Recept dana: Štrudla od jabuka
Najlakši recept za kolač bez kojih mnogi ne mogu ni da zamisle zimu. Ova slasna bečka poslastica savršena je i u kombinaciji sa sladoledom od vanile.
Sastojci:
- pakovanje kora za pitu,
- 1 kg kiselijih jabuka,
- 100 g šećera,
- 50 g putera,
- cimet,
- malo ruma ili mleka,
- suvo grožđe,
- sladoled od vanile
Priprema:
1. Kore poprskati rastopljenim puterom, pa na njih prethosno oljuštene i naseckane (na kockice od oko jednog centimetra) jabuke.
2. Posuti ih šećerom, cimetom i suvim grožđem, prethodno potopljenim u rum ili mleko.
3. Zarolati testo i potom kolač položiti u namašćenu tepsiju.
4. Malo kolač izbosti čačkalicom po vrhu kako ne bi popucao.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata do 40 minuta, odnosno, dok testo ne dobije zlaćanu koricu.
6. Pustiti da se malo ohladi, iseći na kriške, posuti šećerom u prahu i poslužiti uz sladoled od vanile.
Savet: Ako baš niste ljubitelj cimeta i suvog grožđa, slobodno ih zamenite s malo seckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.