СТАВЉАТЕ ЛИ ШЕЋЕР ПРЕ ИЛИ ПОСЛЕ ЗАКУВАВАЊА КАФЕ Ни не знате ЗАШТО ЈЕ ОВО ВАЖНО
Уколико желите да у потпуности уживате у шољици домаће кафе, ови савети ће вам сигурно бити од користи.
Данас се домаћа кафа углавном пије код куће, али и поред година конзумирања, многи и даље греше у њеној припреми.
Зато вас данас подсећамо вас како се правилно кува краљица свих кафа!
Прво и основно, за добру домаћу кафу потребна је квалитетна мешавина и зато немојте да штедите на њој – пијете је из задовољства, а не из преке потребе!
Друго, мало ко зна да за домаћу кафу на почетку вода не треба да прокључа. У џезви се вода загрева до тик пред врење, па се склања с рингле.
Део воде одлива се у шољицу, а у остатак се додаје кафа (по једну богату кашичицу за сваку шољицу или више ако су шоље веће или волите веома јаку кафу).
Промешајте да нема грудвица, па вратите на шпорет и кад нарасте до ивице џезве поново склоните с рингле и додајте воду коју сте на почетку одлили. Опет вратите лонче на врућу ринглу и оставите да проври.
Склоните са шпорета, сачекајте неколико секунди и додајте кашичицу хладне воде. Тада је кафа спремна за служење!
Основне грешке код припреме кафе:
Превише мешања убија укус;
Остављање да се неколико пута подигне до врха џезве уништава пену и мења укус кафе;
Мешање након што је кафа закувана, проврела и склоњена са рингле такође ће изменити укус омиљеног јутарњег напитка;
Уколико се кафа заслађује, шећер је најбоље додати још док је вода хладна у џезви, пре додавања и закувавања кафе.
Пробајте и сами ћете се уверити колико је укус другачији – бољи!
КРСТАРИЦА