САВРШЕНА ЛЕТЊА ПОСЛАСТИЦА БЕЗ ПЕЧЕЊА
Једноставна CHERRY ТОРТА коју морате да испробате! Од комбинације вишања и крема и вода полази на уста
Фуд-блогерка Слађана Совиљ, креативни стваралац слатке магије, како себе воли да опише, једна је од најпраћенијих кулинара на Инстаграму, у чијим рецептима свакодневно ужива више од 244.000 пратилаца.
Иако се код ње може пронаћи и тек по који рецепт за слана јела, а најчешће теста, Слађана је прави експерт за слаткише, па су сваки колач или торта које она припреми неодољиви већ на први поглед. Ауторка блога „Слађе од Слађе” своју креативност испољава управо на тањиру и сваким новим рецептом доноси јединствени кулинарски креативни израз. Иако је, како каже љубитељка старих посластица, све чешће експериментише са новим укусима, а посебно с иновативним декорацијама торти и колача, што њени пратиоци, како оцењује, прихватају са одушевљењем.
– Још као девојчица волела сам да мами и баки помажем у припреми посластица, тако да сам афинитет ка посластичарству исказала још у раном детињству – прича нам Слађана Совиљ. – Никада нисам размишљала о томе да бих ја евентуално могла јавно да објављујем своје рецепте, али сам стално трпела притисак од својих укућана, а највише од деце и супруга, да поделим путем друштвених мрежа све те моје десерте, јер су они баш веровали да ће то бити пун погодак.
Наша саговорница инспирацију за своје неодољиве торте и колаче проналази у различитим светским кухињама.
– Трудим се да комбинујем туђе и своје идеје, како би својим пратиоцима и на тај начин била занимљива – истиче Слађана. – По природи сам прилично креативна, тако да ми никада не представља изазов да пронађем или осмислим нешто ново и да то презентујем путем свог инстаграм профила „sladje_od_sladje”.
Слађана има решење и за лето, па током врелих дана најчешће припрема посластице које не захтевају много рада у кухињи.
– То су лагани воћни десерти, који се не пеку, а пре свега су кремасти и освежавајући – каже ауторка овог популарног фуд-блога, која је за наше читаоце и припремила управо један такав рецепт - Cherry торту.
В. Б.
Cherry торта
за подлогу:
1 кг вишања или две конзерве компота од вишања
вода (по потреби)
18 кашика шећера
17 кашика гриза
жути крем:
3 пудинга од ваниле
1 л млека
6 кашика шећера
250 г путера
бели крем:
350 мл слатке павлаке
ганаж од беле чоколаде:
50 мл слатке павлаке
100 г беле чоколаде
Најпре припремити подлогу: У сок од вишања додајте воду тако да укупна количина буде 1 л. Воду укувајте са 18 кашика шећера, па додајте вишње. Када се и оне укувају, додајте 17 кашика гриза и кувајте док се смеса не стегне. Тако вруће излити у калуп који сте претходно поквасили водом.
За жути крем скувати три пудинга од ваниле по упутству са кесице, у литри млека коју треба засладити по укусу. Ја сам додала шест кашика шећера. Охладите и умутите са 250 гр путера собне температуре. Нанесите на црвену охлађену подлогу. За бели крем улупати 350 мл слатке павлаке, па премажите преко жутог крема.
Припремити ганаж од беле чоколаде. Најпре у микроталасној пећници растопите 50 мл слатке павлаке са 100 г беле чоколаде и прелити преко белог крема.