Намирнице које директно СНИЖАВАЈУ НИВО СТРЕСА: Сазнајте шта је ПСИХОБИОТИЧКА ИСХРАНА
Истраживачи су одавно утврдили да храна утиче на наше ментално стање.
Већина истраживања о неуролошком здрављу увек се фокусирала на појединачну храну, а не на стварну исхрану.
Због тога су неки ирски научници одлучили да виде да ли психобиотичка исхрана, осмишљена да промовише здравље црева, такође може имати позитиван утицај на наше ментално благостање.
Шта је психобиотичка исхрана?
Заснива се на релацији црева и мозга тако што даје приоритет храни која је здрава за црева, како би се подржала равнотежа цревног микробиома (интегралне житарице, пребиотичко воће и поврће, махунарке и ферментисана храна).
Ова исхрана, дакле, подразумева избацивање слаткиша, слатких пића и прерађене хране из исхране.
Студијска исхрана је укључивала следеће:
6-8 дневних порција воћа и поврћа са високим садржајем пребиотичких влакана ( јабуке, банане, празилук, црни лук)
5-8 дневних порција целих житарица (зоб, цела пшеница, киноа)
2-3 дневне порције ферментисане хране (кисели купус, кефир, комбуха)
3-4 недељне порције махунарки (леблебије, сочиво, грашак)
Истраживање, објављено у Натионал Library оф Медицине, обухватило је 45 здравих одраслих особа (од 18 до 59 година) са субоптималним навикама у исхрани.
Студијској групи су дате информације о компонентама психобиотичке исхране и затражено је да је се придржавају што је могуће више.
За само четири недеље, учесници који су пратили психобиотичку исхрану – то јест храну богату влакнима и ферментисаном храном – доживели су нижи ниво стреса, здравије покрете црева, профиле инфламаторних метаболита и побољшани састав и функцију микроба.
Цдм.ме/ Дневник