је спустите у кесу, а кесу ставите у шерпу или ванглу. Кад напуните кесу паприкама, завежите је и оставите да одстоји барем пола сата, а идеално два сата.

Преко шерпе или вангле можете да ставите велики поклопац како би се паприке у кесама још боље потпариле.

Одвежите кесе и у два-три потеза скините кожу с паприка. Ако не намеравате да их љуштите одмах, оставите их да се охладе и ставите их потом у замрзивач. Кад их будете током јесени или зиме извадили из замрзивача, лако ћете им одстранити потамнелу љуску и моћи да од њих направите торту од похованих паприка, да их похујете или испржите с јајима.

2. Трик са алу-фолијом
Њега можете користити ако паприке припремате тако да их очишћене и нарезане печете у рерни. Пре печења врх посуде или плеха добро прекријте алу-фолијом. Чврсто стисните ивице како ваздух не би могао да уђе у посуду. Када су паприка готове, не вадите из посуде и не скидајте фолију него оставите вруће паприке покривене 20 минута. Пара коју сте заробили испод фолије одвојиће љуску од меса паприке и лакше ћете је љуштити.

3. Трик са чинијом
Ако паприке печете у рерни, а случајно немате фолије, одмах након печења вруће паприке пажљиво погурајте на једну гомилу, прекријте их већом чинијом и пустите да се охладе. Добићете исти ефект парења као и код употребе алуминијске фолије с истим резултатом.

4. Трик са чачкалицом
Понекад љуска паприке треба јако мало да се одвоји, али употребом оштрих кухињских предмета попут ножа у жељи да је што пре скинемо најчешће уништимо месо паприка. У овој ситуацији најбоље вам помаже чачкалица која је довољно чврста да одради тај посао, а опет довољно танка и мала. Пажљиво завуците чачкалицу под љуску и лагано повлачите према крајевима паприке те напослетку прстима одвојите ослобођену љуску.

5. Трик с папирним убрусом
Паприке можете пећи целе, на традиционалном грилу или на плинском шпорету. У љуштењу целих печених паприка помаже трик Марте Стјуарт. Врућу паприку одмах након печења замотајте у кухињски папирнати убрус и оставите паприку да се охлади у њему. Након хлађења само лагано папиром повуците љуску с паприке. Немојте користити други папир попут нпр. тоалетног јер он није довољно чврст, пара која настаје хлађењем јако ће га поквасити и онда бисте на својим паприкама убрзо могли видети остатке папира.

6. Трик с папирнатом кесом
Ако приликом печења у кући немате папирнатих убруса, послужиће чврста папирната кесица , нпр. она од пекарских производа. Метода је иста – вруће паприке ставите у кесицу коју потом добро затворите и оставите да се паприке охладе у њој, па потом лагано врећицом одвојите љуску од меса.

Извор:
24седам
Пише:
Пошаљите коментар
ИСПЕЦИТЕ ПАПРИКУ НА ШПОРЕТУ СА РАВНОМ ПЛОЧОМ Проверни трик са ТикТока! Никад лакше до омиљене зимнице
паприка

ИСПЕЦИТЕ ПАПРИКУ НА ШПОРЕТУ СА РАВНОМ ПЛОЧОМ Проверни трик са ТикТока! Никад лакше до омиљене зимнице

16.09.2024. 18:40 18:53
ПАПРИКА ОДЛИЧНО РОДИЛА Квалитет црвених плодова добар а ЦЕНА ОСТАЛА ИСТА; Вредни Мирослав има 14 пластеника и то му је спас ФОТО)

БИЋЕ АЈВАРА!

а

ПАПРИКА ОДЛИЧНО РОДИЛА Квалитет црвених плодова добар а ЦЕНА ОСТАЛА ИСТА; Вредни Мирослав има 14 пластеника и то му је спас ФОТО)

09.09.2024. 12:46 12:52
ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН АЈВАР Ево како га Македонци припремају на јединствен традиционалан начин и УВЕК испадне САВРШЕН

Сам процес прављења захтева стрпљење и љубав

ајвар

ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН АЈВАР Ево како га Македонци припремају на јединствен традиционалан начин и УВЕК испадне САВРШЕН

11.09.2024. 16:15 16:22
У ОВОМ војвођанском селу „РОГЕ“ за АЈВАР су НАЈЈЕФТИНИЈЕ Заборавите на ПИЈАЦЕ и НАКУПЦЕ, свратите после 12 сати и уверите се својим очима: ЦЕНЕ СУ НЕВЕРОВАТНЕ

У ОВОМ војвођанском селу „РОГЕ“ за АЈВАР су НАЈЈЕФТИНИЈЕ Заборавите на ПИЈАЦЕ и НАКУПЦЕ, свратите после 12 сати и уверите се својим очима: ЦЕНЕ СУ НЕВЕРОВАТНЕ

Накупци су 'окупирали' Руски Крстур, село чувених паприкара, где увелико траје берба тамноцрвене меснате ајваруше, зване рога, која је, упркос високим температурама и суши овог лета, добро понела, па се процењује да ће чак до 75 одсто укупног рода бити у првој класи.
02.09.2024. 21:11 21:18