light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

И НАФТАШИ УЛАЖУ У ПРОИЗВОДЊУ ЕНЕРГИЈЕ ИЗ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА У фабрици "Јазак" струју Сунце прави 

18.07.2024. 09:59 10:02
Пише:
Извор: НИС

Према извештају Међународне агенције за енергетику велика већина земаља у свету незаустављиво се креће ка преласку на обновљиве изворе енергије, Процењено је да ће се годишња потреба за енергијом увећати за 1,8 одсто до 2030. године и више него актуелно питање је на који начин ће моћи да се подмире енергетске потребе које се предвиђају,. Једно од решења лежи управо у  обновљивим изворима енергије.

И Србија, као и многе земље, покушава да искористи потенцијале обновљивих извора енергије, те поред воде, највише се улаже у енергију ветра и сунца. Како се најављено до краја године очекује се у нашој земљи очекује повећање капацитета обновљивих извора енергије за готово 40 одсто, са почетних 510 мегавата. Други круг аукција за тржишне премије и произвођаче обновљивих извора енергије планиран је за јесен. Соларне електране су први пут премашиле 100 мегавата, а до краја године очекује се достизање око 150 мегавата.

Како објашњавају стручњаци, сунчева енергија која нормално стиже до површине Земље може да се искористи за загревање и хлађење објеката (пасивни и активни систем искоришћавања Сунчеве енергије). Активни систем соларног загревања подразумева коришћење соларних колектора и додатне електричне енергије за покретање пумпи и вентилатора који распоређују Сунчеву енергију.

Тако се могу загревати вода која се користи у домовима, затим простор унутар грађевина, као и базени. Сунчева енергија постаје много кориснија када се преведе у други облик енергије, као што је електрична енергија. То је могуће постићи на два начина: уз помоћ соларних ћелија које директно преводе светлост у електричну енергију и коришћењем соларне термалне технологије. Све више кућа, стамбених згада, пословних објеката, али и фабрика или великих компанија увидео је потенцијал, али добробит коју доноси улагање у овај вид обновљиве енергије. 

Овогодишњи програмски циклус "Заједници заједно" НИС посвећује пројектима изградње соларних електрана на објектима од јавног значаја у 13 партнерских градова и општина за чије финансирање је компанија издвојила 144,5 милиона динара

Једна од тих компанија је и НИС, која је искорачила у област производње електричне енергије из обновљивих извора. Пре две године, НИС је започео изградњу соларних електрана на објектима компаније, првенствено на бензинским станицама, које се налазе широм Србије. До децембра 2023. године, соларне електране постављене су на чак 45 бензинских станица чиме је обезбеђена просечна годишња уштеда у набавци електричне енергије од 1.600 MWh током радног века од 25 година, док је процена да ће се постићи и значајно смањење емисија угљен диоксида од чак 1.700 тона просечно на годишњем нивоу. Ове године компанија НИС је у Погону за производњу пијаће воде „Јазак“ уложила више од пола милиона евра у изградњу соларне фотонапонске електране, укупне снаге 620 kWp која је пуштена у рад у јуну ове године. У питању је прва електрана веће снаге у НИС-у, а уједно и прва комбинована електрана која се састоји од три фотонапонска поља која су распоређена на тлу и на крову фабрике. Вредност пројекта износи више од пола милиона евра. На овај начин фабрика „Јазак“ ће добијати електричну енергију на еколошки прихватљивији начин – из енергије Сунца.

Електрична енергија произведена уз помоћ соларних панела у фабрици „Јазак“ ће се највећим делом користити за потребе самог Погона, уз пласман повремених вишкова електричне енергије у дистрибутивну електричну мрежу с обзиром да Погон има статус купца-произвођача. Овом инвестицијом НИС потврђује да остаје доследан „зеленом правцу“ у пословању чиме компанија јача своју енергетску ефикасност и чини значајне кораке у процесу енергетске транзиције и диверзификације бизниса. Овакав приступ подразумева већа улагања у производњу електричне енергије из обновљивих извора енергије, у циљу достизања циљева у области заштите животне средине и смањења угљеничког отиска компаније.

НИС ће и у наредном периоду наставити са инвестицијама у зелену енергију, водећи се принципима одрживог развоја, па је тако у наредној фази планирана и инасталација соларних панела на друге бензинске станице, али и стратешке објекте компаније, као што су Рафинерија нафте Панчево, затим пословни центри Београд и Нови Сад, као и складиште nafttnih деривата у Новом Саду које је тренутно највећи пројекат у овој области у компанији НИС. Уз изграђени капацитет од 2 MWp на бензинским пумпама и у погону Јазак, реализацијом ова четири уговорена пројекта укупна снага соларних електрана достићи ће 10 MWp крајем 2024. године уз просечну годишњу производњу од 11.500 MWh чиме ће се постићи смањење емисија угљен диоксида за 12.500 тона годишње.

Електрична енергија произведена уз помоћ соларних панела у фабрици „Јазак“ ће се највећим делом користити за потребе самог Погона, уз пласман повремених вишкова електричне енергије у дистрибутивну електричну мрежу с обзиром да Погон има статус купца-произвођача

Као једна од водећих енергетских компанија и један од лидера у сегменту друштвено одговорног пословања у нашој земљи, НИС препознаје и уважава обавезу да у свом пословању подржи друштво у смеру одрживости. То не чини само кроз своје бизнис пројекте, већ и кроз друштвено одговорне иницијативе, што укључује и сарадњу са партнерским локалним самоуправама у оквиру програма “Заједници заједно”  који је посвећен оснаживању кључних стубова друштвеног развоја. 

Имајући у виду да повећање производње из обновљивих извора енергије представља један од националних приоритета, уз Министарство рударства и енергетике и Министарство заштите животне средине Републике Србије као институционалне партнере, овогодишњи програмски циклус програма “Заједници заједно” НИС посвећује пројектима изградње соларних електрана на објектима од јавног значаја у 13 партнерских градова и општина за чије финансирање је компанија издвојила 144,5 милиона динара. Како наводе, подршком у реализацији наведених пројеката желе да заједно са својим партнерима, пруже подстрек јавним установама које послују у областима које се подржавају у оквиру Програма (јавно здравље и социјална заштита, наука и образовање, заштита животне средине, култура и спорт) са циљем производње „зелене“ енергије, чиме ће, поред одговорног односа према ресурсима, значајно допринети унапређењу еколошке слике у партнерским градовима и општинама. 

А.Брзак

фото:НИС 

Аутор:
Пошаљите коментар