НАЈЗДРАВИЈЕ ако их ЈЕДЕТЕ СИРОВЕ: Ових ПЕТ НАМИРНИЦА не би требало термички да обрађујете
Међу намирницама које су здравије када се једу сирове највише има поврћа али и воћа.
Поједине намирнице морају се термички обрадити пре консумирања. Међутим, има и оних које би термичком обрадом изгубиле своју нутритивну вредност и њих би требало јести у сировом стању.
Броколи
Броколи садржи велике количине фитохемијског сулфорафана који помаже у спречавању срчаних болести, упала, депресије и још многих штетнијих здравствених стања.
Студија објављена у „Јоурнал оф Агрицултурал Food анд Chemistry“ показала је да наше тело брже апсорбираје сулфорафан када једемо сиров броколи уместо куван. Друго истраживање показало је да кување броколија на различите начине смањује ниво витамина Ц.
Бели лук
Недавна студија открила је да загревање белог лука на 200 степени током шест минута у потпуности уништава антиагрегацију у белом луку.
„Постоји још једна здравствена корист од употребе сировог белог лука, што је показала и студија, да топлота деактивира ензим алиназа“, каже нутриционисткиња Нанси Вудбери. „Кувајући бели лук 20 минута у потпуности ћете поништити његово антибактеријско деловање, а само један минут у микроталасној уништиће 100 одсто његове способности“, упозорава она.
Боровнице
„Боровнице садрже више антиоксиданата него било које друго воће, углавном због велике количине полифенола“, каже Џули Џофрин, фитнес инструкторка.
Ако их једете сирове, добијате све те предности.
Истраживање објављено у „Јоурнал оф Агрицултурал анд Food Chemistry“ показује да термичка обрада боровница смањује ниво полифенола.
Црвене паприке
Печене паприке брз су и једноставан додатак било ком оброку, али можда бисте требали да размислите о томе да их једете сирове. Оне су одличан извор витамина Ц, а топлота га може уништити.
Кељ
Кељ садржи једињења који се називају глукозинолати, а када дођу у контакт с ензимом миросиназом, претварају се у другачије једињење које помаже у борби против различитих болести. Међутим, топлота деактивира миросиназу, тако да кувани кељ нема иста својства у борби против болести као што има салата од сировог кеља.
Krstarica.rs/ Дневник