Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVRŠENA LETNJA POSLASTICA BEZ PEČENJA

Jednostavna CHERRY TORTA koju morate da isprobate! Od kombinacije višanja i krema i voda polazi na usta

08.09.2024. 13:10 13:10
Piše:
1
Izvor: Privatna arhiva

Fud-blogerka Slađana Sovilj, kreativni stvaralac slatke magije, kako sebe voli da opiše, jedna je od najpraćenijih kulinara na Instagramu, u čijim receptima svakodnevno uživa više od 244.000 pratilaca.

Iako se kod nje može pronaći i tek po koji recept za slana jela, a najčešće testa, Slađana je pravi ekspert za slatkiše, pa su svaki kolač ili torta koje ona pripremi neodoljivi već na prvi pogled. Autorka bloga „Slađe od Slađe” svoju kreativnost ispoljava upravo na tanjiru i svakim novim receptom donosi jedinstveni kulinarski kreativni izraz. Iako je, kako kaže ljubiteljka starih poslastica, sve češće eksperimentiše sa novim ukusima, a posebno s inovativnim dekoracijama torti i kolača, što njeni pratioci, kako ocenjuje, prihvataju sa oduševljenjem. 

– Još kao devojčica volela sam da mami i baki pomažem u pripremi poslastica, tako da sam afinitet ka poslastičarstvu iskazala još u ranom detinjstvu – priča nam Slađana Sovilj. – Nikada nisam razmišljala o tome da bih ja eventualno mogla javno  da objavljujem svoje recepte, ali sam stalno trpela pritisak od svojih ukućana, a najviše od dece i supruga, da podelim putem društvenih mreža sve te moje deserte, jer su oni baš verovali da će to biti pun pogodak.

 Naša sagovornica inspiraciju za svoje neodoljive torte i kolače pronalazi u različitim svetskim kuhinjama.

– Trudim se da kombinujem tuđe i svoje ideje, kako bi svojim pratiocima i na taj način bila zanimljiva – ističe Slađana. – Po prirodi sam prilično kreativna, tako da mi nikada ne predstavlja izazov da pronađem ili osmislim nešto novo i da to prezentujem putem svog instagram profila „sladje_od_sladje”.  

Slađana ima rešenje i za leto, pa tokom vrelih dana najčešće priprema poslastice koje ne zahtevaju mnogo rada u kuhinji. 

– To su lagani voćni deserti, koji se ne peku, a pre svega su kremasti i osvežavajući – kaže autorka ovog popularnog fud-bloga, koja je za naše čitaoce i pripremila upravo jedan takav recept - Cherry tortu. 

V. B. 

Cherry torta 

za podlogu: 

1 kg višanja ili dve konzerve kompota od višanja

voda (po potrebi)

18 kašika šećera

17 kašika griza

žuti krem: 

3 pudinga od vanile

1 l mleka 

6 kašika šećera

250 g putera 

beli krem: 

350 ml slatke pavlake 

ganaž od bele čokolade: 

50 ml slatke pavlake

100 g bele čokolade

Najpre pripremiti podlogu: U sok od višanja dodajte vodu tako da ukupna količina bude 1 l. Vodu ukuvajte sa 18 kašika šećera, pa dodajte višnje. Kada se i one ukuvaju, dodajte 17 kašika griza i kuvajte dok se smesa ne stegne. Tako vruće izliti u kalup koji ste prethodno pokvasili vodom. 

Za žuti krem skuvati tri pudinga od vanile po uputstvu sa kesice, u litri mleka koju treba zasladiti po ukusu. Ja sam dodala šest kašika šećera. Ohladite i umutite sa 250 gr putera sobne temperature. Nanesite na crvenu ohlađenu podlogu. Za beli krem ulupati 350 ml slatke pavlake, pa premažite preko žutog krema. 

Pripremiti ganaž od bele čokolade. Najpre u mikrotalasnoj pećnici rastopite 50 ml slatke pavlake sa 100 g bele čokolade i preliti preko belog krema. 

 

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar
NEMATE PUNO VREMENA A JEDE VAM SE NEŠTO SLATKO Mini rafaelo rolati se pripremaju za 10 minuta i bez upotrebe rerne (VIDEO)

Savršeno kremasto

а

NEMATE PUNO VREMENA A JEDE VAM SE NEŠTO SLATKO Mini rafaelo rolati se pripremaju za 10 minuta i bez upotrebe rerne (VIDEO)

06.09.2024. 12:14 12:54
VRUĆINA SMORILA A STIŽU IZNENADNI GOSTI Torta „Lenja žena“ je IDEALAN PREDLOG, moćan spoj slatko-kiselog ukusa (VIDEO)

VRUĆINA SMORILA A STIŽU IZNENADNI GOSTI Torta „Lenja žena“ je IDEALAN PREDLOG, moćan spoj slatko-kiselog ukusa (VIDEO)

05.09.2024. 13:29 13:44
(FOTO, VIDEO) AKO OVAKO PRAVITE NEĆETE NIKADA POGREŠITI! Popularna fud-blogerka otkrila kako da napravimo PREUKUSNU DOMAĆU SUPU SA KNEDLAMA

(FOTO, VIDEO) AKO OVAKO PRAVITE NEĆETE NIKADA POGREŠITI! Popularna fud-blogerka otkrila kako da napravimo PREUKUSNU DOMAĆU SUPU SA KNEDLAMA

01.09.2024. 11:15 15:27