Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕЗИКОМАНИЈА: Чудесна орхидеја - мала махуна

03.08.2024. 13:15 11:15
Пише:
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Ванила је зачин који представља ферментисане плодове различитих врста биљака орхидеја из рода Vanilla.

Права ванила обично се користи као цела махуна или се издвајају семенке. Други начин коришћења је прах, иситњена махуна која се меша са шећером. Од праве ваниле такође може да се прави ВАНИЛ-ШЕЋЕР који је мешавина шећера и ванила екстракта. Име ВАНИЛА потиче од француског и шпанског назива за „малу махуну” - vanille (vainilla).  

У српском језику постоје варијанте око назива овог често коришћеног зачина: ванил-шећер, ванилин-шећер или ванилин шећер.

Забуна потиче од дилеме око тога да ли „ванилин” схватамо као присвојни придев настао од именице ВАНИЛА, или као именицу ВАНИЛИН, која значи органско једињење, те ово питање залази у домен који није језичке природе.

Уколико ВАНИЛИН схватимо као именицу (а Речник Матице српске за именицу даје значење: ароматична материја из ванилиног плода, која се употребљава у производњи слаткиша: ванилин-шећер, ситан ароматичан прах добијен из ванилиног плода), онда ово свакако треба писати као полусложеницу састављену од две именице.

Правопис нам, значи, није решио недоумицу.

Можда је најбоље писати ванил-шећер да не би долазило до забуне, али овај облик није устаљен у свакодневном говору.

Н. Мирковић

Пише:
Пошаљите коментар
ЈЕЗИКОМАНИЈА: Читај између редова

ЈЕЗИКОМАНИЈА: Читај између редова

27.07.2024. 13:15 13:27
ЈЕЗИКОМАНИЈА: Гледај своја посла

ЈЕЗИКОМАНИЈА: Гледај своја посла

20.07.2024. 13:15 12:54
ЈЕЗИКОМАНИЈА: Надам се да је ово од помоћи

ЈЕЗИКОМАНИЈА: Надам се да је ово од помоћи

13.07.2024. 13:15 13:03