Рецепт дана: Фашири од тиквица
У питању је вегетаријанско јело - укусно и хрскаво, које се брзо и лако припрема... Одлични су и топли и хладни, за јести код куће, али и за понети на посао...
Састојци:
- 400 г тиквица,
- 4 кашике нарибаног пармезана,
- чен белог лука,
- 100 г хлеба (само средине),
- 50 мл млека,
- 1 јаје,
- 2 кашике маслиновог уља,
- соли и бибера по укусу
Додатно:
- 5 кашика презли,
- уље за пржење
Припрема:
1. Опрати тиквице, осушити их и исећи на мање коцкице.
2. Загрејати тигањ, додатимаслиново уље, па пропржити издробљен бели кук. Додати тиквице, па их динстати неких 10 минута.
3. Угасити ватру и охладити.
4. Средину хлеба натопити у млеку, па исцедити.
5. Измешати јаје с нарибаним сиром, додати средину хлеба, маслиново уље, со, бибер и тиквице, па све добро измешати. Ако је смеса превише мекана и љепљива, додати коју кашику презле.
6. Обликовати фашире, уваљати их у презлу, па ставити у фрижидер на пола сата да се мало охладе и стврдну.
7. Извадити фашире из фрижидера, па их испржити у дубљем тигању на добро загрејаном уљу.
8. Послужити као топло пређело или, уз омиљени сос и сезонску салату, као лаганије главно јело.