POČINJE SEZONA SLAVA Evo koliko trenutno treba da „izdvojite“ za prasetinu ili jagnjetinu; A da li će POSKUPLJIVATI u međuvremenu
Vreme slava, od kojih je u novembru većina mrsna, uticali su na tržište mesa, pa su skočile cene prasećeg i jagnjećeg mesa.
Prema podacima Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije zabeležen je rast cena tovne junadi i tovnih bikova.
Na pojedinim prodajnim i otkupnim mestima, u prvoj nedelji novembra, dominantna cena prasadi je iznosila 450 dinara za kilogram, dok je otkupa cena jagnjadi iznosila 500 dinara u klanicama na području Šapca.
Prema rečima Ace Jakšić, vlasnika uslužne klanice i pečenjare, u drugoj nedelji novembra cene prasića i jagnjića su se izjednačile i dostigle 500 dinara, sa tenedencijom rasta prasećeg mesa zbog manjka na tržištu i povećane potražne uslovljene praznicima.
Prase od 20 kilograma, uređeno i ispečno, kako navodi, košta oko 14.000 do 15000 dinara.
Jakšić navodi da je potražnja za pripremom pečenja smanjena u odnosu na prošlu godinu.