STAVLJATE LI ŠEĆER PRE ILI POSLE ZAKUVAVANJA KAFE Ni ne znate ZAŠTO JE OVO VAŽNO
Ukoliko želite da u potpunosti uživate u šoljici domaće kafe, ovi saveti će vam sigurno biti od koristi.
Danas se domaća kafa uglavnom pije kod kuće, ali i pored godina konzumiranja, mnogi i dalje greše u njenoj pripremi.
Zato vas danas podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa!
Prvo i osnovno, za dobru domaću kafu potrebna je kvalitetna mešavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe!
Drugo, malo ko zna da za domaću kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja s ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promešajte da nema grudvica, pa vratite na šporet i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite s ringle i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite lonče na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!
Osnovne greške kod pripreme kafe:
Previše mešanja ubija ukus;
Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!
KRSTARICA