Сам процес прављења захтева стрпљење и љубав
ОВО ЈЕ РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕН АЈВАР Ево како га Македонци припремају на јединствен традиционалан начин и УВЕК испадне САВРШЕН
Ајвар је специјалитет који се прави широм Балкана у септембру. Многа домаћинства сама припремају ајвар по свом провереном породичном рецепту, али по многима најбољи ајвар је и даље у Северној Македонији.
Зато ћемо вам представити како Македонци спремају свој специјалитет.
Ако нисте знали, ајвар је у својим почецима био замена за јела од меса и друга богатија јела која многе породице нису могле да приуште. У тим тешким временима, постао је омиљени додатак и начин да се јела оплемене својим врхунским укусом. Из Македоније се брзо проширио на све земље Балкана, а сваки регион дао је свој печат ајвару.
Ипак, Македонци се држе традиције и припремају свој ајвар на јединствен традиционалан начин.
Како се прави ајвар?
Припрема ајвара није само кулинарски задатак; то је ритуал који укључује целу породицу и комшилук. Сваке јесени, када је берба паприке на врхунцу, породице се окупљају да пеку, гуле и блендају паприке.
Овај процес, који може трајати сатима, захтева стрпљење и љубав. Ајвар се припрема полако, уз стално мешање да би се постигла савршена текстура и укус. Најбољи зачин, кажу многи, је дружење током припреме.
Ајвар, за разлику од блиских сродника љутенице и пинђура, држи се једноставне филозофије: само црвена месната паприка, уље, со, сирће и мало шећера. Ако помислите да додате још нешто, ваш ајвар ће се претворити у нешто друго – љутеницу са љутим папричицама или пинђур са патлиџаном и шаргарепом.
Дакле, држимо се основа и без грешке добијамо савршен ајвар.
Састојци:
25 кг црвене паприке (средње величине, не превише меснате)
1-1,5Л сунцокретовог уља (количина зависи од потреба током пржења)
со (по укусу)
2 кашике шећера
1 кашика сирћета
(по жељи) 1 кг љуте паприке за љути ајвар
Како припремити ајвар?
Припрема паприке:
– Оперите паприке и добро их осушите
– Паприке пеците са свих страна док им кожица не поцрни, али не смеју да загоре
– Печене паприке ставите у пластичне кесе да бисте лакше огулили кору
– Паприке огулити и очистити од семена
– Оставите паприке да се оцеде преко ноћи или неколико сати (што је дуже могуће)
– Паприка за млевење
– Оцеђене паприке самељите у млину, за бољи ајвар препоручује се крупније млевење
Пржење ајвара
– Већу чинију лагано науљите и ставите млевену паприку
– У другом тигању загрејте уље
– Док се уље загрева, пржите паприке на средњој ватри око 20 минута
– Када је уље добро загрејано, додајте га паприкама уз стално мешање
– Пржите ајвар на средњој ватри 2 до 3 сата од првог кључања уз стално мешање
Завршни додаци и конзервирање
Ајвар је готов када се при мешању види дно посуде. Пола сата пре краја пржења тегле ставите у рерну на 100°Ц да се загреју. Пред крај пржења додати со, шећер и сирће.
Врући ајвар пребаците у вруће тегле, затворите их чистим поклопцима. Вратите тегле у рерну на 75°Ц још сат времена.
Оставите тегле у затвореној рерни док се потпуно не охладе.
Савети и трикови
Одабир паприке: Користите паприке средње величине које нису превише меснате јер садрже мање воде.
Пржење: Не пржите више од 25 кг паприка одједном како бисте избегли прскање и неравномерно пржење.
Кување: Ајвар је готов када се при мешању види дно посуде.
Прекувавање: Пазите да ајвар не прекувате, јер ће уље испливати на површину.
Љуто: Ако желите пикантан ајвар, додајте 1 кг љуте паприке на 25 кг слатке паприке.
Стерилизација: Ставите тегле у рерну на 100°Ц пола сата пре него што је ајвар готов.
Хлађење: Оставите тегле у затвореној рерни док се потпуно не охладе како бисте обезбедили правилно конзервирање.