Рецепт дана: Пилетина у сосу од вишања
Ово је помало неуобичајна комбинација укуса; кисело слатки сос од вишања добро се слаже с месом, а нарочито је присутан у војвођанској кухињи.
Састојци:
- око 400 г пилећег белог меса,
- 400 г очишћених вишања,
- кашика путера,
- мало маслиновог уља,
- 1 дл црног вина,
- мало свежег першуновог лишћа,
- туцане љуте паприке по укусу,
- со и бибер
Припрема:
1. Пилеће бело месо исећи на тање шницле, посолити, побиберити, посути љутом паприком, па премаза уљем.
2. Месо запећи по 2-3 минута са обе стране у дубоком, добро загрејаном тигању.
3. Запечено месо извадити у тањир са стране, а у тигањ ставити вишње и сипати вино.
4. Када течност испари и када се вишње укувају, искључити ринглу, додати путер и промешати све да се путер отопи.
5. По жељи, месо може да се врати у тигањ са сосом како би упило мирисе и укусе.
6. Пилеће бело месо и сос од вишања у тањиру посути исецканим першуновим листом и послужити с прилогом по жељи.