POMOĆU OVIH 6 TRIKOVA ZAČAS ĆETE OLJUŠTITI PAPRIKE ZA AJVAR Uštedećete i vreme i živce
Ovog meseca većina domaćica priprema zimnicu i tradicionalno se opredeljuje da napravi domaći ajvar po već isprobanoj recepturi, dok se one hrabrije čak usuđuju da eksperimentišu.
Između paprike i želje da otvorite teglu ajvara na zimskoj trpezi stoji posao koji je vremenski i fizički zahtevan: morate da ispečete, oljuštite i ocedite brdo paprika.
Budući da skidanje prepečene ljuske s paprika ume da bude dosadno i zamorno, pogotovo kad su paprike lošijeg kvaliteta i manje mesnate, donosimo vam nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete to uraditi brzo i jednostavno.
Savet je da pri kupovini paprika birate one deblje s više mesa, one se lakše ljušte nakon pečenja.
Na jednom mestu sakupili smo trikove koji će vam pomoći da ih oljuštite.
1. Trik s najlon-kesom
Neposredno blizu šporeta stavite veliku šerpu ili vanglu i pripremite najobičnije plastične kese. Kako koju papriku ispečete, tako je spustite u kesu, a kesu stavite u šerpu ili vanglu. Kad napunite kesu paprikama, zavežite je i ostavite da odstoji barem pola sata, a idealno dva sata.
Preko šerpe ili vangle možete da stavite veliki poklopac kako bi se paprike u kesama još bolje potparile.
Odvežite kese i u dva-tri poteza skinite kožu s paprika. Ako ne nameravate da ih ljuštite odmah, ostavite ih da se ohlade i stavite ih potom u zamrzivač. Kad ih budete tokom jeseni ili zime izvadili iz zamrzivača, lako ćete im odstraniti potamnelu ljusku i moći da od njih napravite tortu od pohovanih paprika, da ih pohujete ili ispržite s jajima.
2. Trik sa alu-folijom
Njega možete koristiti ako paprike pripremate tako da ih očišćene i narezane pečete u rerni. Pre pečenja vrh posude ili pleha dobro prekrijte alu-folijom. Čvrsto stisnite ivice kako vazduh ne bi mogao da uđe u posudu. Kada su paprika gotove, ne vadite iz posude i ne skidajte foliju nego ostavite vruće paprike pokrivene 20 minuta. Para koju ste zarobili ispod folije odvojiće ljusku od mesa paprike i lakše ćete je ljuštiti.
3. Trik sa činijom
Ako paprike pečete u rerni, a slučajno nemate folije, odmah nakon pečenja vruće paprike pažljivo pogurajte na jednu gomilu, prekrijte ih većom činijom i pustite da se ohlade. Dobićete isti efekt parenja kao i kod upotrebe aluminijske folije s istim rezultatom.
4. Trik sa čačkalicom
Ponekad ljuska paprike treba jako malo da se odvoji, ali upotrebom oštrih kuhinjskih predmeta poput noža u želji da je što pre skinemo najčešće uništimo meso paprika. U ovoj situaciji najbolje vam pomaže čačkalica koja je dovoljno čvrsta da odradi taj posao, a opet dovoljno tanka i mala. Pažljivo zavucite čačkalicu pod ljusku i lagano povlačite prema krajevima paprike te naposletku prstima odvojite oslobođenu ljusku.
5. Trik s papirnim ubrusom
Paprike možete peći cele, na tradicionalnom grilu ili na plinskom šporetu. U ljuštenju celih pečenih paprika pomaže trik Marte Stjuart. Vruću papriku odmah nakon pečenja zamotajte u kuhinjski papirnati ubrus i ostavite papriku da se ohladi u njemu. Nakon hlađenja samo lagano papirom povucite ljusku s paprike. Nemojte koristiti drugi papir poput npr. toaletnog jer on nije dovoljno čvrst, para koja nastaje hlađenjem jako će ga pokvasiti i onda biste na svojim paprikama ubrzo mogli videti ostatke papira.
6. Trik s papirnatom kesom
Ako prilikom pečenja u kući nemate papirnatih ubrusa, poslužiće čvrsta papirnata kesica , npr. ona od pekarskih proizvoda. Metoda je ista – vruće paprike stavite u kesicu koju potom dobro zatvorite i ostavite da se paprike ohlade u njoj, pa potom lagano vrećicom odvojite ljusku od mesa.