Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POMOĆU OVIH 6 TRIKOVA ZAČAS ĆETE OLJUŠTITI PAPRIKE ZA AJVAR Uštedećete i vreme i živce

23.09.2024. 19:01 19:13
Piše:
паприка
Izvor: Printscreen/Youtube

Ovog meseca većina domaćica priprema zimnicu i tradicionalno se opredeljuje da napravi domaći ajvar po već isprobanoj recepturi, dok se one hrabrije čak usuđuju da eksperimentišu.

Između paprike i želje da otvorite teglu ajvara na zimskoj trpezi stoji posao koji je vremenski i fizički zahtevan: morate da ispečete, oljuštite i ocedite brdo paprika.

Budući da skidanje prepečene ljuske s paprika ume da bude dosadno i zamorno, pogotovo kad su paprike lošijeg kvaliteta i manje mesnate, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to uraditi brzo i jednostavno.

Savet je da pri kupovini paprika birate one deblje s više mesa, one se lakše ljušte nakon pečenja.

Na jednom mestu sakupili smo trikove koji će vam pomoći da ih oljuštite.

1. Trik s najlon-kesom
Neposredno blizu šporeta stavite veliku šerpu ili vanglu i pripremite najobičnije plastične kese. Kako koju papriku ispečete, tako je spustite u kesu, a kesu stavite u šerpu ili vanglu. Kad napunite kesu paprikama, zavežite je i ostavite da odstoji barem pola sata, a idealno dva sata.

Preko šerpe ili vangle možete da stavite veliki poklopac kako bi se paprike u kesama još bolje potparile.

Odvežite kese i u dva-tri poteza skinite kožu s paprika. Ako ne nameravate da ih ljuštite odmah, ostavite ih da se ohlade i stavite ih potom u zamrzivač. Kad ih budete tokom jeseni ili zime izvadili iz zamrzivača, lako ćete im odstraniti potamnelu ljusku i moći da od njih napravite tortu od pohovanih paprika, da ih pohujete ili ispržite s jajima.

2. Trik sa alu-folijom
Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u rerni. Pre pečenja vrh posude ili pleha dobro prekrijte alu-folijom. Čvrsto stisnite ivice kako vazduh ne bi mogao da uđe u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste zarobili ispod folije odvojiće ljusku od mesa paprike i lakše ćete je ljuštiti.

3. Trik sa činijom
Ako paprike pečete u rerni, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu gomilu, prekrijte ih većom činijom i pustite da se ohlade. Dobićete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.

4. Trik sa čačkalicom
Ponekad ljuska paprike treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što pre skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod ljusku i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposletku prstima odvojite oslobođenu ljusku.

5. Trik s papirnim ubrusom
Paprike možete peći cele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom šporetu. U ljuštenju celih pečenih paprika pomaže trik Marte Stjuart. Vruću papriku odmah nakon pečenja zamotajte u kuhinjski papirnati ubrus i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite ljusku s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga pokvasiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli videti ostatke papira.

6. Trik s papirnatom kesom
Ako prilikom pečenja u kući nemate papirnatih ubrusa, poslužiće čvrsta papirnata kesica , npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista – vruće paprike stavite u kesicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj, pa potom lagano vrećicom odvojite ljusku od mesa.

Izvor:
24sedam
Autor:
Pošaljite komentar
PAPRIKA ODLIČNO RODILA Kvalitet crvenih plodova dobar a CENA OSTALA ISTA; Vredni Miroslav ima 14 plastenika i to mu je spas FOTO)

BIĆE AJVARA!

а

PAPRIKA ODLIČNO RODILA Kvalitet crvenih plodova dobar a CENA OSTALA ISTA; Vredni Miroslav ima 14 plastenika i to mu je spas FOTO)

09.09.2024. 12:46 12:52
ISPECITE PAPRIKU NA ŠPORETU SA RAVNOM PLOČOM Proverni trik sa TikToka! Nikad lakše do omiljene zimnice
паприка

ISPECITE PAPRIKU NA ŠPORETU SA RAVNOM PLOČOM Proverni trik sa TikToka! Nikad lakše do omiljene zimnice

16.09.2024. 18:40 18:53
OVO JE RECEPT ZA SAVRŠEN AJVAR Evo kako ga Makedonci pripremaju na jedinstven tradicionalan način i UVEK ispadne SAVRŠEN

Sam proces pravljenja zahteva strpljenje i ljubav

ајвар

OVO JE RECEPT ZA SAVRŠEN AJVAR Evo kako ga Makedonci pripremaju na jedinstven tradicionalan način i UVEK ispadne SAVRŠEN

11.09.2024. 16:15 16:22