SAVRŠENA LETNJA POSLASTICA BEZ PEČENJA
Jednostavna CHERRY TORTA koju morate da isprobate! Od kombinacije višanja i krema i voda polazi na usta
Fud-blogerka Slađana Sovilj, kreativni stvaralac slatke magije, kako sebe voli da opiše, jedna je od najpraćenijih kulinara na Instagramu, u čijim receptima svakodnevno uživa više od 244.000 pratilaca.
Iako se kod nje može pronaći i tek po koji recept za slana jela, a najčešće testa, Slađana je pravi ekspert za slatkiše, pa su svaki kolač ili torta koje ona pripremi neodoljivi već na prvi pogled. Autorka bloga „Slađe od Slađe” svoju kreativnost ispoljava upravo na tanjiru i svakim novim receptom donosi jedinstveni kulinarski kreativni izraz. Iako je, kako kaže ljubiteljka starih poslastica, sve češće eksperimentiše sa novim ukusima, a posebno s inovativnim dekoracijama torti i kolača, što njeni pratioci, kako ocenjuje, prihvataju sa oduševljenjem.
– Još kao devojčica volela sam da mami i baki pomažem u pripremi poslastica, tako da sam afinitet ka poslastičarstvu iskazala još u ranom detinjstvu – priča nam Slađana Sovilj. – Nikada nisam razmišljala o tome da bih ja eventualno mogla javno da objavljujem svoje recepte, ali sam stalno trpela pritisak od svojih ukućana, a najviše od dece i supruga, da podelim putem društvenih mreža sve te moje deserte, jer su oni baš verovali da će to biti pun pogodak.
Naša sagovornica inspiraciju za svoje neodoljive torte i kolače pronalazi u različitim svetskim kuhinjama.
– Trudim se da kombinujem tuđe i svoje ideje, kako bi svojim pratiocima i na taj način bila zanimljiva – ističe Slađana. – Po prirodi sam prilično kreativna, tako da mi nikada ne predstavlja izazov da pronađem ili osmislim nešto novo i da to prezentujem putem svog instagram profila „sladje_od_sladje”.
Slađana ima rešenje i za leto, pa tokom vrelih dana najčešće priprema poslastice koje ne zahtevaju mnogo rada u kuhinji.
– To su lagani voćni deserti, koji se ne peku, a pre svega su kremasti i osvežavajući – kaže autorka ovog popularnog fud-bloga, koja je za naše čitaoce i pripremila upravo jedan takav recept - Cherry tortu.
V. B.
Cherry torta
za podlogu:
1 kg višanja ili dve konzerve kompota od višanja
voda (po potrebi)
18 kašika šećera
17 kašika griza
žuti krem:
3 pudinga od vanile
1 l mleka
6 kašika šećera
250 g putera
beli krem:
350 ml slatke pavlake
ganaž od bele čokolade:
50 ml slatke pavlake
100 g bele čokolade
Najpre pripremiti podlogu: U sok od višanja dodajte vodu tako da ukupna količina bude 1 l. Vodu ukuvajte sa 18 kašika šećera, pa dodajte višnje. Kada se i one ukuvaju, dodajte 17 kašika griza i kuvajte dok se smesa ne stegne. Tako vruće izliti u kalup koji ste prethodno pokvasili vodom.
Za žuti krem skuvati tri pudinga od vanile po uputstvu sa kesice, u litri mleka koju treba zasladiti po ukusu. Ja sam dodala šest kašika šećera. Ohladite i umutite sa 250 gr putera sobne temperature. Nanesite na crvenu ohlađenu podlogu. Za beli krem ulupati 350 ml slatke pavlake, pa premažite preko žutog krema.
Pripremiti ganaž od bele čokolade. Najpre u mikrotalasnoj pećnici rastopite 50 ml slatke pavlake sa 100 g bele čokolade i preliti preko belog krema.