ПОЧИЊЕ СЕЗОНА СЛАВА Ево колико тренутно треба да „издвојите“ за прасетину или јагњетину; А да ли ће ПОСКУПЉИВАТИ у међувремену
Време слава, од којих је у новембру већина мрсна, утицали су на тржиште меса, па су скочиле цене прасећег и јагњећег меса.
Према подацима Система тржишних информација пољопривреде Србије забележен је раст цена товне јунади и товних бикова.
На појединим продајним и откупним местима, у првој недељи новембра, доминантна цена прасади је износила 450 динара за килограм, док је откупа цена јагњади износила 500 динара у кланицама на подручју Шапца.
Према речима Аце Јакшић, власника услужне кланице и печењаре, у другој недељи новембра цене прасића и јагњића су се изједначиле и достигле 500 динара, са тенеденцијом раста прасећег меса због мањка на тржишту и повећане потражне условљене празницима.
Прасе од 20 килограма, уређено и испечно, како наводи, кошта око 14.000 до 15000 динара.
Јакшић наводи да је потражња за припремом печења смањена у односу на прошлу годину.