Рецепт дана: Штрудла од јабука
Најлакши рецепт за колач без којих многи не могу ни да замисле зиму. Ова сласна бечка посластица савршена је и у комбинацији са сладоледом од ваниле.
Састојци:
- паковање кора за питу,
- 1 кг киселијих јабука,
- 100 г шећера,
- 50 г путера,
- цимет,
- мало рума или млека,
- суво грожђе,
- сладолед од ваниле
Припрема:
1. Коре попрскати растопљеним путером, па на њих prеthosno ољуштене и насецкане (на коцкице од око једног центиметра) јабуке.
2. Посути их шећером, циметом и сувим грожђем, prеthodno потопљеним у рум или млеко.
3. Заролати тесто и потом колач положити у намашћену тепсију.
4. Мало колач избости чачкалицом по врху како не би попуцао.
5. Пећи у рерни загрејаној на 180 степени око пола сата до 40 минута, односно, док тесто не добије злаћану корицу.
6. Пустити да се мало охлади, исећи на кришке, посути шећером у праху и послужити уз сладолед од ваниле.
Савет: Ако баш нисте љубитељ цимета и сувог грожђа, слободно их замените с мало сецканих ораха, бадема или других орашастих плодова.